Ha Lázárnak Rolexe van, akkor a fideszes nem megy el szavazni?

2015. március 29. 9:49

Lakner Dávid
Alternatíva
Nehogy már az legyen a fő probléma, hogy a fideszes vezetők szemérmetlenül mutogatják vagyontárgyaikat, hogy Habony Árpád Guccival parádézik, meg hogy valaki a kisembert semmibe véve elmegy fácánokra lövöldözni.

Tehát: eszerint a Fidesz-KDNP politikájával nincs sok baj, az irány helyes, de azért ez az »urizálás«, a gazdagodás azért mégsem kéne. Mert bántja az egyszerű, lelkes polgári katona szemét, azért. Erre érkezett most Bayertől az a válasz: »konszolidáltuk a gazdaságot«, ezt már a Népszabadság is elismerte vezércikkében, akkor pedig nehogy már Lázár János karórája meg Szijjártó Péter háza miatt kelljen megsértődni.

Csak helyeselni tudok: tényleg ne ez legyen már a casus belli. Nehogy már az legyen a fő probléma, hogy a fideszes vezetők szemérmetlenül mutogatják vagyontárgyaikat, hogy Habony Árpád Guccival parádézik, meg hogy valaki a kisembert semmibe véve elmegy fácánokra lövöldözni. Ahhoz a pusztításhoz képest ugyanis, amit a Fidesz-KDNP az elmúlt években végzett, ez huszadrangú probléma.

Bayer a gazdaság konszolidálásáról beszélt – mondjuk a T/1-et nem igazán értem, kevéssé hiszem, hogy a neves publicistának túl nagy szerepe lett volna ebben -, hiánycélok betartásáról, felminősítésről stb. Mindez valóban dicséretes is, és magam sem értettem feltétlenül egyet azokkal a hangokkal korábban, melyek az ezen a téren elért eredmények ingatagságáról és fenntarthatatlanságáról szóltak. Mégis csak ott volt a korábbiakkal szemben felmutatható eredmény, még ha kétes forrásból finanszírozva is. Na de mindez semmit sem ér, ha a Fidesz-KDNP kormányzása úgy katasztrófa, ahogy van. Szép dolog a költségvetési hiánycél tartása, de eközben szétverték a közoktatást, baltával estek neki a felsőoktatásnak, feldúlták a kiskereskedelmet és most éppen a Quaestor bedőlésében és sok milliárdos kár okozásában játszhattak kétes szerepet. Tényleg az volna Szijjártóval a legnagyobb baj, hogy egy hatalmas házzal villog (túl azon, hogy az tényleg fontos kérdés, törvényesen szerezte-e), nem pedig a »keleti nyitás« botrányos sikertelensége (kevés üzlet, sok ideológia), illetve a Quaestor-ügyben játszott dicstelen szerep? És nem, nem csak a pénzkimentésről van szó, tisztelt Bayer Zsolt, hanem eleve arról, miért kellett ilyen helyen tartani azokat a bizonyos közvagyonokat. Tényleg a gazdagsággal való villongás lenne a legnagyobb probléma Lázárral, nem pedig az, amit eddig a kormány fontos szereplőjeként művelt, netán amilyen szerepet az Origo bedőlése során játszhatott? Az agresszív inzultussal kapcsolatba hozott, a Fideszt a frusztrált nyugdíjasok kedvencévé tevő Habony Árpádról nem is beszélve. Tényleg az a bizonyos táska a legnagyobb probléma vele kapcsolatban.

De nem vagyok benne biztos, hogy mindez annyira általános elgondolás lenne – a meglétét azonban kár lenne tagadni. Nem véletlenül hozta fel ezúttal Bayer Zsolt sem. Rendkívül nehéz megjósolni, mikor jön el az a pont, amikor az embereknek elegük lesz, illetve hogy mi is lesz végül a casus belli. De csak azért tényleg nem érdemes otthon maradni, mert Lázár János Rolex-órákat gyűjt, nem pedig Márai-köteteket. A polgári Magyarországról és az öntudatos, olvasott és tájékozott polgárokról szóló állítások ugyanis jelenleg tényleg nem mondhatóak többnek politikai terméknél – akár Kövér, akár Orbán szájából hangzanak el ezek. Ez Lázár János és Rogán Antal kormánya, a tanácsok Habony Árpádtól valók – kár bármiféle ködös víziót is szőni arról, hogy egy Fontos, Nagy Tervről van itt szó végső soron. Paternalizmus van és demagógia, egyik napról a másikra megtagadott újságírókkal (bajtársiasság, ugye, kedves G. Fodor Gábor), totál értelmetlenül tönkretett éjjel-nappalikkal, hamis érvekkel bevezetett vasárnapi zárva tartással, nehéz helyzetbe hozott tanárokkal, iskolaigazgatókkal, egyetemistákkal és vállalkozókkal stb stb.

Ezek mindegyike külön-külön elégséges ok arra, hogy valakinek végleg elege legyen ebből a kormányból, és valamiféle alternatívát tartson szükségesnek. (Persze, nem olyat, ami csak még nagyobb nemzetközi elszigeteltséget és még nagyobb káoszt hozna.) Mindezt nem én mondom, nem is én szenvedem el: Fidesz-szimpatizáns tanárok és igazgatók, a kormánnyal szemben nem feltétlenül ellenséges üzletvezetők, pénztárosok, kisvállalkozók állítják. Épp itt az ideje, hogy ne csak akkor legyen nekünk is elegünk, amikor egy intézkedés minket is hátrányosan érint. És főleg ne akkor, amikor csak bántja a szemünket Lázár karórája. Amiatt tényleg nem érdemes otthon maradni.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...magam sem értettem feltétlenül egyet azokkal a hangokkal korábban, melyek az ezen a téren elért eredmények ingatagságáról és fenntarthatatlanságáról szóltak. Mégis csak ott volt a korábbiakkal szemben felmutatható eredmény, még ha kétes forrásból finanszírozva is."

Mégis csak az történt az elmúlt négy-öt évben, hogy Orbán/Matolcsy az addigi trendi közgazdasági gondolkodással (?!) szemben egy teljesen új gazdaságpolitikai irányt kezdett bevezetni.
Az eltolcsyzók legnagyobb bánatára, eredményesen!
Az eredmények forrása pedig nem más, mint ez az új gazdasági irány. (És nem más!)

Az az igazság, hogy ha itt mindenki tűrhető színvonalon meg tudna élni, és lennének kis körei, melyekben kulturálódik és társaságba jár, a kutyát se érdekelne, milyen háza van (és miből) a külügyminiszternek.

Alapjövedelmet ígérgetni boldog-boldogtalannak jobban hangzik.

Tehát gazdaságilag jól teljesít az ország. Ez ugye elismerést nyert. Mi a kifogás ? Hát a patermalizmus !

Na most mit jelent ez ? Bizony azt, hogy lehet különféle támogatásokhoz jutni, de feltételekkel. A feltételek pedig a munkához kötődnek vagyis ezek igénybevételéhez dolgozni kell.
Ez volna a baj ? Ez éppen nem baj, hanem erény. A támogatások pedig arra költendők, amire adják őket.
Paternalizmus tehát ott van, ahol ez szükséges, mert magától nem ismeri fel a saját és gyerekei érdekét a delikvens.

A felsorolt területek pedig jók voltak csak a kormány elrontotta őket ? Attól tartok hogy ez nagyon nem igaz. Az eredményesség vagy eredménytelenség megítélése pedig csak később ítélhető meg. (Nem mondom, hogy minden rendben van, de azt igen, hogy anagyonis hozzá kellet nyúlni ezekhez, mert tarthatatlan állapotok uralkodtak és az előrelépés akadélyai voltak.)

Összességében ez a cikk is csak a szokásos semmitmondó ájvékolás egy darabja.

Mi az hogy trendi gazdaságtan?
Mainstream - ha jobban tetszik!
A rendszerváltást követő évtizedek elszúrt gazdaságpolitikája.
Neveket is mondjak? Bokros, Békesi, Bauer, Csillag, Vértes, PMZ stb.
Hogy a kitűnő(!:))) gazd. minisztert, Kókát (így hívják?!) ki ne hagyjam!

"ha itt mindenki tűrhető színvonalon meg tudna élni", aki a társadalom szempontjából hasznos munkát végez, tenném hozzá és valamilyen különbséget azért abból a szempontból is kívánatosnak tartanék, h. van munka, amihez elég a jóindulat és szorgalom, és van, amit hosszasan kell tanulni, gyakorolni, h. végezni lehessen, nem beszélve arról, h. kinek a munkáján mi múlik.
Ehhez a különbség tételhez a magyar társadalom nincs és nem is lehet hozzászokva, pedig nivellálás nélkül nincs hatékony motiváció.
Tőlünk Nyugatra ez közérthető és megvalósul.
Megél és lakik az áruházi pénztárosnő, de össze sem hasonlítható a jövedelme egy jó mérnökével. A gyengék szempontjai nem túl érdekesek, ők azok, akik nem nagyon kapnak munkát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés