Az új törésvonal

2014. április 12. 13:06

Ablonczy Bálint
Mandiner
FHa a Fidesz komolyan veszi sokat emlegetett történelmi küldetését, akkor az elkövetkező négy évben nem a szervezeti szempontból kimúlt posztkommunizmust tartja lélegeztetőgépen ostoba és káros múltvitákkal.

Fényes jövő vagy nemzethalál lesz, ha a budapesti Havanna-lakótelep egyik szavazókörén mégis összejön a Fidesz parlamenti kétharmada? Az új szabályokon, az ostoba vidékieken, az időjáráson, a kis zöld emberkéken kívül ki felelős még a baloldal vereségéért? Meddig kell néznie a közvéleménynek egy volt miniszterelnök kínosságában csak gyorsaságával vetekedő leépülését? Vajon milyen további cinikus kormányzati lépések (vö. konszolidáció) következnek még a német megszállási emlékmű felállítása után?

E témák uralták az április 6-ai voksolás után a sajtót, pedig az elkövetkező négy évet alighanem inkább meghatározza a választás kevesebbet emlegetett következménye. Az eredmény ugyanis újabb törésvonalat rajzolt az eddig sem egyhangú magyar tektonikai térképre. A népi-urbánus, antikommunista-posztkommunista ellentét után immár a reménytelenség is elválasztja egymástól a magyar társadalom nagy csoportjait.

Mára kisebbségben vannak azok, akik bármit várnak még a mainstream pártoktól – legyen az pusztán a gyűlölt másik oldal legyőzése. A kiábrándultság egyik jele, hogy a mostani volt – 1998 után – az elmúlt negyedszázad második legalacsonyabb részvétellel lezajlott voksolása.

A Jobbik további erősödése azt mutatja: Vona Gáborék végleg kitörtek az egytémájúság ketrecéből és a nagy pártokkal, valamint az élethelyzettel kapcsolatos elégedetlenségek becsatornázói lettek. (Azt ugyanis senki nem gondolta, hogy a párt a kormányzás közelébe juthat.) A radikálisok nem pusztán a négy évvel ezelőttinél kaptak százezerrel több szavazatot és javítottak északkelet-magyarországi eredményeiken. Megerősödtek a Dunántúlon is; olyan helyeken futottak be a második helyre ahol a cigány-magyar együttélésből fakadó konfliktusok – a Jobbik korábbi fő témái – nem léteznek. Ellenben az elvándorlás, a munkanélküliség, a szegénység a mindennapok csontig hatoló gondja.

A vizslakölykös aranyoskodás ellenére ízig-vérig szélsőjobboldali pártra szavazók a hisztiliberális nénik véleménye ellenére nem nácik, csak mindenből és mindenkiből kiábrándultak. Azt az erőt támogatták, akiről a leginkább el tudták képzelni az elviselhetetlennek érzett status quo felborítását.

Ha a Fidesz komolyan veszi sokat emlegetett történelmi küldetését, akkor az elkövetkező négy évben nem a szervezeti szempontból kimúlt posztkommunizmust tartja lélegeztetőgépen ostoba és káros múltvitákkal. Hanem a reménytelenek, a bizalmatlanok és a kiábrándultak hatalmas táborát próbálja – munkahelyteremtő, közbiztonság-erősítő, ipartelepítő, oktatásjavító – tettekkel meggyőzni arról, hogy nincs még minden veszve.

Most már tényleg csak Magyarország számít.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az "elgázosítás" szakkifejezése szublimáció.

Mi ez? Kiket szublimáltak? Hogyan?

A magyarokkal művelt bolsevik-kommunista holokauszt itt zajlott, velünk, ezt holokauszttúlélőként személyesen is tanúsíthatom.

A Kún Béla, a Rákosi meg a Biszku félék vezényelték le.

1919-ben, 1945-17- között majd 1956-58-ban. De Emlékezetes az egész nemzetirtó kádárrenydszer is, amikor nemzeti érzelmű magyar ember nem rúghatott labdába.Legfeljebb ha azt a meccset pl. a Hortobágyon játszották - volna. Az ÁVH-sok az éheztetett szerencsétlen kitelepítettekkel.

'Ez már megint a "Havas/György/Ungváry tanár urak" elismeréséért való lihegés.'

Vannak akik éppen ezek miatt a megfelelési kényszertől szenvedő fidesz-káderek miatt nem szavaznak a fideszre.
A youtubon fenn van egy videó, amelyben Ablonczy Ungváry Krisztiánnal együtt gúnyolódik a Tormay Wass 'kultuszon', német közönség előtt.
Ahol ilyen mentalitású az utánpótlás ott egy nemzetben gondolkodó nem sok jót várhat.

Jobbra nyalunk, balra nyalunk
jaj de nagyon konzik vagyunk

"... ízig-vérig szélsőjobboldali" - a Föld nem hogy kerek, de inkább gömbölyű. Nem lehet mindenféle irányt mindig kijelölni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés