Ráolvasással a dohányzás ellen

2012. január 10. 17:45

Katona Éva
Komment.hu
Az állam sok millió forintot költ dohányzásellenes kampányokra, a kórházak és rendelőintézetek viszont anyagilag nem érdekeltek az akció támogatásában: gyógyítani még mindig nagyobb biznisz, mint megelőzni.

„(...) Mindennek sikerességét kommunikációs kampány is hivatott támogatni. A »Ne szívj tovább!« fedőnévre hallgató akció márciusig fut majd a hírek szerint tévében, rádióban, plakátokon, posztereken, matricákon (erre nagyon kíváncsiak vagyunk!), egy erre a célra létrehozott blogon, és még egy ingyenesen hívható számot is kiépített a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) Egészségügyért Felelős Államtitkársága. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás okozta egészségkárosodásra, a leszokást segítő programokra, és persze a törvény betartására is. (...)

Az ugyanakkor már egyáltalán nem egyértelmű, hogy a kommunikációra elköltött pénz megtérül-e. Bár a Nefmi »reális esélyt lát arra, hogy Magyarországon olyan generációk nőjenek fel, akik nem dohányoznak«, a tizenéveseket a legnehezebb megszólítani (ezt erősíti meg egy, a HVG-nek nyilatkozó tüdőgyógyász tapasztalata is). »Ennél a korosztálynál - az otthonról hozott mintákon kívül - a korcsoport által diktált elvárások is belejátszanak a dohányzási szokások formálásába« - állítja Radeczky Éva. (...)

Olyan ez, mint Sas Istvánnak a nyolcvanas évekből ismert, örökbecsű dohányzásellenes reklámjának szlogenje: »Hagyd már abba, és kész!« Végül is tényleg csak rajtunk múlik, abbahagyjuk-e.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Néhány tanulmány (egy holland és a cseh ADL által készített, a dohányipar által támogatott elemzést) szerint a dohányzás valójában összességében nem okoz többletköltségeket a társadalombiztosításnak. Erősen hozzájárul szív- és érrendszeri megbetegedések, COPD és egyéb légzőszervi betegségek, tüdő- és felső légúti rák és néhány más rákfajta kialakulásához, ez igaz. De az erős dohányosok hamarabb meghalnak, így nyugdíjat spórolnak. És később valami másban úgyis megbetegedtek volna, ami miatt ugyanúgy az ágyat nyomták volna a kórházban (az egészségügyi költségek túlnyomórészt az élet utolsó évében jelentkeznek).

A talán legelismertebb kutatócsoport, Peto és társai legújabb (tavalyi), még nem publikált munkája szerint Magyarországon a tüdőrákos esetek 91% dohányzásra vezethető vissza. A felső légúti rákoknál ez a szám 73%, egyéb rákoknál 11%, a COPD-nál 75%, egyes további légzőszervi betegségeknél 20%, és releváns szív és érrendszeri betegségeknél 16%.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés