Víz az Úr

2024. szeptember 23. 07:27

Ha az államtól várják a megoldást, akkor garantáltan elönti őket a víz.

2024. szeptember 23. 07:27
null
Batka Zoltán
Batka Zoltán
Népszava

Nyitókép: Batka Zoltán Facebook-oldala

„Csak biztatni tudom az utóbbi napokban lelkes gátépítővé lett politikusainkat, hogy az ár levonultával se tegyék le a lapátot. A vész ugyanis nem múlt el, sőt, nagyon is itt van: az Alföld óriási területei száradnak ki, válnak félsivataggá. Ami persze nem olyan látványosan, drámai gyorsasággal történik mint egy árhullám megérkezése, ám a hatása jóval pusztítóbb. Nem túlzás: az elkövetkező évtizedek legfontosabb nemzetbiztonsági kihívása lesz a szárazság leküzdése, árvíztározókkal, egykori holtágak újranyitásával, lefolyástalan területek újramocsarasításával. Szóval, ha már így belejöttek nagyjaink a kétkezi honmentésbe, munkára fel! Annál is inkább, mert ami az árvizet illeti, annak elég hamar vége lesz, várhatóan különösebb dráma nélkül.

Egyfelől van az a dolog, hogy gravitáció. A víz ahogy jön, távozni is fog, pláne, hogy a vártnál úgy fél méterrel alacsonyabb lett az áradás, így talán nagy pusztítást sem tud csinálni. Másfelől – ez a fontosabb – a magyar mondhatni a génjeiben hordozza az árvízi védekezés tudományát, lehet bármilyen impotens is a mindenkori állam, a civilek garantáltan el fogják végezni helyette a védekezés nagy részét. A vízzel évszázadokon át szeretlek-gyűlöllek viszonyban élő magyar nép most is tette a dolgát, a mostani áradás közeledtével a meló 99 százalékát letudták a folyó mentén élők, civilek, kisközösségek, akinek cseppet sem jelent újdonságot, hogy a folyó évente produkál egy-két kisebb és nagyjából tízévente egy-egy nagyobb áradást, továbbá azt is pontosan tudják, hogy ha az államtól várják a megoldást, akkor garantáltan elönti őket a víz.

Jelesül az állam még bőven csipkerózsika álmát aludta, amikor a római-parti, budakalászi, Duna-kanyar partmenti ingatlantulajdonosai – akik ugyanúgy nézik a vízügy előrejelzéseit mint mondjuk egy hajóskapitány - már régen, az árhullám érkezése előtt úgy egy héttel megrendelték a homokot, a zsákokat. Nem kétségbeesetten, inkább amolyan egykedvű, évtizedes rutinnal. Megvédték a házaikat, majd ugyanilyen egykedvűen nézték, amikor nagyjából kedd magasságában utolsó utáni percben a döntéshozók végre kivezényelték a katonákat, rendőröket. Akik javarészt a Duna-mentén fővárosba vezető utak védelmét látták el a rögtönzött homokzsákos gátakkal, ami persze szintén fontos, de ha csak az államon múlott volna, úgy a Duna-parti területek házait – több tízezer ingatlant – garantáltan ellepi, netán elmossa a víz. Bár megjegyzendő, hogy az ottani háztulajdonosok attól sem feltétlenül kapnak szívrohamot, ha a ház pár napig derékig vízben áll.

A házakat a helyeik maguknak építettek, így például nem spórolták ki a szigetelést és betont az alapozásból, ahogy egy Mészáros Lőrinc tenné, ha köznek „épít”. Szóval politikusaink lapátos-gumicsizmás tülekedése érthető: senki sem akar lemaradni a győzelmi csoportképről és félreértés ne essék: a jótett az jótett, akkor is ha számító. Azonban jó lenne tudatosítani: a mostani, víz ellen folytatott harc, az csak egy pillanatnyi csata. A magyarság élet-halál harca viszont immáron a vízért folyik. És nem túlzás: ott viszont tényleg a lét a tét.”
 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2024. szeptember 23. 09:29
A Római felemlegetéséhez azért már pofa kell. A mobilgátat ti akadályoztátok meg, mert romboláson meg a társadalom szétrohasztásán kívül semmihez nem értetek.
makapaka2
2024. szeptember 23. 09:27
Népszava? Akkor nem csodálkozok!
nempolitizalok-0
2024. szeptember 23. 08:58
Ehhez képest pontosan nem őket öntötte el a víz, ugyanis a Római nem állami terület.
Perczel Éva
2024. szeptember 23. 08:56
„Csak biztatni tudom az utóbbi napokban lelkes gátépítővé lett politikusainkat, hogy az ár levonultával se tegyék le a lapátot." Ez rossz hír a Lánchíd gyilkos 49-es lábúnak, mert ugyebár Zuglóban ........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!