Magyar Péternek kemény 24 órája volt

2024. szeptember 26. 13:35

Vajon tud még ártani Vogel Magyar Péternek?

2024. szeptember 26. 13:35
Dull Szabolcs
Dull Szabolcs
Facebook

Nyitókép: Képernyőfotó

Magyar Péternek kemény 24 órája volt. A volt barátnője interjúja és a közmédia váratlan meghívása egyszerre gondoskodott arról, hogy ne tudjon a saját napirendjénél maradni. Ráadásul mindkét történés sorozatos politikai döntések elé állította. Elemzői szempontból egyelőre sok a kérdés, és nem is lehet állítani, hogy a két történés bármennyire összefügg – az időbeli egybeesés miatt azonban nem lehet teljesen külön kezelni. Öt észrevétel: 

1. Két váratlan esemény: Magyar Péter szerda reggel beharangozta, hogy tüntetést hirdet a közmédia épülete elé, ahová nem hívták meg. Ezután jelent meg a Vogel Evelin-interjú, amelyet nyilván napokkal korábban rögzített az Index. Magyar összekötötte a két dolgot, és szerinte a közmédiás tüntetésre adott fideszes reakció volt a volt barátnője kitálalása. Ez a megfejtés azért sántít, mert az interjú előkészítése és elkészítése biztosan korábban történt. A tüntetésre adott politikai válasz pedig a közmédia hirtelen jött meghívása volt ma reggelre. A két esemény mindenképp felborította Magyar Péter tervezett napirendjét: hogy a közmédia elleni tiltakozásról fog beszélni.

2. Időzítés: Miért szerda reggel ment ki a Vogel Evelin-interjú? Miért azon a napon, amikor Orbán Viktor bejelentette a gazdasági nagy tervét? A Vogel-interjú elvonta a figyelmet minden mástól a nyilvánosságban, de egy olyan általánosabb kép is kirajzolódhatott a választóban, hogy míg Orbán Viktor a gazdasági jövő súlyos kérdésével foglalkozik, addig Magyar Péter körül éppen áll a bál a volt barátnője miatt. 

3. Vogel Evelin célja: Aki reggel megnézte a Vogel-beszélgetést, nem igazán érthette, miért most jön elő ezzel Vogel, és mi ezzel a célja. Mit akar elérni? És miért azon az Indexen teszi, amely pár hónappal korábban nem győzött részt venni az édesanyja lejáratásában? Ha politikai elemzőként nézem, és nem a bulvár vonatkozását, tartalmilag az volt az interjú legfőbb újdonsága, hogy Vogel nem egyszerűen barátnő volt, hanem politikai szereplőként is részt vett a Tisza építésében: egy vállalkozót hozott be a pártba (kicsodát?), politikai tárgyalásokra járt Magyarral, laptopot és pendrive-ot rejtett el (azokon mi volt?). Ehhez képest súlyos politikai állítás nem hangzott el a Tisza születéséről, például arról, hogy honnan volt pénz a nagy tüntetésekre és az országjárásra.

Vajon tud még ártani Vogel Magyar Péternek?

4. Magyar Péter első döntése: Magyarnak gyorsan kellett délelőtt döntenie, hogyan reagál Vogelre, és a teljes beleállást és a visszatámadást választotta. Magyar először kiposztolta, hogy Vogel pénzt akart tőle, megzsarolta, és szerinte immár a Fidesznek dolgozik, havi 5 milliós pénzről is beszélt, amelyet Kubatov Gábortól kap. Vagyis Magyar belehelyezte abba a keretbe az interjút, miszerint ez egy újabb Fidesz-támadás ellene. Ezzel a Tisza-szavazók kaptak egy kész narratívát, és Magyar előre belengette, hogy Vogel hang- és képfelvételeket készített, amelyek majd egyszer csak elő fognak kerülni – kísérteties a hasonlóság azzal, hogy a Varga Juditról készített felvételeket egyszer csak Magyar hozta elő. 

5. Magyar Péter második döntése: Magyart a Vogel-interjú kezelése közben érte az újabb kihívás: a köztévé és a közrádió meghívta reggelre. Miután ezt akarta elérni hónapok óta, ezért a meghívást nem lehetett visszautasítani, ám döntenie kellett, hogy milyen taktikával fog szerepelni. Legutóbb a köztévés vitán nem rendezett jelenetet, inkább visszafogott volt, most azonban a konfrontatítv, agresszív, a műsorvezetővel vitatkozó szerepet választotta. Különösen a rádiós interjú sikerült nagyon kellemetlenül feszültre. Magyar ezzel nyilván kiszolgálta a Tisza magszavazóit (»végre beszólt a közmédiának«), a közmédiát fogyasztó fideszes és bizonytalan szavazók szemében viszont aligha lett szimpatikus. Legalábbis nehéz elképzelni, hogy e szereplések miatt hirtelen egy szavazó Magyar Péterre szavazna. Ha újra és újra meghívják Magyart a köztévébe, kérdés, változtat-e és mennyit ezen a fellépésen, és persze az is kérdés lesz, hogy akkor mi értelmet tud adni a közmédiás tüntetésnek.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 27. 05:44
Ja,és bocs,a Tótavé tökéletes leírja a Magyar Péter-jelenséget a HVG-ben… Érdemes elolvasni! 🙂🙂🙂
Lajoss
2024. szeptember 27. 05:42
Még szerencse,hogy jött Orbán Balázs,így toronymagasan nyerte a nézettségi versenyt…az agitprop.osztály hatalmas melléfogása! 🫢
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 26. 22:16
Dull Szabolcs magánvéleményét olvashattuk. Lassan minden kirúgott újságíró elemzővé minősíti magát, csak mert vannak saját gondolatai. Hiányosnak érzem Dull monológját, egy analízis végén mindig van egy fazit, nála ez rendszeresen elmarad. Volt már ez az ország a 10 millió közgazdászé, 10 millió virológusé, most a 10 millió elemzőé.
Korn
2024. szeptember 26. 22:07
Tényleg ezt a buta senkit kell fejtegetni? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!