Sportlegendánk és a valóság

2024. augusztus 16. 22:15

A magyar sportnagyhatalomról szóló legenda olyan alapvetésnek számít, amelyet kapásból emlegetünk, ha igazolni kell a képességeinket.

2024. augusztus 16. 22:15
null
Vésey Kovács László
Vésey Kovács László
Pesti Srácok

Nyitókép: Miguel MEDINA / AFP

„Sportnagyhatalom vagyunk? Már nem. Lélekmelengető ez a tévhit, de már nem igaz. Ha mi sportnagyhatalom vagyunk, akkor Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország, Oroszország, Ausztrália, Japán és Dél-Korea micsoda? Valaha mi voltunk ott, ahol ők most, de a világ fejlődött, mi pedig visszaestünk. Szeretjük büszkén emlegetni a nyári olimpiák összesített éremtáblázatát, amelyen nagyon régóta 8. helyen álltunk, de ez sem igaz már. Most előzött meg minket Japán, és a következő olimpián Ausztrália is bejön elénk. Az éremversenybeli helyünket jobbára a régebbi idők hordták össze nekünk, de három évtizede nem tudjuk tartani a lépést.

Még mindig ott lenne kibúvónak a szokásos lakosságarányos büszkélkedés, de annak meg az a vége, hogy a 18 milliós Hollandia két és félszer, a 26 milliós Ausztrália háromszor annyi aranyat vitt haza Párizsból, mint mi, nem beszélve az 5 milliós Új-Zéland 10 aranyérméről.

Kanada csak a ’90-es évek óta teljesít észrevehetően a nyári olimpiákon, de az utolsó kettőn már aranyak és összes érem tekintetében is előttünk jár. Jelen állás szerint mehetnénk úszást tanulni Kanadába és kajak-kenut Új-Zélandra. Cserébe idejöhetnének ellesni a jégkorong szakmai fortélyait. Tudjuk persze, hogy egyre nagyobb a konkurencia a hagyományos sikersportágainkban is. De a sportnagyhatalommá felemelkedett Ausztráliának, Japánnak, Hollandiának vagy a feltörekvő Új-Zélandnak és Kanadának miért nem akadály a konkurencia? 

Úgy látszik, inkább ők a konkurencia nekünk! A hagyományos sportágaink részesedésének szűkülése mellett viszont mi alig jelenünk meg konkurenciaként mások bevett sportágaiban. Az ezredforduló utáni olimpiákon is vékony volt már a felépítmény, de négyszer is meglett a nyolc arany, ami eltakarhatta a problémákat.”

 ***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lepenyleso
2024. augusztus 17. 11:07
Hetek óta gyötör a kínzó kérdés: hogy lehet, hogy íjászatban sehol sem vagyunk? Hát milyen szittya nép vagymuk mi? (A dél-koraiak öt aranyat szereztek!)
Abiondi
2024. augusztus 17. 08:56
Érdekes és jó összefoglaló volt, de lenne vitám vele. A bő 100 éves olimpiai fogalommal kezdődnek a bajok. Mára bőven sérülnek az eredeti jelmondatok, talán csak a citius, altius, fortius maradt. A "bűnös" ebben, nem meglepetésre a pénz. Az eredetileg amatőr sportolóknak kitalált olimpiára, manapság szinte csak profi sportolók jutnak ki. Az olimpia üzlet lett. Nagyon jó üzlet. És ebben az üzletben Magyarország csak kapaszkodik az olimpiai hajó kötelébe, ahogy az teljes gőzzel halad a Szajnán. Nem véletlen, hogy a gazdaságilag erős nemzetek nyerik az olimpiai érmek túlnyomó többségét! Nem véletlen, hogy olyan sportágak tűnnek el az olimpiáról, mert nincs nézettségük, mint a lovaglás vagy a kötöttfogású birkózás. Egyébként már lehetetlen minden sportversenyt megnézni, követni az olimpián, hiszen az időtartama 2-3 hét, és a versenyszámok mennyisége túl sok. Miért olimpiai szám a break dance? Az online mémek miatt? Mert pénzt azt nem hoz, az biztos.
altercat1
2024. augusztus 17. 07:52
Már gyerekkortól kezdve a siker adja a lökőerőt! Küzdősportok általában az amúgy is verekedős rétegek sajátja. Ma már egyre kevesebben vannak. Kinek mi nyújt élményt... Ugyanolyan súlyú magas gyerek kosaras lehet, a tömzsi pedig súlyemelő. A labdajátékok szinte észrevétlenül edzik a kölköt, más ágakban kemény a küzdelem. Amúgy pedig ellustult a világ, miért ne érintené ez a sportot is?
v4nmeeg1p3psid
2024. augusztus 17. 05:59 Szerkesztve
Sportnagyhatalom. Ha nem vagyunk nagyhatalom, akkor valami legyen. Magyarország fasznagyhatalom. A fasz itt általában nagyobb. Világviszonylatban. Ha meg valaki átlagon aluli, kompenzál. Kétharmad. Azt lehet lobogtatni. Elő lehet venni bármikor. Nyomós érv. Sokat nyom a latban. Súlyos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!