Klímagázok, kiberbiztonság, bürokrácia-csökkentés: itt vannak a kormány törvényjavaslatai az őszi ülésszakra

2024. augusztus 26. 09:16

Huszonöt törvényjavaslatot terjesztett be a kormány a Parlament elé az őszi ülésszakra, mutatjuk, mi minden található benne.

2024. augusztus 26. 09:16

Fotó: Getty Images / Paul Panayiotou

Huszonöt törvényjavaslatot nyújtott be a kormány nevében Semjén Zsolt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az őszi ülésszakra – derül ki a Parlament honlapján elérhető levélből, mely „az eddig kialakult gyakorlatnak megfelelően a program nem tartalmazza a nemzetközi szerződésekkel összefüggő törvényalkotási feladatokat.” 

A tervezet első pontja szerint 

a Korrupcióellenes Munkacsoport javaslatai alapján módosítanák az európai uniós költségvetési források felhasználásáról szóló törvényt.

Van egy törvényjavaslat „a kritikus szervezetek ellenálló képességéről szóló törvény, valamint a közbiztonságot érintő törvények módosításáról”, melyet uniós jogharmonizációs célból nyújtott be a kormány, mivel új uniós irányelvek vannak érvényben a témában. Emellett a javaslat „a közbiztonság és a rendvédelmi szervek működésének javítását célzó egyes törvények módosítására irányul. Kisebb terjedelmű módosításokat tartalmaz, amelyek a közrend, közbiztonság védelmének fokozását, a közrend védelmében közreműködő rendvédelmi szervezetek hatékonyabb feladatellátását szolgálják, a polgárok biztonságának további erősítéséhez járulnak hozzá.”

Módosítják a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényt is, meghatározzák az ilyen szolgáltatások igénybevételének alapjait. 

Úgyszintén van javaslat 

a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeivel kapcsolatban. 

Törvénykeznének a jogi személyek nyilvántartásáról is, mivel a „bírósági nyilvántartás-vezetés helyett hatósági nyilvántartást előíró új törvényre van szükség”.

Van egy törvényjavaslat a jogi versenyképesség érdekében: „a tervezet célja hazánk jogi versenyképességének erősítése érdekében az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése”.

A sorban található egy törvényjavaslat „Magyarország kiberbiztonságáról”, aminek úgyszintén az uniós jogharmonizáció a célja,

egy javaslat a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásáról szól, a digitális állampolgárság bevezetésével kapcsolatban. Egyes adótörvényeket is módosíttatna a kormány a Parlamenttel, hogy fehérítsék a gazdaságot, uniós jogharmonizációs kötelezettségből fakadóan is.

Izgalmasan hangzik a

 klímagázokról szóló törvényjavaslat, melynek célja bizonyos uniós rendelkezések nyomán az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos rendeletek megalkotása,

„a meglévő szabályoknak az új rendelkezésekhez igazítása, másrészt egy teljeskörű klímagáz-szabályozás megalkotása”. 

A kulturális örökség védelméről szóló törvényjavaslat szerin „a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény újraszabályozza az építési és a műemlékvédelmi területet. A műemlékek kikerülnek a jogszabályból, ezért szükséges a kulturális örökség védelméről szóló törvényben a régészetre és a kulturális javakra vonatkozó rendelkezések újraszabályozása.” Módosítanák az ügyvédi tevékenységről szóló törvényt is az ügyvédi kar javaslatai alapján. Ezek mellett további törvényjavaslatokat is az Országgyűlés elé terjeszt a kormány. 

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AndyP
2024. szeptember 04. 09:34
Faszom tele van az EU harmozilasaval. Addig harmonizalunk amig eszre nem vesszuk hogy csak buzi beteges idiotakat szabad majd valasztanunk mint akik most az ellenzekben ulnek. Szeretnek torvenyt latni az Antifa terrorszervezet nyilvanitasarok, a Google, Facebook kormanyellenes cikkek hirdestesek hatterbe szoritasarol ( most ezzel manipulaljak az erre foghato lusta, beteges, hungarofobb SzarosPeti kovetoket) es meg sorolhatnam.
egonsamu-2
2024. augusztus 26. 12:22
Az ejus "klimagáz" szabályok minden természettudományos alapot nélkülöznek. Ezeket átvenni hatalmas öngól lenne. A nekünk járó milliárdokat már ugyis kiosztották Ukrajnának, felesleges pedálozni ennél a brüsszeli bünözö bandánál.
Patika
2024. augusztus 26. 12:11
Korrupcióellenes Munkacsoport javaslatai alapján (eljárnak az ellenzőkkel szemben.)
Akitlosz
2024. augusztus 26. 12:10
Hoppá a törvénykezés nem törvényhozás, a törvényhozás nem törvénykezés. Ugyan honnan is tudhatná ezt egy héber! Magyarországon magyaroknak magyarul írni akaró újság nem ártana, ha magyarul tudó, sőt akár magyar újságírókat alkalmazna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!