Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Bemutatkozott Poldi, a Szegedi Vadaspark legújabb lakója (VIDEÓ)

2024. június 05. 15:43

A leopárdkölyök még nem harap – mondta a vadaspark igazgatója.

2024. június 05. 15:43
null

Nyitókép: Szegedi Vadaspark Facebook-oldala

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) született áprilisban a Szegedi Vadasparkban, a gondozók által nevelt, két hónapos hímet szerdán mutatták be – számolt be róla az MTI.

Veprik Róbert igazgató elmondta, a párduc április 5-én a kifutóban, a látogatók szeme láttára jött a világra. Anyja azonban egyáltalán foglalkozott vele, nem szoptatta, sőt meg sem tisztította az újszülöttet.

Három óra elteltével úgy látták, a kölyök élete veszélyben van, ezért közbe kell lépni. Bár az állatkerti szakma nem támogatja a kölykök gondozók általi felnevelését, az észak-kínai leopárd annyira ritka – a világ állatkertjeiben mindössze 57 egyedét gondozzák, vadon is pár száz példány élhet –, hogy az újszülött kiemelése mellett döntöttek – tudatta a szakember.

Komoly kihívást jelentettet a kölyök megfelelő táplálása, hiszen nem állnak rendelkezésre szakirodalmi adatok az észak-kínai leopárdok neveléséről. A nagymacskák teje jelenősen eltér a házi macskákétól, lényegesen magasabb például a D-vitamintartalma. Végül egy kecsketejből és macskatejpótlóból készült keverék vált be, melyet probiotikumokkal és csukamájolajjal egészítettek ki – közölte az igazgató.

A kis hím párduc, amely végül a Poldi nevet kapta, 700-750 grammos tömeggel született, két hónap elteltével pedig mintegy öt kilogrammot nyom. 

Még hosszú ideig szüleitől elkülönítve kell nevelni, de péntektől egy külön bemutatóban a vadaspark vendégei is láthatják. A gondozók a következő hetekben is foglalkoznak majd vele, bemennek hozzá játszani, de néhány hónap múlva igyekeznek összeszoktatni az anyjával, ez várhatóan azonban hosszú folyamat lesz – mondta Veprik Róbert.

Az észak-kínai párducot európai fajmentő tenyészprogram keretében tartják Szegeden. A program vezetői a kölyök fél-, egyéves korában adnak majd ajánlást, hova kerüljön az állat.

Észak-kínai leopárd - melyet a szakemberek egy része egy alfajba sorol az amuri leopárddal (Panthera pardus orientalis) – az egyik legészakabbra élő párduc. Mérete nagyobb mint a délebbre előforduló alfajoké, testhossza 140-160 centiméter, tömege elérheti akár a 90 kilogrammot is. Szőrzete is jóval vastagabb mint a melegebb vidékeken honos alfajoké.

Szürkületkor aktív, napnyugta előtt indul vadászni, fő zsákmánya a különböző szarvasfélék, de elejti az őzeket, vaddisznókat, nyulakat, borzokat és a madarakat is. Sebessége eléri a 60 km/h-át, akár ötméteres távolsága vagy háromméteres magasságba is képes ugrani. Más leopárdokhoz hasonlóan magányosan élnek, leszámítva az utódjukat nevelő nőstényeket.

Az észak-kínai leopárdok két-három éves korukban válnak nemileg éretté. A párzási időszak tél végén van, a nőstények 90-105 napos vemhesség után hozzák világra utódjukat. A kölykök másfél-két év után hagyják el anyjukat.

Az alfajt az orvvadászat mellett a civilizáció terjedése, a zsákmányállatok fogyatkozása veszélyezteti.


 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. június 05. 17:09
Na és, ha az észak-kínai leopárd nem lenne annyira ritka? Akkor hagyták volna éhen halni a kölyköt? Van ám "szakmaiság" keményen! Nekem egyszer egyik cicám halott cicákat kölykezett, kivéve egyet, ő élt. Az anyjával nem volt semmi baj, gondozta a kicsit. Ám mégis elhunyt az az egy is pár nap múlva. Valószínűleg nem volt teje az anyjának. Ha ezt tudtam volna, akkor szerintem meg lehetett volna menteni. De mivel az anyja rendesen gondozta, így nem tűnt fel, hogy valószínűleg éhezik a kicsi. :-( Ezután vittem el ivartalanítani a macskát, mert még egy ilyen halottasház élmény nem kellett és a macskának is nehezebb életteleneket kölykeznie.
Namond
2024. június 05. 16:28
Ez nem lehet woke zöldhír, a leopárd nem eszik műhúst és GMO terméket. Míg Orvbán fontolgatja a műhús gyártását és kereskedelmét, az olaszok - Meloni - betiltotta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!