Szijjártó Péter: Aki korábban Magyarország „térdre kényszerítéséről” beszélt, az ne számítson a támogatásunkra

2024. május 27. 21:33

A magyar külügyminiszter őszintén elmondta véleményét Mark Rutte NATO-főtitkári jelöltségéről.

2024. május 27. 21:33

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A kormány továbbra sem támogatja Mark Rutte jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, mivel az észak-atlanti szövetségben alapvető fontosságú a százszázalékos bizalom, márpedig a holland miniszterelnök korábban Magyarország „térdre kényszerítéséről” beszélt – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Marosvásárhelyen. Kiemelte, hogy napjainkban mindenki az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítéséről beszél, azonban 

valahogy az senkinek nem jut eszébe, hogy ha keletről jön a fenyegetés, akkor esetleg legyen keletről a főtitkár is”.  

Mark Rutte leköszönő holland kormányfő jelöltségével kapcsolatban aláhúzta, hogy a magyar kormány továbbra sem tudja ezt támogatni, mivel az érintett korábban azt mondta, hogy Magyarországot térdre kell kényszeríteni.   

A bizalom a legfontosabb

„Nagyon nehéz elképzelni, hogy egy olyan embert, aki ilyen álláspontot fogalmaz meg és tart fenn, azt egy olyan szervezet élére megválasztjuk, ahol a százszázalékos bizalom alapvető fontosságú (.) Itt akár meg is kell halni egymásért, ezt olyan embernek kell vezetnie, akiben százszázalékig meg tudunk bízni” – közölte. Szijjártó Péter ezután megerősítette, hogy a nap folyamán kemény vitát folytatott litván kollégájával Brüsszelben, és úgy vélekedett, hogy ma Gabrielius Landsbergis „az egyik legháborúpártibb politikus” az európai uniós külügyminiszterek között. 

És akárhogy is kiabál valaki velem, akárhogy is agresszívoskodik valaki, én akkor is békepárti maradok” 

– hangsúlyozta. „Mi, magyarok békepártiak vagyunk, s nem támogatunk semmilyen olyan intézkedést, amely a háborús eszkaláció veszélyét még inkább növelné. Mi azt szeretnénk, ha minél előbb béke lenne, mert csakis a békével lehet emberi életeket menteni” – fűzte hozzá.

(MTI)

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-145
2024. július 17. 20:14
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­­k­­­e­­­l­­­d­­ ­a­­ ­s­z­­e­­­x­i­ ­p­­­u­­n­c­­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Lajoss
2024. május 28. 16:55
Robokuty,úgyis megszopatnak,hidd el! 😉
Pelso j.
2024. május 28. 16:28
fedorn Lami66 Migránsáradat van nálunk? OK, kérek friss képeket, videókat. - nem azokat, amiket az M1 meg a TV2 évek óta mutogat.
kissb56
2024. május 28. 09:13
Most őszintén ki nem szarja le, ha bárki meg akar halni fuckrajnáért? Hajrá, irány a lövészárok a harkovi fronton.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!