Világbotrány: ilyen esélyei vannak az antifasiszta nőnek arra, hogy bejusson az Európai Parlamentbe

2024. április 19. 22:23

A Vörös-Zöld Szövetség közleménye szerint Ilaria Salist Magyarországon olyan olyan körülmények között tartják fogva, melyek „súlyosan sértik az emberek jogait”.

2024. április 19. 22:23

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ilaria Salist az európai parlamenti választásokon jelöltként indítja a Vörös-Zöld Szövetség nevű olasz politikai formáció, amely csütörtök este megerősítette, hogy a Magyarországon fogva tartott nő felkerült a listájukra.

A Vörös-Zöld Szövetség (AVS) közleményében hangoztatta, hogy Roberto Salisszal, Ilaria Salis apjával egyetértésben úgy döntött, jelöltként indítja Ilaria Salist,

akit Magyarországon tartanak fogva olyan körülmények között, melyek a közlemény szerint „súlyosan sértik az emberek jogait”.

A pártszövetség hangsúlyozta, hogy a jelöléssel egy európai állampolgár jogait és méltóságát akarják biztosítani. Az AVS Ilaria Salis „nevében nagy és nagylelkű küzdelmet akar indítani annak érdekében, hogy az Európai Unió védje a jogállamiság elveit”. Az AVS a legutolsó olasz parlamenti választások előtt, 2022-ben alakult meg a Zöld Európa és az Olasz Baloldal (SI) szövetségeként. A római felsőházban négy, az alsóházban tizenegy, az Európai Parlamentben egy képviselővel bír más nagyobb szövetségek frakcióiban vagy függetlenként.

Ilaria Salis esélyei

Nicola Fratoianni, a SI főtitkára és az AVS elnöke csütörtök este a Radio Popolare rádiócsatornának úgy nyilatkozott, hogy Ilaria Salist nagy valószínűséggel a szövetség északkelet-olaszországi körzetében listavezetőként indítják a júniusi európai megmérettetésen.

A bejutáshoz a pártnak túl kell lépnie a négyszázalékos küszöböt, melyet az utolsó olasz parlamenti választásokon nem ért el.

Az Il Giornale című jobboldali napilapnak nyilatkozó Lorenzo Pregliasco politikai elemző, a Youtrend közvélemény-kutató cég egyik alapítója úgy vélte, Ilaria Salis jelölése inkább az AVS-t segíti, mivel a bejelentés növeli a szövetség ismertségét a választási kampányban. A La Repubblica című baloldali napilapban Marina Castellaneta nemzetközi jogász azt mondta, hogy a jelölés önmagában nem elegendő arra, hogy Ilaria Salis elhagyja a börtönt.

Immunitást csak akkor szerezhet, ha megválasztják”

– jelentette ki.

Giorgia Meloni reakciója

Giorgia Meloni miniszterelnök a Brüsszelben lezajlott európai uniós csúcstalálkozón újságíróknak reagálva hangsúlyozta, hogy Ilaria Salis jelölése „nem módosítja a kormány eddigi hozzáállását és munkáját” az ügyben. Hozzátette azonban, hogy miként már többször nyilatkozott, most is azt gondolja, hogy az ügy „politizálása nem segít”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­ö­g­­­ö­s­­­ ­­­l­­á­­n­­y­o­k­ ­­­v­­á­r­n­a­­­k­ ­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Oszodibeszed
2024. április 20. 20:28
Aszongya: akit Magyarországon tartanak fogva. Minek jött ide? Kényszerítette valaki? Esetleg, ha nem vert volna össze acélbottal embereket, akkor rég otthon lenne. Arról nem hallott, hogy emberek bántalmazásáért szabadságvesztés jár!? Vagy az volt a terve, hogy idejön verekedni, aztán dolga végeztével angolosan távozik? Mucika majd 50 esztendősen hazatér.
zabszem
2024. április 20. 20:17
Attól még itt le lesz sittelve a böriben... Majd kér Home-Office-t... :)
antal-2
2024. április 20. 12:59
A gének nem felejtenek. Tömeggyilkos zsidó mint: Szamuely Tibor, Kohn Béla, Lenin, Sztalin, Che Guevara, stb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!