Újabb fejlemény – már a NAV is vizsgálja a baloldal legújabb botrányát

2024. február 20. 14:59

Az ÁSZ pedig már döntött: a külföldről érkezett pénzügyi adományok miatt több mint 260 millió forintot kötelesek fizetni az ellenzéki összefogás pártjai.

2024. február 20. 14:59

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyar baloldalnak juttatott amerikai pénzek ügyében indított nyomozásában vizsgálják a legújabb botrányt – derült ki a Magyar Nemzet birtokában lévő hatósági határozatból.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, nemrég nyilvánosságra került videókon az Action for Democracyhoz (A4D) köthető személyek ismerték el, hogy 

Soros György finanszírozhatta többek között a magyarországi baloldal választási kampányát.  

Az X (egykori Twitter) felületén megjelent felvételeken olyan, a spekulánshoz közel álló emberek beszélnek gyanútlanul, mint Kati Marton, Wesley Clark tábornok vagy éppen Korányi Dávid, az Action for Democracy igazgatója, aki korábban Karácsony Gergely főtanácsadója volt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, 2022 augusztusában robbantotta ki  a baloldali kampányfinanszírozási botrányt Márki-Zay Péter, az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében. Márki-Zay elárulta, hogy 

a Korányi Dávid által fémjelzett Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, 

de arra is felhívta a figyelmet, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől.

Az első hírek még arról szóltak, hogy több mint 1,8 milliárd forintnyi dollár a Korányi Dávid vezette szervezeten keresztül érkezett a baloldalhoz. Mivel az amerikai pénzek miatt sérülhetett az ország szuverenitása, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is vizsgálódik. 

 

Emlékezetes, hogy később nyilvánosságra hozták a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. Abból kiderült: az Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának utalt, hanem

 egymilliárd forintot kapott többek között az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki lap kiadója.

„A legnagyobb szeletet egyébként a Bajnai Gordonékhoz köthető DatAdat nevű cég hasította ki magának, amelyhez szintén milliárdos összeg érkezett részben a magyar címzettektől, részben közvetlenül a tengerentúlról” – idézte fel a Magyar Nemzet.

Döntött az ÁSZ

Mint ahogy azt korábban megírtuk, végleges jelentés érkezett az ellenzéki pártfinanszírozással kapcsolatban. Az Állami Számvevőszék kedden reggel oldalára kitett jelentés szerint a 2022-es választások során a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd az MMM-től nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban, azaz tiltott párttámogatásban részesült a választási kampány során ezen pártok helyett és érdekében finanszírozott kampánytevékenység formájában. 

Így az ÁSZ döntésének értelmében 

a külföldről érkezett pénzügyi adományok miatt több mint 260 millió forintot kötelesek fizetni az ellenzéki összefogás pártjai, 

egyenként több mint 43,5 millió forintra rúg a büntetés. 

 

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valaki-954
2024. február 29. 06:36
Mik a következmények? Vagy az amerikai bűnözők sérthetetlenek?
moricka13-3
2024. február 26. 05:06
Ha a nyomozóhatóságok akarják, mindenképpen megtalálják mindazokat az álcivileket, pártokat és cégeket, ahol a dollármilliárdok mint végső felhasználóknál landoltak. Egyébként amit Varjú László Gyurcsány-huszár összeidétlenkedett, azért a bíróságok is nem egy pártelit bajvívót, csak egy átlagembert sem pénzbüntetésre, hanem letöltendő börtönre ítéltek volna, mégpedig jogosan!
Lajoss
2024. február 22. 19:06
UramIsten...már a NAV is... 😂😂😂😂😂😂😂
europész
2024. február 20. 19:54
Nem is tudom miért nem lepődtem meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!