Brüsszeli deal traktorokkal és kampánnyal

2024. február 07. 23:12

A magyar szempontokat is figyelembe vette az Európai Tanács az Ukrajna támogatásáról szóló döntésében, így megegyezés született. A testület azonban mintha óvatosan, de a riválisainak, a hazánkat csuklóztató Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is üzent volna.

2024. február 07. 23:12
BLANCHET, Thérése; MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles; SCHOLZ, Olaf; MELONI, Giorgia
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Rég jelent meg annyi feltételezés és állítólagos háttér-információ uniós csúcsról, mint az Európai Tanács február elsejére összehívott legutóbbi találkozójáról. Sőt, már az eseményt megelőző kiszivárogtatások is erősek voltak, a Financial Times például egy állítólagos uniós dokumentumra hivatkozva arról cikkezett, hogy a magyar gazdaságot padlóra küldő tervek formálódnak a testületben arra az esetre, ha Orbán Viktor ellenállása miatt ismét nem sikerül elfogadni az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós segélyalapot. Utóbbit a közös uniós költségvetés részeként képzelték el, de azt más okokból is módosítani kell.

A decemberi alkalmon a magyar kormányfő megvétózta a tervet, ám a szomszédunk uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló döntést nem akadályozta meg. Mindezek után érthető, hogy kiemelt figyelem irányult a mostani találkozóra, illetve a brüsszeli anyagot a Le Point-nek adott interjúban zsarolási kézikönyvnek nevező magyar miniszterelnökre.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!