„Úgy szeretlek titeket, mint a saját családtagjaimat” – itt van Karácsony Gergely Pride-on tartott beszéde

2023. július 15. 18:43

A főpolgármester szerint „ahol az LMBTQ-emberek nem szabadok, ott mások sem”.

2023. július 15. 18:43

„Sziasztok büszke, szabad magyarok” – kezdte beszédét Karácsony Gergely főpolgármester a 28. Budapest Pride-on. Mint fogalmazott, „nekem természetes, hogy itt vagyok ma veletek”. Szerinte ez annyira természetes, hogy szöveget sem kell hozzá írni, ezért fejből mondta el a beszédét. „A másik szövegemet mondhatni lefóliázták” – mondta Karácsony. Majd egy szóviccet is elsütött a városvezető, aki azt mondta,

„a fejből beszéléssel fellépek a homofólia ellen”.

Majd újfent megismételte, hogy neki természetes, hogy ott van Pride-on, „annyira természetes, mint hogy két ember szereti egymást. Ahogy a saját családtagjaimat szeretem, úgy szeretlek titeket is” – mondta a résztvevőknek. Kijelentette, hogy „ennek a büszke és szabad, sokszínű és szolidáris város főpolgármestereként nemcsak természetes, hogy itt vagyok, hanem a kötelességem”. Hozzátette bárcsak azt érzhetné, hogy itt nincs dolga egy főpolgármesternek. Azt szeretné, hogy a Pride olyan természetes legyen, hogy egy főpolgármesternek ne kelleje kiállnia a közös szabadságunkért. 

A főpolgármester szerint a Pride évről-évre politikai demonstrációból örömünneppé kezd válni.

De Magyarország még nem elég szabad, nemcsak a Pride résztvevőinek, de másoknak sem.

A szabadság Karácsony szerint nem leszalámizható, „ahol az LMBTQ-emberek nem szabadok, ott mások sem, ahol a romák nem szabadok, ott senki sem szabad. Egy olyan város, ahol a diákok nem szabadok, ott senki sem szabad” – fogalmazott. A főpolgármester szerint egy haza, egy város csak akkor lehet szabad, ha szolidáris is.

Szerinte a politikában nagy céltáblává kell válni, hogy ne lövöldözzenek rá az ellenfelek, ezért „ha ilyen nagy céltáblává válunk, mint az a 35 ezer ember, aki rész vett a Pride-on, akkor már nem fognak megpróbálni lövöldözni ránk” – fogalmazott a főpolgármester. Karácsony szerint, bárki lehet a politikai propaganda állandó gyűlöletgépezetének az áldozata, ha nem asszisztál ahhoz, hogy a jelenlegi rendszer a valódi problémák megoldását gyűlölettel takarja el. 

A főpolgármester elmondta, hogy sajnálja, hogy egy olyan korban élünk, „amikor

a politika, mint a barna eső zúdítja ránk a gyűlöletet.

És ebben a barna esőben Budapest egy sziget, szívesen lennénk maga a szárazföld is. De, ha szigetnek kell lennünk, akkor megőrizzük ezt a szigetet szabadnak és szolidárisnak, hogy egyszer véget érjen ez a rossz időszak és az egész hazánk egy sziget legyen, amely mindannyiunk közös otthona”.

Majd úgy folytatta, hogy nem akar provokálni, de Ferenc pápától fog idézni, aki azt mondta, hogy Budapest a hidak városa. És ebben szerinte mélységesen igaza van. „Budapest nemcsak azoknak a hidaknak a városa, amelyek összekötik a pesti és budai partot, hanem elsőorban azoké, amelyek embereket kötnek össze. Őrizzük meg ezeket a hidakat, őrizzétek meg Budapestet szabadnak és szolidárisnak, vigyázzatok erre a városra, szeressétek ezt a várost, mert az a város is szeret titeket” – zárta beszédét Karácsony Gergely.

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. július 19. 13:16
„Úgy szeretlek titeket, mint a saját családtagjaimat” ----- uramisten, micsoda család lehet ez...
catalina11
2023. július 17. 18:18
„Úgy szeretlek titeket, mint a saját családtagjaimat” – itt van Karácsony Gergely Pride-on tartott beszéde"------ hát nem is különböznek
Hangillat
2023. július 16. 21:05
"a politika, mint a barna eső zúdítja ránk a gyűlöletet" Karácsony vékony, magas, megnyerő külsejű egyén. Megfontolt politikus hírében áll. Megeurozott politikus hírében is. SzDSz-es gyűlöletmirigyes utánzat; nem-nemzés Párzásbeszéd.
mnmn
2023. július 16. 18:57
A kis ládikák kint voltak és hullottak az dollárok és az eurók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!