Érdekli, mi a jó karácsonyi bejgli titka? Itt a sztárpék tippje a tökéletes bejglihez!

2023. december 24. 06:46

A szakértő elárulta: már akkor eldől, hogy repedezik e majd a bejgli, mikor a sütőlemezre tesszük.

2023. december 24. 06:46

Érdekli, mi a jó karácsonyi bejgli titka? A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Szabadfi Szabolcs még azt is elárulta: az arányokat tekintve melyik a jobb, ha a töltelék több vagy a tészta.

A tészta a kulcs

A lapnak nyilatkozó sztárpék elárulta: „a bejglinél fontos dolog, hogy nem szabad túl sok élesztőt rakni a tésztához, se túl sok kovászt, ellenkező esetben sütés közben az optimálisnál nagyobb lesz a térfogat-növekedés”.

Mint fogalmazott, szerinte „gyakran előforduló hiba, hogy túl sűrűn teszik egymás mellé a sütőlemezre, és emiatt a bejgli oldala, ami a másikkal találkozik, általában kireped.

Rakjuk ritkábban egymás mellé a rudakat, és süssünk inkább kétszer, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a kirepedést”

– javasolta.

A szakértő egyébként a bejgli tésztájával kapcsolatban arra is rámutatott: „hűvösen kell feldolgozni a tésztát és utána rá kell szárítani a tojássárgáját, aztán meg kell várni, míg a tojásfehérje is rászárad, mert ettől válik gyönyörű szép márványossá. Valamint nem szabad nagyon gyorsan, magas hőfokon sütni a bejglit, mivel egy tömör, nehéz süteményről van szó, és fontos, hogy a közepe is átsüljön.”

Szabadfi Szabolcs az ideális bejgli tölteléke kapcsán elárulta: a töltelék állagára is figyelnünk kell, ha otthon szeretnénk bejglit készíteni, mert nem lehet túl lágy vagy túlságosan kemény. „Érdemes a tölteléket egy nappal korábban elkészíteni és állni hagyni úgy, hogy ne száradjon ki, és utána lehet a tésztára helyezni” – mutatott rá a szakértő.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Erika Bourne/Getty Images

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2023. december 24. 19:10
"A tészta a kulcs" Igen, meg a jó minőségű belga vaj 2000 Ft/25dkg.
altercat1
2023. december 24. 08:27
A mienk most is enyhén repedt fel az oldalán. Így szoktuk... (Nem dobjuk ki...)
véna
2023. december 24. 08:19
Ami a képen látható az a minta de ha kireped, kireped. Azt se kell kidobni.
Swansea2688
2023. december 24. 08:14
Nálunk családilag nagyanyáim sosem sütöttek karácsonykor bejglit, hanem diós és mákos kalácsot, és lányaik, vagyis anyám és keresztanyám is ezt a hagyományt vitték tovább. Nem emlékszem rá, hogy az bármikor is megrepedezett volna nekik, a foszlós, puha kelt tészta sokkal kevésbé hajlamos rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!