Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Érdekli, mi a jó karácsonyi bejgli titka? Itt a sztárpék tippje a tökéletes bejglihez!

2023. december 24. 06:46

A szakértő elárulta: már akkor eldől, hogy repedezik e majd a bejgli, mikor a sütőlemezre tesszük.

2023. december 24. 06:46

Érdekli, mi a jó karácsonyi bejgli titka? A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Szabadfi Szabolcs még azt is elárulta: az arányokat tekintve melyik a jobb, ha a töltelék több vagy a tészta.

A tészta a kulcs

A lapnak nyilatkozó sztárpék elárulta: „a bejglinél fontos dolog, hogy nem szabad túl sok élesztőt rakni a tésztához, se túl sok kovászt, ellenkező esetben sütés közben az optimálisnál nagyobb lesz a térfogat-növekedés”.

Mint fogalmazott, szerinte „gyakran előforduló hiba, hogy túl sűrűn teszik egymás mellé a sütőlemezre, és emiatt a bejgli oldala, ami a másikkal találkozik, általában kireped.

Rakjuk ritkábban egymás mellé a rudakat, és süssünk inkább kétszer, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a kirepedést”

– javasolta.

A szakértő egyébként a bejgli tésztájával kapcsolatban arra is rámutatott: „hűvösen kell feldolgozni a tésztát és utána rá kell szárítani a tojássárgáját, aztán meg kell várni, míg a tojásfehérje is rászárad, mert ettől válik gyönyörű szép márványossá. Valamint nem szabad nagyon gyorsan, magas hőfokon sütni a bejglit, mivel egy tömör, nehéz süteményről van szó, és fontos, hogy a közepe is átsüljön.”

Szabadfi Szabolcs az ideális bejgli tölteléke kapcsán elárulta: a töltelék állagára is figyelnünk kell, ha otthon szeretnénk bejglit készíteni, mert nem lehet túl lágy vagy túlságosan kemény. „Érdemes a tölteléket egy nappal korábban elkészíteni és állni hagyni úgy, hogy ne száradjon ki, és utána lehet a tésztára helyezni” – mutatott rá a szakértő.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Erika Bourne/Getty Images

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2023. december 24. 19:10
"A tészta a kulcs" Igen, meg a jó minőségű belga vaj 2000 Ft/25dkg.
Akitlosz
2023. december 24. 12:19
Kalács van a képen.
nemecsek-3
2023. december 24. 11:42 Szerkesztve
Nem érdekel.!!!! Bármi legyen is mákkal csakis itthoni sütés-főzés amibe saját magam darálom a mákot. Már messziről látom a kereskedelmi süteményekben, hogy nincs rendesen megdarálva a mák mint ahogy a mellékelt képen sem. Innentől teljesen mindegy mert a mákos beigli/kalács lényege a finom töltelék. Húsdarálóval darálta a mákot - vicceltek régen ha Julis beiglijéből pörögtak a mákszemek. Aztán, hogy ne olyan legyen mint a homok mindenfélét kitaláltak, főzöcskélés, cukorszirupban áztatás majd főzés meg egyéb baromság, de akkor sem lépnek a nagyanyám süteményének nyomába legyen Daubner Stübner meg akárki ha egyszer nincs a mák rendesen ledarálva és elkészítve a töltelék tök mindegy kireped-e vagy nem. Én nem azért eszek, mert esztétikos hanem mert finom
Osztap_Bender
2023. december 24. 09:20
Sem nagyanyáim, sem anyám nem volt "sztárpék" viszont az általuk sütött "mákoskalács" vagy "dióskalács" (ők így nevezték magyarul, egybemondva a bejglit) sem nem volt kirepedve, sem kiszáradva, sem nyers, sem megégett. A nagy platnis szénnel vagy fával, netán kukorica csutkával fűtött sparheltben készültek eleinte, azután a butángázos gáztűzhely sütőjében. Az "újságírók" minden egyszerű, hétköznapi dologra rácsodálkoznak, ujjongnak, tapsikolnak. Pedig ez akkoriban (és persze ma is) egy természetes dolog. Csak érteni, akarni és gyakorolni kell a dolgot. Egy dolog van, ami azóta nagyot változott. Az akkori liszt még magyar ( sokszor a saját földön termett) búzából, magyar malomban őrölt termék volt, nem jenki vagy ukrán szemét. Így volt ez az eleinte otthon sütött 3-5 kilós kerek, később már a pékkel süttetett (de az is otthon készített) kisebb, hosszúkás kenyerekkel is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!