A miniszterelnök tart a zavargásoktól

2023. október 18. 08:04

Orbán valójában egyre inkább kiiratkozik a normális közéletből, egy falanszterben él.

2023. október 18. 08:04
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

„Lassan olyanná válnak nemzeti ünnepeink, mint a, mondjuk, a kötcsei találkozó, vagy más egyéb Orbán-féle rendezvény: csak a kiválasztottak lehetnek jelen. A kiválasztottak e helyütt jelenti egyfelől az alaposan megszűrt közönséget, hallgatóságot, de jelenti másfelől a NER-média kizárólagos jelenlétét. Október 23-án, mint arról beszámoltunk, a miniszterelnök ismét vidékre költözik, ezúttal Veszprém a kiválasztott helyszín; itt mondja el beszédét az állami, igen a NER-be olvasztott, valaha közszolgálatiként funkcionált televízió kamerái előtt. 

Magyarázat persze mindig van, miért nem volt teljesen nyilvános a március 15-i, és most az október 23-i ünnepség sem. De ezek csak elterelő hadműveletek, a valódi okot mindannyian tudjuk: a miniszterelnök tart a zavargásoktól, pontosabban attól, hogy kellemetlen ellenzéki érzelmű néző és sajtóorgánum megzavarja a tiszta ünnepet. Természetesen a tiszta ünnep inkább csak irónia akarna lenni, annak viszont gyenge: sokkal keményebb szavakkal kellene illetnünk ezeket az elzárkózásokat. Mert mi egyéb volna ez: Orbán valójában egyre inkább kiiratkozik a normális közéletből, egy falanszterben él, és erre rendezkedik be a környezete is. Képzeljük el az 1989-es Orbánt, amint szűk körben beszél a nemzethez, és már nem kiküldi, hanem behívja az oroszokat – kizárólag a saját csapatai előtt. 

Mindazonáltal nem csodálkozzunk: ahogy egy hirtelen mozdulattal elhárította magától a vitákat, ugyanígy, logikusan jutott el odáig, hogy folyamatosan csak, lényegében, zárt körben érzi jól magát. Mert hát zárt kör ez, amely védi magát a külső hatásoktól, miközben jelentős világpolitikai tényezőként élteti Vezérét. Szűk világ ez azonban, egyre inkább csak a belső határok védik, mindaddig, amíg a magyar társadalom is el nem jut odáig, hogy szabadabb levegőre vágyik. Mi azonban még nem tartunk itt – inkább fulladozunk.”

Nyitókép: MTI/Kollányi Péter

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. október 28. 18:57
Hát én büszke vagyok Orbán Viktorra, hogy nem ereszkedik le a Németh Péter féle szellemi alagsorba. Vikror a mi érdekünkben küzd a magyar nemzet fennmaradásáért, amit a Németh fajta fanyalgók inkább kipusztítani szeretnének. Ukrajna még keres utánpótlást a frontra. Németh elvtárs, nosza...!
tabos1
2023. október 27. 18:46
"inkább fulladozunk" Ne fulladozzál ,fulladj meg!
Akitlosz
2023. október 26. 20:46
Na és milyen az a normális közélet?
Sulammit
2023. október 24. 10:47
Egyébként tudjuk, hogy mi a bajotok ezzel a vidékiezéssel. Szeretnétek jó nagy zavargásokat Budapesten, amit a vidéki városokban nem tehettek meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!