„A gazdatüntetést nem az ukrán határon, hanem Brüsszelben kell megtartani” – itt a Jobbik álláspontja a tiltott ukrán termékekről

2023. szeptember 18. 13:57

Határozott álláspontot foglalt a párt.

2023. szeptember 18. 13:57

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: Kijev be fogja perelni Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért azok nem hajlandóak feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó tilalmat. Erről itt írtunk bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem bírnak magukkal az ukránok: beperlik Magyarországot és Lengyelországot

Kijev azt tervezi, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnél perel a „nevetséges” korlátozások miatt.

Megkérdeztük az ellenzéki pártokat

Lapunk levélben fordult az Országgyűlés ellenzéki pártjaihoz, arra voltuk kíváncsiak: az ellenzéki pártoknak mi az álláspontja a mezőgazdasági termékekre vonatkozó tilalom kapcsán.

„A jelenlegi kormányzati megoldást csak részmegoldásnak tartjuk” – írta lapunknak adott válaszában a Jobbik-Konzervatívok. A párt szerint, „aki ilyet forgalmaz, raktároz vagy importál, azt a vállalkozást el kell tiltani a tevékenység gyakorlásától, a tulajdonos egyenesági családtagjaival együtt”.

A gazdatüntetést nem az ukrán határon, hanem Brüsszelben kell megtartani,

közösen az európai gazdaszervezetekkel, mivel az EU-n belül az előírások betartásával drágább termelni, mint az EU-n kívüli országokban” – tette hozzá a párt sajtóosztálya lapunknak küldött közleményében. Mint írták: „Nem megoldás, hogy a saját gazdálkodóink kárára olcsóbb importterményekkel próbálják meg elárasztani az európai piacot, amikor itt ugyanazon törvényhozók döntései miatt drágult meg a termelés, mint akik az olcsó EU-n kívüli termékek behozatalát engedélyezték.”

Ezt is ajánljuk a témában

Azonnal reagált a kormány, 24 ukrán termékre vetettek ki importtilalmat

Brüsszel döntött az ukrán gabonatilalomról, meg is érkezett a kormány válasza.

A Jobbik-Konzervatívok válaszát az alábbiakban változtatások nélkül is közöljük:

„Az Ukrajnából behozott termékekre az eddigi tilalmat ki kell terjeszteni a mezőgazdasági félkésztermékek több csoportjára is, továbbá a mézet is be kell venni az abszolút tilalom alá eső cikkek sorába.

A jelenlegi kormányzati megoldást csak részmegoldásnak tartjuk, mivel a kereskedők a korlátozást kijátszva, egy olyan környező országba szállítják az importtilalom alá eső termékeket, ahová engedélyezett, majd abból az országból az ukrán termékek visszajutnak Magyarországra is. Aki ilyet forgalmaz, raktároz vagy importál, azt a vállalkozást el kell tiltani a tevékenység gyakorlásától, a tulajdonos egyenesági családtagjaival együtt.

A gazdatüntetést nem az ukrán határon, hanem Brüsszelben kell megtartani, közösen az európai gazdaszervezetekkel, mivel az EU-n belül az előírások betartásával drágább termelni, mint az EU-n kívüli országokban. Nem megoldás, hogy a saját gazdálkodóink kárára olcsóbb importterményekkel próbálják meg elárasztani az európai piacot, amikor itt ugyanazon törvényhozók döntései miatt drágult meg a termelés, mint akik az olcsó EU-n kívüli termékek behozatalát engedélyezték.”

***

Nyitókép: Genya Savilov / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik