Zöld átállást szorgalmazna a kormány egy új beruházási pályázat keretében

2023. augusztus 21. 18:50

Uniós szinten is mérsékelnék a Kínának való kiszolgáltatottságot.

2023. augusztus 21. 18:50
null

Zöld ipari gyártókapacitások hazai kiépítését és fejlesztését támogatná a kormány egy hamarosan kiírandó, 200 milliárd forint keretű új beruházási pályázat keretében, amely Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének a kabinet által társadalmi egyeztetésre közzétett, az orosz fosszilis energiahordozókról történő leválást is segítő REPowerEU fejezetéből derült ki – írja a Portfolió

A lap közlése szerint olyan gyártókapacitás-fejlesztés és szolgáltatásbővítés támogatható, melynek eredményeként 

az előállított termék vagy szolgáltatás hozzájárul a zöld átálláshoz, például hőszivattyú, napelem vagy „alternatív jármű” és alkatrészei, így akár akkumulátor gyártása is.

Mit tartalmaz a program?

A REPowerEU fejezet 14 reform és 14 beruházás segítségével vázolja fel azt, hogy az összesen mintegy 2600 milliárd forintnyi európai uniós forrást a kormány hogyan kívánja felhasználni, amennyiben hozzájut a pénzhez – olvasható a portálon. A tervek között szerepel az is, hogy minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszik majd, hogy 

dinamikus (változó) árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett. 

Ezen felül a programban szerepel egy új lakossági energiahatékonysági pályázatra vonatkozó terv; továbbá az elképzelések szerint felszámolnák az energiaközösségek létesítése előtti szabályozási akadályokat; a megújulós nap-, illetve szélerőművek hálózati csatlakozási eljárását pedig egységesítenék.

A beruházás közvetlenül kapcsolódik a REPowerEU 4. számú célkitűzéséhez, vagyis a zöld átálláshoz kapcsolódó kritikus fontosságú technológiák értékláncainak támogatásához. Ez az uniós szinten is megfogalmazott célkitűzés azt a szándékot rejti, hogy 

Európa mérsékelje a tiszta energia technológiák (pl. napelemek és akkumulátorok) gyártásában globális dominanciával rendelkező Kínának való kiszolgáltatottságot.

A fejlesztés keretében az új megújuló energia berendezések, alkatrészek és egyéb zöld technológiák előállítását célzó gyártókapacitás létrehozása mellett lehetőség van a meglévő gyártókapacitás fejlesztésére és kapacitásának növelésére is a szükséges technológiaváltás segítségével.

A beruházás célja, hogy 2025 harmadik negyedévére a zöld technológia gyártására vagy szolgáltatás nyújtására alkalmassá váló vagy kapacitásbővítésben részesülő vállalkozások száma elérje az 5-öt, majd 2026 második negyedévére 35-re emelkedjen.

Nyitókép: MTI/Vajda János

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
borvssoias
2023. augusztus 21. 21:12
Engedjük már el ezt a sötétzöld propagandabuborékot!
MaBaker
2023. augusztus 21. 21:10
Ekkora kibaszott euroblablát sem olvastam még a mandin. Napelemet akarnak gyártani? Nem! Akkut? Azt is csak kínai alapanyagból tudnak. Akkor meg mi a retkes fenéről vetítenek itt nekünk?! Dinamikus árképzés? "Zöld" átállás? Ezek a jónép módszeres átbaszásának főbb hívószavai.
connorj
2023. augusztus 21. 19:22
ERŐSEBBHEZ IGAZOGGY!!!
I feel the earth move under my feet
2023. augusztus 21. 19:00
Oké.. ez egy álom.. a Kínának való kitettség óriási.. elég csak ezt megnézni.. aztán jöhet az ébredés és a biliben ázó kéz https://makronom.eu/2023/08/16/bizonyos-kritikus-nyersanyagok-globalis-kitermelesenek-es-feldolgozasanak-orszagonkenti-megoszlasa/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!