Jobboldali ámokfutás

2023. augusztus 28. 06:25

A Fidesznek még nem sikerült végeznie a jobboldal múltjának feldolgozásával.

2023. augusztus 28. 06:25
HOPP¡L PÈter
Czene Gábor
Czene Gábor
Népszava

„A Fidesznek még nem sikerült végeznie a jobboldal múltjának feldolgozásával. Ennek elsődleges oka az, hogy hozzá sem kezdett. Ami azt illeti, nem is akar hozzákezdeni. Nem fűlik hozzá a foga.

Pedig lenne munka bőven. Elvégre mind a két világháborúba a jobboldal vitte bele az országot. Ehhez társul a fehérterror és Trianon, amivel éppen úgy illene szembenézni, ahogyan a holokausztban vállalt bűnrészességgel is. Belátjuk, kellemetlen feladat. Nem is pakolnánk ennyire nehéz terhet a kormánypárt vállára, ha a Fidesz – hol szégyenlős pillantásokkal, hol leplezetlenül kacér kacsintásokkal – nem kokettálna folyamatosan a XX. század első felének jobboldali politikájával, azon belül különösképpen a Horthy-korszakkal.

Közel húsz év telt el azóta, hogy az akkor éppen ellenzékben lévő Orbán Viktor közölte: »a baloldal, amikor csak teheti, ráront saját nemzetére«. Ez a kijelentés máig döntően meghatározza a Fidesz viszonyát nemcsak a baloldalhoz, hanem a történelemhez is.

Ilyen alapon nincs terepe sem értelmes párbeszédnek, sem szakmai vitának. A silány talajból csak dudva nőhet ki, abból viszont a legkártékonyabb fajta. A közelmúltból is több példát találunk erre. Hoppál Péter fideszes parlamenti képviselő nemrég azt bírta posztolni a közösségi oldalára, hogy »102 éve, 1921. augusztus 21-én szabadította fel Baranyát Horthy Nemzeti Hadserege a hazaáruló szocialisták alól«.

Tudjuk, Hoppál nem a legélesebb kés a fiókban, de azzal feltehetően ő is tisztában van, hogy állításának se füle, se farka. Anélkül, hogy a részletekben elmerülnénk: annak idején a baloldal valóban nem fogadta kitörő lelkesedéssel a »darutollas Horthy-pribékeket« (az úgynevezett Nemzeti Hadsereg érkezésének híre menekülthullámot váltott ki), de ettől még az, amit a fideszes képviselő írt, nem több értelmezhetetlen betűhalomnál. Totális zagyvaság.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
javicesareo
2023. szeptember 05. 16:34
Nagyon kinyilt a kommunisták pofája. Ideje lenne helyre tenni őket.
nyugalom
2023. augusztus 29. 10:16
A komcsilibsi banda mindent is jobban tud! Kivetites ez is!
cikoria-2
2023. augusztus 28. 21:40
A baloldalnak kurvára sikerült feldolgozni a múltját te együgyű amőba
Hangillat
2023. augusztus 28. 17:44
Hitler, Mussolini, Sztálin a szélsőbaloldalon voltak, utóbbi révén vált Hitler fasisztává és jobboldalivá. A munkások l.VH utáni nyomora indította a mozgalmat. Volt kommunisták és szocialisták államalapítási kísérlete volt az idegen-test államocska, a Baranya-bajai Szerb-Magyar Köztársaság a még megszállt, trianoni határokon belül. A pót -tanácsköztársaság kikiáltásának a Pécsi Szocialista Párt 1921. május 29-én tartott I. kongresszusa volt az eszmei alapja, Linder Béla, akkori pécsi polgármester, a 'több katonát látni nem akaró' volt hadügyér tette. "Jobboldali ámokfutás" Baloldali adatok, sz.ámok futása. Bytehalom halmozó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!