Kivezetik egy termék hatósági árát

2023. június 07. 06:17

Több gyártó kijátszotta a kormány előírásait, így nem volt már értelme a hatósági árnak.

2023. június 07. 06:17
null

Eltörlik a 11,5 kg-os töltettömegű PB-gázpalackra és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági árakat, de ha szükségét látják, bármikor vissza is vezethetik – derül ki Németh Szilárd kedden, az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosító javaslatából.

A döntést azzal indokolták, hogy

„a 2013-ban bevezetett hatósági árakat a kereskedők a PB-gáz esetén az utóbbi időben a szabályok megkerülésével nem érvényesítik”.

A gyártók ugyanis kisebb, 10,9 kilogrammos PB-palackokat kezdtek el gyártani és forgalmazni. Ezeket 7-8 ezer forintos áron forgalmazták, míg a 11,5-ös, hatósági áras palackokat 5175 forintért kellett volna értékesíteniük. Ennek következtében 2022-re hiánycikké vált a 11,5-ös gázpalack, ami sok háztartást érintett, ahol nem volt bevezetve a gáz. Ennek megoldásaképp a törvényjavaslat értelmében eltörölték a 11,5-ös gázpalackok hatósági árát. Ugyanakkor a lakosság védelmének érdekében „a PB-gáz forgalmazóknak kötelezettsége lesz a jövőben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott engedély megléte is.”

Nyitókép: MTI Fotó, Rosta Tibor

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik