Navracsics elárulta, hogy mit ajánlottak Brüsszelnek

2023. február 22. 09:33

Az államtitkároknak le kell mondaniuk a milliós mellékkeresettel járó kuratóriumi megbízásokról, de a képviselőknek és a polgármestereknek nem.

2023. február 22. 09:33
null

„A magyar kormány kompromisszumos csomagja már Brüsszelben van” – nyilatkozta Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter a HírTV-nek, majd kifejtette azt is: reményei szerint

nyártól jöhetnek az uniós pénzek az Erasmus+ és a Horizont kutatási programokhoz.

A 24.hu emlékeztetett: az Európai Tanács tavaly decemberi határozatában jelentette ki, hogy a politikusokkal feltöltött vagyonkezelő alapítványokkal az EU nem köthet szerződést az összeférhetetlenség miatt, így az alapítványi fenntartású egyetemek nem részesülhetnek az uniós támogatásokban.

Hat éves időtartam kompromisszumos megoldásként

„Mi most elküldtük a hivatalos ajánlatunkat is, amely az összeférhetetlenség vonatkozásában az államtitkári szinttől felfelé nyilvánítaná összeférhetetlennek a kuratóriumi tagságot a hivatalos tisztséggel. Másrészt a mandátum időtartamára vonatkozóan hat- és még egyszer újraválasztható hat éves időtartamot ajánlunk fel az Európai Bizottságnak kompromisszumos megoldásként” – részletezte Navracsics. A lap szerint ez azt jelenti, hogy

a helyettes államtitkároknak, parlamenti képviselőknek és polgármestereknek nem kell lemondaniuk a kuratóriumi tisztségükről.

A mandátum korlátozással pedig az lehet a probléma, hogy az már nem a kormány vagy a parlament hatásköre, mivel az összes alapítói jogot átadták a kuratóriumoknak, így jogszerűen csak a kuratóriumok dönthetnek ebben a kérdésben.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik