Szijjártó a gázspórolási tervről: Végrehajthatatlan és elfogadhatatlan

2022. július 26. 13:39

A külügyminiszter elmondta, hiába olvasni arról hogy egyes nyugat-európai országok tárolóinak feltöltöttsége magas, nem ez számít, hanem az, hogy ez mekkora hányada a fogyasztásnak. Nem látszik utánpótlás egy csomó ország számára, miközben Magyarország földgáz-ellátása folyamatosan biztosított a Déli Áramlaton keresztül.

2022. július 26. 13:39
null

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott kedd kora délután Szijjártó Péter. A témát az adta, hogy ma a tagállamok elfogadták az Európai Bizottság múlt héten bejelentett gáztakarékossági tervét. A javaslat ellen csak hazánk szavazott. A külügyminiszter elmondta, hogy még lesz egy írásbeli kör (írásbeli voksolás) a javaslatról, de mivel előzőleg csak Magyarország ellenezte azt, nem lehetnek túl nagy reményeink.

„Az energetikai tanács egy politikai megállapodást kötött a földgáz felhasználásának a csökkentéséről (…) egyedül mi jeleztük, hogy nemmel szavazunk, tehát Magyarország nemmel szavaz erre a rendeletere, tekintettel arra, hogy az teljes egészében figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekekeit” – mondta Szijjártó Péter

Szijjártó ezután ismertette a magyar álláspontot, amely a következő: a Európai Unió működéséről szóló szerződések szerint egy ország energiamixének meghatározása kizárólag tagállami hatáskör, ezért a javaslat jogi megalapozottsága kétséges. 

Szijjártó azt sem érti, hogy ha korábban az uniós vezetők azt hangoztatták, hogy meglesznek orosz gáz nélkül, akkor most mire föl ez a vészhelyzeti üzemmód?

Úgy gondolom, történt most néhány lebukás” – jelentette ki.

„Magyarország számára ez a rendelet teljesen elfogadhatatlan, és kizárt a végrehajtása” – szögezte le.  Elmondta: a javaslat teljesen figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit, de a többi EU-s polgár számára is fájdalmasabb, mint annak, aki ellen hoztuk. Kiderült: rajta kívül a legkritikusabb a szlovák külügyminiszter volt, de még ő is igennel fog szavazni.

Szijjártó azt is hozzátette: hiába olvasni arról hogy egyes nyugat-európai országok tárolóinak feltöltöttsége magas, nem ez számít, hanem az, hogy ez mekkora hányada a fogyasztásnak. Nem látszik utánpótlás egy csomó ország számára, miközben Magyarország földgáz-ellátása folyamatosan biztosított a Déli Áramlaton keresztül. Ha ez a vezeték nem épült volna meg, most óriási bajban lennénk – emlékeztetett.

Összegezve a külügyminiszter elmondta, hogy a javaslat rendkívül káros, az energiaellátás egy valós, fizikai kérdés, és nem lehet megmagyarázni a magyar embereknek majd, hogy bár van elég gáz a tárolóinkban, de nem használhatjuk fel.

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2022. július 26. 15:59
Az utópia le nem gyártható turbinája hajtja az EU gazdasági motorját. Gazdasági dinoszaurusz szakasz. Gazdasági Uniót! Ideológiai, társadalmi kötelék mint gubanc nélkül. Épül a rosszulléti társadalom.
miles1
2022. július 26. 15:05
Ki a faszt érdekelnek? Annyit használunk, amennyi kell, és amennyi van. Mit tehetnek? 7. cikkely? Bíróság? Nem adnak pénzt? :DDD Ideje lenni visszafogni a befizetéseket. Abból kompenzálni azt, ami jár, és amit nem adnak oda.
fado
2022. július 26. 14:45
Eldöntötték hogy kicsinálják a nemzeti kormányt hogy utána a soroszsoldos Gyurcsány-Apró Network ülhessen a magyarok nyakába.
LancelotDuLac
2022. július 26. 14:44
Erősebb kutya baszik köcsög!!! xDDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!