A legütőképesebb kormány

2022. május 14. 08:09

A nyugati politikusokkal érdemi vitákra képes társaság ez.

2022. május 14. 08:09
null
Kóczián Péter

„A fenti képen alakuló Orbán-kormány Orbán Viktor összes eddigi kormánya közül a legütőképesebb csapatnak tűnik. A modern politikai eszköztár számos elemét értik, ismerik, vagy hamar megtanulják. Tudnak policy-t készíteni, azaz publikus fogyasztásra, publikus célokra készült politikai terveket, taktika és stratégiai terveket előkészíteni, megtárgyalni, értelmezni és elfogadni. Akkor is, ha az nem az ő szakterületüket érinti. Értik és tudják a közvélemény szerepét a politikai döntések alakításában. Egyikük sem populista általános politikus és nincs is ilyen ambíció bennük. Egyikük sem pártpolitikus.

Képesek szakma-politikai döntések kialakítására, szakma-politikai dilemmák eldöntésére, egyáltalán: képesek arra, hogy különféle szakmai dilemmák és lehetőségek szakmai és politikai aspektusait értelmezzék már az előkészítés folyamatában is. A politikai szakmunkára képes emberek. De nem szakma-politikusok, s nem politikába csöppent értelmiségiek. Távol áll tőlük az értelmiségi finnyáskodás. Többségük jól ismeri a most uralkodó nyugat-európai politikai, szakpolitikai gondolkodást. Belülről ismerik az európai uniós gondolkodást. Mindannyian euro-kritikusok, s nincsenek elragadtatva a nyugat-európai „politikacsinálás” uralkodó áramlataitól. Mindannyian euro-pártiak, még ha abban van is vita közöttük, hogy az euro-kritikusságnak és az euro-pártiságnak melyek a konkrét taktikai lépései, s melyek a nagyobb stratégiai súlypontok.

Mindannyian hajlanak a szuverenista felfogásra, amely maga is formálódik majd a következő években, ahogyan az elmúlt években is formálódott. Intellektuálisan vagy képesek hozzászólni a releváns témákhoz vagy képesek releváns szakemberek, gondolkodók tanácsát kérni, gondolataikat megérteni, s aktuálpolitikai döntésekre lefordítani. Mindannyian készültek arra, hogy egy politizáló kormány aktív tagjai legyenek; ez a személyes ambíciójuk; ha egy ilyen folyamatban részt vehetnek, az lesz politikusi tevékenységük egyik csúcspontja. Az EU – val folytatott vitákban egy kemény, ellenállóképes politikai csapat lesz, akik „belülről” tudják kritizálni az EU-t. Attól lesznek kemények, hogy képben vannak, meg attól, hogy nem kell kínos, kétes, rosszul sikerült euro-szkeptikus mondatok és gondolatok miatt magyarázkodniuk. Nem a keleties hőzöngést adják majd elő. Kisebbségi érzések nélkül, öntudatosan és magyarázkodás nélkül keménykednek majd az EU-val.

A nyugati politikusokkal érdemi vitákra képes társaság ez. Lehet tovább mucsaizni, de rájuk már nem szárad rá ez a jelző. Lepereg majd róluk. Orbán Viktor ennek az osztálynak a vitathatatlan osztályfőnöke lesz a kormányzásban. A kormány tagjai politikai múltjuk, ilyen-olyan jártasságuk ellenére is még mindig zöldfülűek a miniszterelnökhöz képest. Mindannyian személyesen is tisztelik a kormányfő politikai, kormányfői, pártelnöki tevékenységét és annak eredményeit. De nem fegyverezi le őket Orbán politikai sikereinek sorozata sem. Képesek számukra fontos szakmai szakmapolitikai társadalmi politikai megoldások mellett kiállni akár a miniszterelnökkel szemben is. Egységes kormányzás és éles belső viták jellemzik majd a működést.”

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Budai Katalin
2022. május 15. 03:44
Honnan bújt elő Kóczián?
Akitlosz
2022. május 14. 19:46
"Egyikük sem pártpolitikus." ??? Közük nincsen a Fidesz párthoz. Igaz? Ha nem pártpolitikusok lennének, akkor be sem kerültek volna a parlamentbe és ebbe a kormányba sem.
Akitlosz
2022. május 14. 19:45
Ő ki? Hivatásos felszopó?
dakotasámán
2022. május 14. 12:25
"A kormány tagjai politikai múltjuk, ilyen-olyan jártasságuk ellenére is még mindig zöldfülűek a miniszterelnökhöz képest." stadion építésben pláne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!