Az önkormányzatok az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak az adóemelési tilalom miatt

2020. december 03. 09:18

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint a korlátozás komoly finanszírozási gondot jelent az önkormányzatok számára.

2020. december 03. 09:18

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége sajnálattal vette tudomásul, hogy a kormány a TÖOSZ-szal mint a helyi önkormányzatok több mint felét tömörítő országos önkormányzati érdekszövetséggel előzetesen nem egyeztetett arról a kormányrendeletről, amely szerint a települések jövőre nem növelhetik a helyi, települési adókat és újakat sem vezethetnek be. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kiadott közlemény szerint a kormányrendelet megalkotása elkésett, mivel „Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (Stabilitási tv.) 32. §-a alapján a helyi adóról szóló önkormányzati rendelet megalkotásával vagy a hatályos rendelet módosításával és e rendeletek november 30-ig történő kihirdetésével el kell döntenie, hogy változtat-e az érvényben lévő adórendeleten, amely a következő év önkormányzati költségvetésének egyik saját bevételi lába.”

A kormányrendelet a stabilitási törvény szabályát nem módosította, így a változtatásban érintett helyi önkormányzatok a kormányrendelet kihirdetése és hatálybalépését megelőzően már megalkották és kihirdették a vonatkozó helyi adó rendeleteiket, állítják.

A TÖOSZ szerint az adóemelési korlátozás komoly finanszírozási gondot jelent az önkormányzatok számára, felül kell vizsgálniuk az általuk nyújtott közszolgáltatásokat, és kénytelenek lesznek rendkívüli támogatási kérelmeket benyújtani. Ugyanakkor a szervezet felhívja az önkormányzatok figyelmét, hogy alkotmányjogi panasszal élhetnek az Alkotmánybíróságon.

(TÖOSZ)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. december 03. 10:32
Há persze, világos, hogy a magasságos ÖNkormányzatok nem akarják "az együtt sírunk, együtt nevetünk" játékot játszani. Hogy is képzeli a kormány, hogy amikor mindenki szenved, akkor majd ők is fognak? EZEK csak a süket Gémesi idiotizmusát akarják kiszolgálni. Szar ócska banda.
pitypang1125
2020. december 03. 10:22
Lófaszt a picsátokba. Ahogyan a veszélyhelyzetet kihasználva, a képviselő testületeket kihagyva döntöttek a moslékkoala polgiai emelésről, úgy a kormánynak is joga van a rendeleti kormányzásra. Ha kell a kihírdetéskor bejelentették lehet fordúlni a valóban bajba jutott önkoriknak állami segítségért. Ja hogy ott indokolni is kell? Bele néznek a költségvetésbe? Hát sztem az a probléma tárgya.
Kristály
2020. december 03. 09:49
A nagypofáju liberalis banda mindent elbasznak és pereskedni kezdenek az adók megemeléséért meg áll az ész és ezek mondják " az emberekért".
Falfirka
2020. december 03. 09:42
egy év alatt elbasztátok azt a pénzt, amit a jobbosok megspóroltak. álláshoz juttatátok az összes here haverotokat, most meg vennétek fel a hitelt észnélkül, hogy 4 év múlva ha buktok megint a Fidesz kormány vállalja át az adósságotokat. nagyon helyes, hogy a kormány nem engedi a lopásotokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!