Orbán Viktor: Sokkal gyorsabban jöhet helyre a gazdaság, mint korábban hittük

2020. május 22. 08:50

A kormányfő a rendkívüli jogrendről, Kásler miniszter érdemeiről és a gazdaságról is beszélt szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

2020. május 22. 08:50

Orbán Viktor szerint Magyarország jól védekezett a járványhelyzetben, nálunk sokkal jobb anyagi helyzetben lévő országokat is megelőzve. A miniszterelnök szerint a védekezés kulcsa a fegyelem és az összefogás volt. A baloldal kihúzta magát ebből, de rajtuk kívül egész Magyarország összefogott. Az ellenzék folyamatosan csak támadta az intézkedéseket, de „most megkapják a magukét, mert szégyenszemre kulloghatnak a kertek alatt” – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a rendkívüli jogrend bevezetése az egyik legjobb döntés volt, hiszen ez tette lehetővé, hogy gyorsan reagálhassunk az új eseményekre, mindezt úgy, hogy nem kellett „ezzel a baloldali ellenzékkel huzakodni”. Mivel a szakértők véleménye szerint nyáron nem várható tömeges fertőzés, ezért nincs szükség a továbbiakban a rendkívüli jogrendre, ugyanakkor a kormányfő figyelmeztetett: járványhelyzet továbbra is van és amíg nincs vakcina addig járványhelyzet lesz.

Az operatív törzs tovább folytatja a munkáját, hogy készen álljunk az esetleges második hullám kezelésére is. Orbán Viktor elmondta: Kásler miniszter érdemei történelmiek, az ő ösztöneinek köszönhető, hogy Magyarország rendkívül gyorsan reagálhatott és nem lett tömeges fertőzés.

Az enyhítések az osztrák mintát követik

A lazítások jól haladnak, Ausztria a példa előttünk. A magyar vidék két héttel követi Ausztriát, míg Budapest két héttel követi a vidéket. Bár nyugati szomszédunkban újranyitottak az iskolák, mi nem szeretnénk felszámolni a digitális oktatást – tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök fokozott óvatosságra int, mert bár az élet újraindítása zajlik, de a veszély nem múlt el.

„Eddig az otthonmaradás volt a fő fegyver, most a távolságtartás”

– fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök az önkormányzatok szerepére kitérve azt mondta, hogy a polgármesterek előtt ott volt a döntés: az emberekre akarnak vigyázni, vagy pártérdekeket szolgálnak ki? A kormányfő meglátása szerint előbbiek kivétel nélkül jól teljesítettek a védekezésben, utóbbiak rosszul.

Brüsszel nem tett le a migránsok behozataláról

Az, hogy az élet kezd visszatérni a normális rendjéhez, abból is látszik, hogy a brüsszeli bürokraták magukhoz tértek – jelentette ki Orbán Viktor a tranzitzónák megszüntetése kapcsán. A járvány idején számos ítélet nem született meg, ezekre most kerül sor. A kormányfő szerint továbbra is arról szól a Brüsszel és Magyarország közötti vita, hogy ki döntse el, kivel élünk együtt a saját hazánkban. A baloldal a brüsszeli álláspontot támogatja, akik ki akarják cselezni a magyar jogszabályokat. Orbán Viktor hangsúlyozta: nemcsak hazánk, de Európa határait is védjük, mivel a görögök erre képtelenek jelenleg. Mintegy 130 ezer migráns van a balkáni útvonalon, ezek jelentős része a magyar határra fog nyomást gyakorolni, így nehéz hónapok előtt állunk.

A miniszterelnök a tranzitzónákkal kapcsolatos európai döntést úgy értelmezi, hogy tranzitzónát nem lehet fenntartani, ezért

a migránsok majd a kerítésen kívül várnak és az eddigiekkel ellentétben csak nagykövetségeken lesz lehetőségük beadni a menedékkérelmüket.

Ebbe a megoldásba minden bizonnyal bele fognak kötni a brüsszeli bürokraták, hiszen ők azt akarják, hogy a migránsok Magyarország területén tartózkodhassanak a kérelem elbírálásának ideje alatt. Ezt a magyar kormány nem támogatja.

Pénzügyi megfontolások is szerepet játszanak a migráció erőltetésében a kormányfő szerint. A brüsszeli bürokraták Soros György zsebében vannak, a nyerészkedőknek pedig szükségük van a migránsválságra. Ha válság van, a kormányok bajba kerülnek, ők pedig hitelt adnának, természetesen magas kamatra. Ha pedig nincs válság, annak megteremtésében is szerepet vállalnak, ezt láthatjuk most.

Gyorsabban jöhet helyre a gazdaság, mint hittük

A gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a munkahelyteremtés, nem pedig a segély a megoldás. Megismételte a jelszót, miszerint ahány munkahelyet a vírus megszüntet, annyit kell teremteni. Az eddigi adatok alapján több mint egymillió olyan ember van, akiknek munkahelyük megvédésében segítettek a kormány intézkedései. A kormányfő emlékeztetett: megduplázták a férőhelyek számát a közmunkaprogramban és a honvédség is várja a jelentkezőket. 

A statisztikai adatok tekintetében Orbán Viktor egy nehéz áprilisra és májusra számít, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az első negyedévben a magyar gazdaság növekedett, erre alig volt példa a járványveszély kirobbanása óta Európában. A kormányfő úgy véli:

sokkal gyorsabban találunk vissza a korábbi gazdasági helyzethez, mint hittük.

A következő hónapokban minden energiánkat a gazdaság újraindítására koncentráljuk és visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat – fogalmazott a miniszterelnök.

(MTI)

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
furunkulus13
2020. május 23. 16:47
"Sokkal korábban jöhet rendbe a gazdaság, mint reméltük" Ez már tiszta szadizmus, amit Orbánbasi csinál a járványban porráégett ellenzékkel-!! Eszerint elmarad a Karmelita Kolostor ostroma, pedig már vizionáltuk, hogy a kiéhezett mozlim, néger, buzik Niedermüller sturmbahnführer vezetésével megrohanják az önkényuralom fellegvárát, miközben Bernike a Clark Ádám téren fújja az utolsó itéletet autókürtön.
Menhetten
2020. május 22. 19:48
Elvégre a történelemnek vannak sötét oldalai is....:(
Mich
2020. május 22. 18:39
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Akitlosz
2020. május 22. 16:35
Jöhet. Hitték. Rengeteget beszél, közben alig mond valamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!