Valódi hungarikum volt az Ellenzéki Kerekasztal – Kónya Imre a Mandinernek

2019. március 22. 17:25

Magyar Bálint, Orbán Viktor, Kövér László radikalizmusa, világos érvelése, Tölgyessy Péter jogászi felkészültsége, Szabad György élettapasztalata és felelősségérzete jól kiegészítette egymást – mondja Kónya Imre a Mandinernek. A ma harminc éve elindult Ellenzéki Kerekasztalról faggattuk a Független Jogász Fórum alapítóját. Interjúnk.

2019. március 22. 17:25
null
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Már 1989. március 15-én látszott, hogy valami megmozdult az országban a fennálló rendszerrel szemben. Hogyan emlékszik vissza ezekre a napokra?

Március 15-e az Ellenzéki Kerekasztal létrejöttének közvetlen előzménye. Addig is voltak nagy tüntetések az erdélyi falurombolás ellen, vagy a Nagymarosnál tervezett vízierőmű ellen, de ez volt az első, amelynek a megszervezésében szinte valamennyi független szervezet részt vett. A Kisrablóban voltak az előkészítő megbeszélések, ezeken a Független Jogász Fórum képviseletében én is jelen voltam. Közösen fogalmaztuk meg az 1989-re aktualizált tizenkét pontot, amelyet február második felében, egy vasárnapi napon harmincegy szervezet képviselője írt alá. „Mit kíván a magyar nemzet?” – tették fel a márciusi ifjak 1848-ban a kérdést.

„Szabad, független demokratikus Magyarországot!” 

– adta meg a választ harmincegy független szervezet 1989-ben. Március 15-én a Szabadság téren Cserhalmi György, a népszerű színész olvasta fel 1989 tizenkét pontját. A tömeg tapsorkánnal fogadott minden követelést. A legnagyobb ováció akkor volt, amikor a szónok kimondta, hogy követeljük a szovjet csapatok kivonását Magyarországról. Százezres tömeg vonult emlékhelyről emlékhelyre. Közben elterjedt a hír, hogy a Múzeum kertben, a hivatalos ünnepségen mindössze néhány ezren vettek részt. Amikor hazamentem az ellenzéki demonstrációról, leültem, és megfogalmaztam a Független Jogász Fórum felhívását az Ellenzéki Kerekasztal létrehozására. A felhívást elküldtük a nyolc legfontosabb ellenzéki szervezetnek, és meghívtuk képviselőjüket a március 22-re kitűzött tanácskozásra. Mind a nyolc szervezet elfogadta a meghívást, és létrehozták az Ellenzéki Kerekasztalt.

Mi volt a célja az Ellenzéki Kerekasztalnak?

A legfőbb cél az volt, hogy szabad választások legyenek Magyarországon.

Ezt az ellenzéki pártok külön-külön nem tudták volna elérni, ezért volt szükség arra, hogy egyesítsék erőiket, és egységben lépjenek fel az állampárttal szemben. Az Ellenzéki Kerekasztal létrejötte fontos mérföldkő volt az átalakulási folyamatban, hiszen létrejött egy valódi politikai ellensúly a hatalommal szemben, amelynek a támogatottságát már nem lehetett kétségbe vonni.

Az állampárt hogyan reagált az Ellenzéki Kerekasztal létrehozására?

Először tudomásul sem akarták venni, majd megpróbálták felbomlasztani, de mivel a megosztási kísérleteik nem vezettek eredményre, három hónap után kénytelenek voltak az Ellenzéki Kerekasztallal, mint egyenrangú féllel leülni tárgyalni. Megkezdődtek a kerekasztal-tárgyalások a szabad választások törvényi feltételeiről. Az Ellenzéki Kerekasztal ugyanis a tárgyalásokon nem a hatalomból való részesedést akarta magának kialkudni, hanem azt akarta, hogy maga a nép döntsön arról, hogy milyen politikai erők kormányozzák az országot a választásoktól választásokig terjedő időszakra. Az Ellenzéki Kerekasztal szándéknyilatkozatában ez egyértelműen megfogalmazódott, és június 13-án, a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokat megnyitó ülésén a Parlamentben ország-világ előtt elhangzott.

Világosan és keményen fogalmaztunk, hogy érezzék az emberek, ezek az új politikusok mások,

mint akikkel eddig a televízióban találkozhattak. Ott ültünk egy csoportban, az Ellenzéki Kerekasztal tagszervezeteinek képviselői, a történészprofesszor Szabad Györgytől kezdve, az ’56-os halálra ítélt Mécs Imrén át, a vállig érő hajú fiatal jogász Kövér Lászlóig. A velünk szemben ülő állampárti hatalmasságok, Grósz Károly pártfőtitkár, a reformer Pozsgay Imre és a keményvonalas Fejti György nem voltak a beszédtől boldogok.


Az Ellenzéki Kerekasztal szándéknyilatkozata (1989)

Egy korábbi interjúban említette, hogy az Ellenzéki Kerekasztal tagjai között, például az SZDSZ és az MDF között „zsigeri ellentétek” felszültek. Mik voltak ezek az ellentétek? 

A két párt különböző kulturális és szellemi háttérrel rendelkezett. Magyarország történelmi múltját másként értékelték, a jövőt is másképp képzelték el. Ez a különbözőség az EKA felbomlása után, és különösen a ’90-es években ki is rajzolódott. 

Hogyan tudtak ezeken a különbségeken felülemelkedni az Ellenzéki Kerekasztal szervezetei?

Abban az összes ellenzéki párt egyetértett, hogy Magyarországon szabad választások legyenek, és többpártrendszeren alapuló parlamentáris demokrácia jöjjön létre. E cél érdekében képesek voltak háttérbe szorítani a sokban eltérő nézeteiket, a közös célnak alárendelni pártérdekeiket. Bár voltak kemény viták, de ezek soha nem fajultak személyeskedésbe, és mindig sikerült valamilyen kompromisszumban feloldani ezeket a vitákat. Az első három hónapról beszélek, amikor én vezettem az Ellenzéki Kerekasztal üléseit, és közelről figyeltem a különböző szervezetek politikusait.

Külön ki kell emelnem Szabad György szerepét,

aki az MDF képviseletében elejétől a végéig részt vett a tárgyalásokon. Ő volt az, aki az első ülésen megfogalmazta, hogy a kerekasztal tagjai olyan szervezetek lehetnek, amelyek semmilyen szálon nem kötődnek a hatalom birtokosaihoz. Ezzel világossá vált, hogy 1989. március 22-én egy nem akármilyen kerekasztal, hanem egy Ellenzéki Kerekasztal jött létre. Szabad részéről ez azért volt nagy dolog, mert a Bíró Zoltán által vezetett Magyar Demokrata Fórum akkor még úgy határozta meg magát, hogy „se nem ellenzéki, se nem kormánypárti nemzeti mozgalom”.

Az SZDSZ és a Fidesz politikusaival hogyan boldogultak?

Mindenki felelősen viselkedett. Magyar Bálint, Orbán Viktor, Kövér László radikalizmusa, világos érvelése, Tölgyessy Péter jogászi felkészültsége, Szabad György élettapasztalata és felelősségérzete jól kiegészítette egymást. 

Én ugyan MDF-tag voltam, de talán életkorom okán is közel állt hozzám az SZDSZ és a Fidesz radikalizmusa, ezért nem esett nehezemre, hogy szerepemhez illő módon, vitavezetőként független maradjak. Antall József csak a kerekasztal-tárgyalásokon kapcsolódott be az EKA munkájába, mégis azonnal az Ellenzéki Kerekasztal vezéregyénisége lett. Ő dolgozta ki azokat a kompromisszumokat, amelyek nem csak az Ellenzéki Kerekasztalon belüli véleménykülönbségeket oldották fel, hanem amelyek az állampárt számára is elfogadhatók voltak. Az utolsó ilyen kompromisszumot ugyan az SZDSZ és a Fidesz nem fogadta el, és nem írta alá az MSZMP-vel megkötött megállapodást, de nem is vétózta azt meg, szabad utat adva a megállapodásnak. Így 1989. szeptember 18-án megszülethettek a szabad választások megtartásához szükséges, közösen kidolgozott, jórészt az ellenzék elképzeléseit tükröző törvények, köztük a köztársasági alkotmány. Megnyílt az út a szabad választások előtt.

Az Ellenzéki Kerekasztal betöltötte hivatását, és felbomlott.

Mint egy burok, levált a pártokról, és azok ott álltak szabadon, készen a választásokon történő megmérettetésre. Az Ellenzéki Kerekasztal valódi hungarikum, más rendszerváltó országban nem létezett ilyen intézmény.

 

Harminc éve szabadon címmel kétéves emlékévet indít a kormány a rendszerváltásra emlékezve. Ön a programokat kidolgozó bizottság tagja. Milyen programokkal készülnek?

Valószínűleg lesz majd egy emlékmű, készülnek dokumentumfilmek, sőt játékfilm is, lesznek különböző rendezvények, és már biztos, hogy egy méltó környezetben felállított, egészalakos portrészobor fogja megörökíteni Antall József miniszterelnöknek a rendszerváltoztatásban betöltött kiemelkedő szerepét. Személy szerint nagyon fontosnak tartanám, ha egy múzeum is létesülne, amely a legmodernebb eszközökkel országnak-világnak bemutatja, és  a fiatalabb nemzedékekhez is közel viszi a szabad, demokratikus, független Magyarország létrejöttének időszakát.

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tolan
2019. március 23. 09:48
Magyarországon mind a mai napig a parlamenti választásokon résztevő, szavazó emberek ÖTVEN százaléka hajlamos magáévá tenni a demagóg szólamokat, hajlamos az utópisztikus közösségi eszméknek hinni, hajlamos arra, hogy inkább a bal oldali irányvonalat támogassa, mintsem a vele szemben álló nemzeti erőket... Az arányszám 1989-ben még rosszabb volt! Az emberek többsége nem akart rendszerváltoztatást (azt sem tudta mi az!), csak egyszerűen a hatalmon levőket akarta lecserélni! Az Ellenzéki Kerekasztal igenis hungarikum volt, abban az értelemben, hogy kristálytiszta elképzelések mentén közjogilag akarta (és a Nemzeti Kerekasztalon keresztül meg is valósította), a magyar közjogi hagyományoknak megfelelően, a magyar társadalom átalakítását! Ilyen közjogi átalakítás egyik volt kommunista országban sem valósult meg! (Mindenhol öszvér megoldások születtek!) Akik azt kérik számon a rendszerváltoztatáson, hogy nem számolt el megfelelően a kommunistákkal, azoknak indulati, érzelmi alapon igazuk is lehet! De a politika, a társadalomalakítás nem mindig működhet indulati, érzelmi alapon, ha így történt volna, akkor azt véres, erőszakos forradalomnak szokták nevezni! Mi lehetett volna ennek a végeredménye, mikor a szovjet csapatok még Magyarországon tartózkodtak? Könnyen megjósolható! Ez alapelv volt, hogy a rendszerváltozásnak ne legyenek konkrét áldozatai, ne legyenek emberi életek kioltva! Nem is lettek! A kommunizmus, mint olyan, Magyarországon tombolt a legcinikusabb, legundorítóbb formájában a "legvidámabb barakk" fedőnévvel, aminek a magyar népesség nagy része be is dőlt! A magyarországi kommunizmus és a magyarországi kommunisták kozmopoliták, nemzetellenesek és magyargyűlölők voltak és azok, mind a mai napig! A többi ország kommunistái bizonyos értelemben nacionalistábbak voltak a magyarnál, inkább figyelembe vették a nemzetük érdekeit, mint az ellen tevékenykedtek volna (lengyel, cseh, szlovák, román példákat lehetne sorolni vég nélkül!). A lusztráció, az elszámoltatás is összetettebb dolog annál, mint amit erről hajlamosak vagyunk hinni! A közjogi társadalomátalakítás azt is jelentette egyúttal, hogy a kommunista jogrendet (amennyiben ez ennek nevezhető), átalakították a jogállamiságon alapuló jogrenddé! Vagyis megszűnt a ráolvasáson, a politikai alapon történő jogalkalmazás! Az ügynöküggyel még bizarabb a helyzet! Az ügynökakták túlnyomó részét 1988 végén, 1989 elején a kommunisták szó szerint megsemmisítették! Ami megmaradt azok alapján értelemszerűen, nem lehetett jogállami alapon, mindenre kiterjedően eljárni! Maradtak rész- és félmegoldások! És ezek természetesen nem megfelelőek az általános igazságérzetnek! Végezetül: meghagyva, hogy mindegyik politikai erőnek van egyfajta fejlődéstörténete! A Fidesznek ezen története visszaemelte a magyar nemzeti hagyományokat a rendes, a magyar történeti kerékvágásba, minden téren, a gazdaságtól a jogállamiságig! És ez a lényeg, nem igazán az, hogy mi és hogyan történt harminc évvel ezelőtt! Ez a magyar nép "megtisztuló" képessége, amire jó néhány példa volt történelmünkben...
Pelso j.
2019. március 23. 08:22
Az emlékév programok kidolgozó bizottság tagja....... Ez az elvtelen, sunyi mihaszna?
Magnólia
2019. március 23. 07:53
A nagyon sz@r kerekasztal csak azért kellett, hogy az mszmp a rendkívüli módon tönkre tett ország irányíthatatlanságát, csődjét egy ún. rendszerváltás? fals szövege alatt áttestálja az első nem mszmp-s kormányra., úgy, hogy az biztosan bele is bukik. Az ún. ellenzéki kerekasztal mellett nagyon nagyon szemét emberek és nagyon nagyon megvezetett emberek ültek. Az eredmény már jóval előbb le volt zsírozva, mint ahogy leültek volna.
Akitlosz
2019. március 23. 00:11
"Valódi hungarikum volt az Ellenzéki Kerekasztal – Kónya Imre a Mandinernek" Értsd a magyarok cseszték el a legjobban? Magyarországon maradt a legtovább hatályban a kommunizmus alatt hozott Alkotmány a volt kommunista országok közül. Holott eredetileg csak ideiglenes jelleggel készült az 1989-es alkotmánymódosítás az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáig, amiből aztán máig sem lett semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!