Egyesek bírálták, mások támogatták az ENSZ migrációs csomagját elutasító uniós tagállamokat az EP vitáján

2018. november 14. 08:16

A szociáldemokrata Elena Valenciano például szégyenletesnek nevezte, hogy egyes tagállamok kormányai kiléptek a szerződés elfogadási folyamatából.

2018. november 14. 08:16

Több felszólaló határozottan bírálta az ENSZ migrációs csomagját elutasító uniós tagországokat az Európai Parlament (EP) kedd esti vitáján, de voltak sokan olyanok is, akik támogatásukról biztosították őket.

A strasbourgi plenáris ülésen Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy a migráció globális jelenség, ezért globális válaszokat igényel, olyan megközelítést, amely a szolidaritáson, a felelősségvállaláson, a multilateralizmuson és az elkötelezettségen alapul. Kiemelte, hogy sok „téves nézet" terjed a megállapodásról, ezért fontos leszögezni, hogy az nem kötelező érvényű, teljes mértékben tiszteletben tartja az államok szuverenitását, hogy saját maguk alakíthassák politikájukat, nem ösztönzi a bevándorlást, de nem is rettent el attól, illetve nem tekint alapvető jogként a migrációra, pusztán védeni kívánja az érintettek emberi jogait.

Mint rámutatott, az egyezmény célja, hogy a migráció biztonságos, rendezett módon történjen, valamint erősödjön az együttműködés a világ országai között, egyebek mellett az emberkereskedelem elleni harc és a visszaküldések területén is. Szükség volt kompromisszumokra, de Európának összességében jó oka van az elégedettségre az ENSZ-csomag szövegével kapcsolatban – mondta a ciprusi biztos.

Az EU soros elnökségének képviseletében Karoline Edtstadler osztrák belügyi államtitkár aláhúzta: a siker azon áll vagy bukik a migráció kezelésében, hogy együtt tud-e működni Európa a harmadik országokkal. Gál Kinga fideszes EP-képviselő azonban azt hangoztatta, hogy a dokumentum nem Európa érdekeit tükrözi, s egybemossa az illegális gazdasági bevándorlást a valódi menekültek és a legális migráció kérdésével.

Aláhúzta, hogy ezen csomag elfogadásának „a jogértelmezés és a szokásjog kialakulása miatt visszafordíthatatlan következményei lennének", amelyek ellentétesek az európaiak, de még a harmadik világ érdekeivel is. A jóváhagyás „hamis, teljesíthetetlen" ígéreteket sugallna a jobb boldogulásról, és ezek nyomán számos fejlődő ország munkaképes generációk sorát veszíthetné el, ráadásul ez az illúzió „újabb és újabb egyéni tragédiákhoz" vezetne.

Kijelentette, hogy a migrációs válság megoldásához külön kellene választani a megélhetési bevándorlókat a menekültektől az EU-n kívül, hatékonyabbá kellene tenni a visszatoloncolásokat, illetve a tömeges migráció valós kiváltó okait kellene orvosolni, nem szétteríteni a problémát.

A szociáldemokrata Elena Valenciano szégyenletesnek nevezte, hogy egyes tagállamok kormányai kiléptek a szerződés elfogadási folyamatából, szerinte ez „a kevésbé intelligens megoldás". Különösen Ausztriát bírálta, feltéve a kérdést, hogy soros elnökként mégis miként fogja az osztrák kormány úgy képviselni az EU-t az aláíráskor, ha ő maga nem hagyja jóvá a dokumentumot. Mint mondta, mások után ezzel Bécs is rálépett a „szűklátókörűség, nacionalizmus és idegengyűlölet meghatározta útra".

Jussi Halla-Aho, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció politikusa úgy vélekedett, hogy a megállapodás „veszélyes és félrevezető", nem ad megfelelő eszközöket a kontinenst érő migrációs nyomás kezeléséhez, ezért minden tagállamnak vissza kellene lépnie belőle.

Michel Reimon zöldpárti képviselő szerint a kérdés nem tartalmi, hanem kulturális, a félelemről szól, arról, hogy „akarunk-e együttműködni vagy visszavonulunk és egyedül próbálunk boldogulni".

Az egyezményt a tervek szerint decemberben fogadják majd el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. A jóváhagyás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Bulgária és Magyarország, és a távozást mérlegeli például Lengyelország is. A világszervezet 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, illetve az integráció erősítése.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2018. november 14. 11:57
Az egyezményből Csehország is kilépett...
Mutimi
2018. november 14. 10:21
"Különösen Ausztriát bírálta, feltéve a kérdést, hogy soros elnökként mégis miként fogja az osztrák kormány úgy képviselni az EU-t az aláíráskor, ha ő maga nem hagyja jóvá a dokumentumot. " Az unió képviselt külpolitikájában a szerződések alapján egyhangúságra van szükség. Ugye azokat be kell tartani? Fontos még a jogállamiság?
Mutimi
2018. november 14. 10:16
"„téves nézet" terjed a megállapodásról, ezért fontos leszögezni, hogy az nem kötelező érvényű, " Csak szép csendben kúszik befele az ajtó alatti résen.....
néhai Ch.Pilot
2018. november 14. 10:13
Egyesek országa etnikai anarchiába fog süllyedni, mások megőrzik identitásukat és felvirágoztatják országaikat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!