Horvát kormányfő: Le kell rombolni a magyar kerítést!

2015. szeptember 24. 09:34

Köszönöm szépen, de az én nevemben nem kell megvédeni a kereszténységet, mondta a horvát kormányfő Orbán Viktornak a brüsszeli EU-csúcson. Zoran Milanovic szerint le kell rombolni a magyar kerítést a határon, de ezt elfelejtette közölni Orbánnal, a gyoda ugyanis magyar tulajdon, így ő nem tud mit tenni ellene.

2015. szeptember 24. 09:34

A horvát-magyar kétoldalú viszonynak kiválónak kellene lennie ahhoz képest, hogy az elmúlt időszakban mennyi energiát fektettünk bele, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök horvát újságíróknak csütörtökön Brüsszelben. Sokat tettünk azért, hogy a kapcsolatok kiválóak legyenek, az a sok erőfeszítés olyan érték, amelyhez méltónak kellene lennünk, mondta rövid nyilatkozatában a horvát sajtó beszámolói szerint.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt a sajtónak még úgy nyilatkozott, hogy a magyar kerítést le kell rombolni. Újságírói kérdésre, ezt közölte-e Orbán Viktor miniszterelnökkel is, úgy válaszolt, hogy nem, mert magyar tulajdonról van szó, de továbbra is hibás lépésnek tartja.

Zoran Milanovic elmondta, hogy sokat beszélgetett a magyar miniszterelnökkel, aki szerinte nagyon érdekes beszélgetőpartner. Orbán hajtogatja a magáét, de igazából nem tudott meggyőzni, mondta. Hozzátette: számára fontos, hogy ne rontsanak tovább a két ország viszonyán, amely az utolsó 25 évben az Ina horvát olajipari vállalat körül kialakult ellentéteket leszámítva jó volt. Magyarország OK volt Horvátországgal, szögezte le brüsszeli nyilatkozatában. Végül megjegyezte: „Megmondtam neki, hogy az én nevemben nem kell megvédenie a kereszténységet, nem kell, köszönöm.”

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2015. szeptember 25. 07:10
Ragyabunkó kommunista. Mint a söpredék elvtársai.
választópolgár
2015. szeptember 25. 02:41
Hamarosan olyan állapotok lesznek a horvátoknál mint nálunk..ha nem olyanabb... Akkor majd kisebb lesz az arcberendezése.
hátakkor
2015. szeptember 24. 22:07
A hatàrkerítés lerombolása bűncselekmény
korona
2015. szeptember 24. 20:22
(részlet) Khuen-Héderváry Károly (1849-1918) --------------------------------------- Középiskolai tanulmányait a pesti piarista és a pécsi ciszterci gimnáziumban végezte, majd érettségi után a zágrábi jogakadémiát hallgatta. A doktorátus megszerzése után patvarista lett a zágrábi törvényszéknél. Szerém vármegye szolgálatában az 1870-es években a közigazgatási pályára lépett. Az 1874. december 5-én Bécsben kelt legfelsőbb határozat alapján, az utolsó Loósi és Hédervári gróf Viczay (Viczay Héder) után családneve mellé felvette a Héderváry nevet, a belási előnevet pedig a hédervári-ra cserélte föl, valamint a Khuen család címerét egyesíthette a Viczay családéval. A Szabadelvű Párt jelöltjeként a győrsziget választókerületben szerzett mandátumot 1875-ben és 1878-ban. 1880. szeptember 6-án feleségül vette gróf Teleki Margit (1860–1922) csillagkeresztes palotahölgyet, akitől két fia született: Sándor (1881–1946) [1] és Károly (1888–1960).[2] Az uralkodó 1882. január 1-jén kinevezte Győr vármegye főispánjává, beiktatása 1882. február 6-án volt, ahol a vízáradások idején elsőrendű adminisztratív tehetségnek bizonyult. Hogy rendezze a horvát anarchikus viszályokat, Horvát-, Szlavón- és Dalmátország bánjává történő kinevezést kapott 1883. december 1-jén, és ezt a méltóságot húsz éven keresztül megtartotta. Ezzel egy időben elnyerte a valóságos belső titkos tanácsosi és a császári és királyi kamarási címet. Csakhamar bekerült a horvát országgyűlésbe, onnan pedig a magyarba. A kezdeti nehézségekkel szerencsésen és erélyesen megküzdött, lecsillapította a felizgatott kedélyeket, rendezte a zilált horvát pártviszonyokat, megszilárdította a magyar állameszmét, megteremtette a Horvát Nemzeti Pártot, nagy reformokat hajtott végre különösen a közigazgatás és a tanügy terén. A horvátok számára azonban hátrányos intézkedésekkel érte el ezeket: Horvátországban erőszakos magyarosítást hajtott végre, a magyar nemzeti szimbólumok elterjesztésével és a magyar nyelv használatának kiterjesztésével. Ellenzékét a horvát–szerb ellentétek szításával gyengítette. A horvátországi választójogi törvényt módosította: szűkítette a választásra jogosultak körét, ezzel biztosítva uralmát.[3] A magyarosító politika ellen több tüntetés volt, ezek közül a legjelentősebb: a császár 1895-ös zágrábi látogatása során egy csoport horvát diák felgyújtotta a magyar zászlót, nacionalista jelszavakat skandálva, így tiltakozva a magyarosítás ellen. ---------------------------------------
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!