Az EMNP csatlakozik az Európai Szabad Szövetséghez

2014. október 27. 09:35

Az Európai Parlamentben a Zöldekkel alkot közös frakciót az Európai Szabad Szövetség (EFA), amely környezetvédőként, illetve az ország nélküli nemzetek valamint a hátrányos helyzetű kisebbségek képviselőjeként definiálja magát. Az Erdélyi Magyar Néppárt most kérvényezte felvételét a szervezetbe. Korábban az EMNP még a Néppárthoz akart csatlakozni.

2014. október 27. 09:35

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökjelöltje, és Eva Bidania Ibargutxi, az Európai Szabad Szövetség (EFA) politikai tanácsadója sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az EMNP kérvényezi felvételét a szervezetbe.

Idén először a Néppárt államelnökjelöltet is állított. Ez is azt jelzi, hogy politikai értelemben is »nagykorúvá« váltunk, így ideje volt, hogy felvételünket kérjük az Európai Szabad Szövetségbe. Az Európai Parlamentben már hosszú ideje együtt dolgozunk, ismerjük egymást és szövetségesekre leltünk egymás személyében” – idézi Szilágyit a Transindex.

Az EFA az Európai Parlamentben a Zöldekkel alkot közös frakciót. A parlamenti csoport magát környezetvédőként, illetve az ország nélküli nemzetek valamint a hátrányos helyzetű kisebbségek képviselőjeként határozza meg. Eva Bidania Ibargutxi az EMNP csatlakozási kérelmével kapcsolatban azt mondta: „Évtizedes együttműködés áll az EFA és a Néppárthoz köthető vezetők mögött. Fontos, hogy a politikai szervezetek szövetségesekre találjanak, és nemzetközi kapcsolatokat építsenek ki, így a Néppárt csatlakozási szándékát örömmel fogadtuk, és a csatlakozási folyamat végén, teljes jogú tagokként gazdagíthatják politikai családunkat.” 

A Zöldek és az EFA EP-frakciójának Magyarországról a PM-es Jávor Benedek és az LMP-s Meszerics Tamás a tagjai: mindketten a Zöldekhez tartoznak. Korábban, 2008-2009-ben tagja volt a képviselőcsoportnak Tőkés László is, aki függetlenként került az EP-be és nem tudott a Néppárt frakciójához csatlakozni.

Az EMNP korábban többször is jelezte, hogy az Európai Néppárthoz (EPP) kíván csatlakozni, tagfelvételi kérelmüket 2012-ben hivatalosan is jelezték a Néppártnak – írja a Transindex.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!