Nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP országos listáját

2014. február 21. 18:11

A kormánypártok országos listája az első, amit nyilvántartásba vettek. Jól állnak a Fidesz-KDNP jelöltjei is, a 106-ból 88-at vettek már nyilvántartásba.

2014. február 21. 18:11

Nyilvántartásba vette az első országos listát az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság: a Fidesz-KDNP közös listáját Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vezeti. A Fidesz-KDNP mind a 106 egyéni választókerületben állított jelöltet – 88-at péntek délutánig már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok –, vagyis a Fidesz-KDNP megfelelt az országoslista-állítás feltételeinek. Az országgyűlési képviselők választásán ugyanis az a párt állíthat országos listát, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább huszonhét egyéni választókerületben állított jelöltet; két párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthat. 

Az országos lista bejelentésének határideje március 4., 16 óra. Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz legfeljebb 279, ennyi van a Fidesz-KDNP közös listáján is. 

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki. Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületben győztes jelölt minden olyan szavazata, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez. Töredékszavazat továbbá minden olyan szavazat, amelyet olyan jelöltre adtak le az egyéni választókerületben, aki nem szerzett mandátumot. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén 15 százalék. 

A Fidesz-KDNP azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy tagot delegálhasson a Nemzeti Választási Bizottságba (NVB). A választáson országos listát állító pártok ugyanis jogosultak arra, hogy tagokat küldjenek a testületbe. Az NVB tagjainak száma így tehát attól függ, hány, választáson induló szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belga
2014. február 22. 11:09
"A választási irodák célja az eddig tapasztalatok alapján nem a választói akarat egyértelmű azonosítása, hanem a kötekedés. Az LMP szerint ez elfogadhatatlan, ha valakinek az ajánlását egy nem használt keresztnév vagy egy doktori cím miatt érvénytelenítik, ezért panaszt tesz a Nemzeti Választási Irodánál." http://www.noltv.hu/video/5325.html Azért érdekes lenne, ha vk átnézné a nyilvántartásba vett Fidesz egyéni jelöltek ajánlásait. Vajon ők mindannyian "helyesen" töltötték ki az ajánlási ívet? Felháborító, előre vetíti az egész választás milyenségét. Amúgy pedig pitiáner.
BőröndÖdön
2014. február 22. 09:31
Annyira boldog vagyok,a párttal,a néppel egy az utunk,jelszavunk,a közgép mindhalálig!
states
2014. február 22. 04:29
43 nap múlva jön az, ami még nem volt a rendszerváltás óta, a baloldal kétszer egymás után fog bukni, méghozzá nem is akárhogy, az már most látható, hogy vagy kétharmaddal győznek megint Orbánék, vagy ahhoz nagyon közeli eredménnyel. Az úgynevezett Összefogás már most recseg-ropog, erről Fletó gondoskodik, akit láthatóan nem sikerült továbbra sem pacifikálni, na meg a felfoghatatlanul dilettáns Mesterházy-Bajnai duó és kampányuk, s persze a szoci szekrényből kidőlő csontvázak miatt. Ami igazán érdekes, hogy mi lesz április hatodika után, van-e visszaút a váltópártisághoz az MSZP számára, vagy game over lesz az elvtársak számára. Az 1945 óta tartó történet 2014-ben ér véget.
DrFülig Jimmy
2014. február 21. 21:38
Dolgoznak a mutyipincsik szépen,lesznek megint kékcédulás választások moszkovitya módra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!