Hende: Tartalékosok nélkül nem lehetne ilyen intenzív az árvízi védekezés

2013. június 09. 15:59

Jelenleg több mint 7 ezer katona dolgozik az árvízi védekezésben, a tartalékos állomány nélkül a honvédség nem tudna ilyen erővel és ilyen intenzitással részt venni a munkákban – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Szentendrén, miután árvízi szemlét tartott a Dunakanyar legveszélyeztetettebb részein.

2013. június 09. 15:59
A miniszter azt követően, hogy bejárta Szentendrét, Leányfalut, Tahitótfalut és Dunabogdányt, úgy nyilatkozott: rendkívül lelkes és szervezett munkát tapasztalt, s mind az erők, mind az eszközök rendelkezésre állnak. 
 
Hende Csaba elmondta, hogy a Dunakanyarban vasárnap reggel hat órára egy 700 fős tartalékos egységet alakítottak ki, amelyet a riasztástól számított egy órán belül a térség bármely pontján be tudnak vetni. Az apadás most indult meg, remélhetőleg 36 óra múlva ez a térség kikerül a veszélyzónából – tette hozzá.
 
A tárcavezető közölte, a honvédség valamennyi helyszínen jelen van, a védekezésben több mint hétezer katona és több mint nyolcszáz honvédségi eszköz tevékenykedik, de további jelentős tartalékok vannak mind emberi erőben, mind eszközben. 
 
Hende Csaba kiemelte: a 11-es főút mentén szinte mindenütt tartalékosokat lehet látni. Emlékeztetett arra: a Magyar Honvédségnek  2010-ben nem voltak tartalékosai, a számuk most 4700. Megjegyezte: a tartalékosok létszámát a következő esztendő végére 8 ezerre kívánják emelni, ami döntő jelentőségű a honvédség alapfeladatai és a katasztrófavédelemben való részvétel szempontjából is. 
 
A miniszter kitért arra is, hogy Győrújfaluból már megindult az átvezénylés, ugyanakkor kellő óvatossággal kell eljárni, mert árvízkor az apadás időszaka az igazán kritikus, ezért az erőknek csak egy részét csoportosítják át.
 
Hozzátette: a fő figyelmet most a budapesti veszélyeztetett területekre fogják fordítani, vasárnap estétől a védekezés súlypontja oda helyeződik át.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bazooka454
2013. június 10. 09:51
Tisztelt Hende Csaba Úr, Minden tiszteletem azon katonáké és hivatásosoké, akik a védekezésben segítenek, de szeretném megemlíteni, hogy a civilek, akiknek nem ez a munkájuk, azok több 10 ezres nagyságrendben vannak és voltak jelen az árvízi védekezésben. Kérném, hogy legközelebb a nem elhanyagolható katonai segítség mellett emelje ki a Civilek hatalmas önfeláldozását is. Továbbá szeretném megjegyezni, hogy nem véletlen az sem, hogy a katasztrófavédelem szállítói kapacitást, teherautókat, quadokat és mentőmellényeket is igényelt a civilektől. Legyenek szívesek ebből is okulni és jobban felkészülni az eljövendő árvízi védekezésekre.
Zsolt75
2013. június 09. 20:20
"Tegnap 1000 főnyi tartalékos vett részt az árvízi védekezésben. A maradék 3700 mit csinál?" Anyukádat kezelgeti, hülyegyerek.
atila68
2013. június 09. 16:53
"több mint 7 ezer katona dolgozik az árvízi védekezésben, a tartalékos állomány nélkül a honvédség nem tudna ilyen erővel és ilyen intenzitással részt venni a munkákban" Nem 70.000! 7.000. Köszönjük SZDSZ! Köszönjük MSZP!
nyugalmazott tanár
2013. június 09. 16:04
Bezzeg milyen nagyhangon óbégattak, gúnyolódtak és mocskolódtak a balliberális politikusok és a bértollnokaik annak idején az önkéntes katonai alakulat visszaállítása miatt. Az egész nemzetrontó bagázs kétpofára szórta a direktíváit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!