Schiffer: Nem a multikat kell pénzelni

2013. május 31. 19:05

Ha 2014-ben felhatalmazást kap a választóktól az LMP, akkor felülvizsgálja a kiemelt beruházási törvényt, amelyet még Bajnai Gordon terjesztett a parlament elé, de felülvizsgálnák azokat a stratégiai partnerségi megállapodásokat is, amelyeket ma a kormány köt multinacionális cégekkel.

2013. május 31. 19:05

Nem a multikat kell tömni sok pénzzel, az államnak a helyi gazdaság beindításához kell forrásokat rendelnie” – fogalmazott szekszárdi sajtótájékoztatóján Schiffer András, az LMP társelnöke. A Bridgestone-beruházás kiemeltté nyilvánítására utalva úgy vélte: Orbán Viktor továbbra is multi cégekkel köt stratégiai partnerségi megállapodásokat, és ez ugyanannak a hibás politikának a folytatása, „amiben Magyarország huszonöt éve vergődik”.

Az LMP társelnöke szerint a magyar társadalom nagy árat fizetett azért, hogy 2014 után megszűnik az Európai Unió részéről a túlzottdeficit-eljárás Magyarországgal szemben. Egyrészt „brutális” pénzkivonás történt a jóléti szférából, másrészt a „megszorító politikának” köszönhetően 16 százalékra esett a beruházási ráta. Húsz százalékos beruházási ráta alatt nem várható érdemi munkahelybővülés – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva hazugságnak nevezte, hogy bővült a foglalkoztatás Magyarországon. Ha valaki az intézményi munkahelyi statisztikát nézi, azzal szembesül, hogy a pályakezdők körében az egekbe szökött a munkanélküliség, az elsődleges munkaerőpiacon pedig nem nőtt, hanem csökkent az álláshelyek száma – mondta.

A sajtótájékoztatót követő, mintegy húsz érdeklődő előtt tartott lakossági fórumon Schiffer András arról beszélt, hogy nagyon sok ember van az országban, akiknek nem nyújt politikai hajlékot egyik, az elmúlt húsz évet irányító párt sem, és nem kérnek a gyűlöletkeltésből. Lehet politikát úgy is csinálni, hogy az ember nem a biztos és azonnali politikai hasznot keresi, hanem kitart bizonyos elvek mellett. Ez nagy érték a magyar politikában – mondta.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. június 02. 21:32
Az LMP felhatalmazást kap 2014-ben?Mármint a kormányzásra?Hát az elég bátor mondat...Ahhoz még elég sok spenótot kéne enni,nem András?
Monkey4you
2013. június 01. 13:58
Na, na, Schifikém, az ilyen 20 fös brigádokra, mint az lmp nem költ az állam!!! És azt jogossan veszik a semminek!!!
AJSF
2013. június 01. 13:37
Hát attól függ, ugyebár. "Nem sok önuralmat tanúsított a kormány: lenyúlta, olykor lenullázta a bankrendszerben, a biztosítási piacon és a gazdaság legjövedelmezőbb ágazataiban termelődött profitot; a gáz-, az áram-, a távhő-, az ivó- és szennyvízszolgáltatókat, hulladékgazdálkodásra és kéményseprésre szakosodott cégeket pedig törvényi erővel kényszerítette arra, hogy befektetett eszközeiktől és anyagi helyzetüktől függetlenül csökkentsék a tarifájukat (lásd Ez a sarc lesz a végső? című írásunkat a Magyar Gazdaság rovatban). Pedig Magyarországon nem ezek, hanem a távközlési és postai szolgáltatások, valamint a háztartási elektronikai cikkek a legdrágábbak, árszintjük a KSH szerint meghaladja az uniós átlagot (109, illetve 101 százalék). Az élelmiszerek és a háztartási energia ára egyaránt az EU-átlag 83 százaléka. A keresetek vásárlóerejéhez viszonyítva magas általános árszintet mérsékelni lehetne az európai összehasonlításban kiugró általános forgalmi adó csökkentésével, csakhogy a költségvetés egyetlen fillér bevételről sem mond le. Ezért jótékonykodik a kormány mások vagyonából, mások profitjából."
Soma
2013. június 01. 11:02
Bizony nem a multikat kell pénzelni! Inkább Cohn Benditet és a Kanadába emigráltakat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!