Tages Anzeiger: Nem látszik a fény az alagút végén

2012. január 20. 10:24

A svájci lap szerint Orbán Viktor fellépése az Európai Parlamentben nem a bátorság jele volt, hanem egy utolsó kétségbeesett próbálkozás, hogy visszanyerje Európa pénzügyi piacait.

2012. január 20. 10:24

Bernhard Odehnal magyarországi riportjában arról írt, hogy itt sorra zárnak be a boltok vagy adják ki őket, de nincs rájuk kereslet. A különadókra és az államosításokra utalva a Tages-Anzeiger publicistája megállapította, hogy Magyarországon semmi sem biztos Orbán Viktor kormányzása alatt. Hozzátette, hogy ez a bizonytalanság a befektetőket és a hitelminősítőket is idegesíti. Kijelentette, hogy bár az ország eladósodott, de nem ő van a legrosszabb helyzetben Európában. Említést tett arról, hogy várhatóan az államadósság ebben az évben 77 százalék lesz. Kitért arra, hogy az előző költségvetés a nyugdíjpénztárak miatt volt egyensúlyban.

A svájci lap felidézte, hogy a hitelminősítők azért minősítették le az országot,mert elvesztették a bizalmukat afelől, hogy a kormány kézben tudja tartani a gazdasági problémákat. Megemlítette, hogy Orbán Viktor 2010-ben nehéz örökséget vett át, mivel a szocialisták „gátlástalanul” növelték a hiányt, hogy a híveiket magas fizetésekkel és nyugdíjakkal szolgálhassák. Kifejtette, hogy 2006-ben ezért választották őket újra, de ezért aztán nagy árat kellett fizetni. Emlékeztetett, hogy az államadósság 2006 és 2010 között 65-ről 81 százalékra emelkedett. A szerző szerint a hatalomváltás után Orbán Viktor a gazdasági reformok helyett inkább az ország ideológiai átépítésére koncentrált.
 
Orbán most a IMF helyett a pénzügyi piacokról akar pénzt szerezni, de ezért 10 százalékos hozamokat kellene fizetni – idézi a svájci lap cikkét a Médianéző. Odehnal kijelentette, hogy Orbán Viktor fellépése az Európai Parlamentben nem a bátorság jele volt, hanem egy utolsó kétségbeesett próbálkozás, hogy visszanyerje Európa pénzügyi piacait. Árokszállási Zoltán elemző megjegyezte, hogy a miniszterelnök bejelentett engedményeit kedvezően fogadták a piacok. Ugyanakkor megjegyezte, hogy  a kilátások szerint nem várható növekedés erre az évre. Említést tett arról, hogy a magyarok az osztrák bankokba viszik a pénzüket. Szerinte Orbán Viktor kormányra jutása után másfél évvel még nem látszik a fény az alagút végén.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2012. január 20. 12:31
Ó, bazmeg, hogy milyen butának kell lenni ahhoz, hogy valak idelátogatva is ennyire primitív következtetésekig jusson el!
khomeini
2012. január 20. 12:30
Ó, bazmeg, hogy milyen butának kell lenni ahhoz, hogy valak idelátogatva is ennyire primitív következtetésekig jusson el!
tarackos
2012. január 20. 12:16
Tényleg nem látszik a fény, a főnök akkora fekete lyuk, hogy mindent elnyel, lassal az egész országot...;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!