Tragikomédia

2022. november 03. 09:08

A jelek szerint a rendszer mind Brüsszelben mind pedig Budapesten megreformálhatatlan.

2022. november 03. 09:08
null
Batka Zoltán
Népszava

„A jelek szerint a rendszer mind Brüsszelben mind pedig Budapesten megreformálhatatlan. Odakint, a Bizottságban az isten tudja milyen nyálkás szituáció után a nyár derekára belementek, hogy az Orbán uradalomnak (eredetileg: Magyarország) juttatott uniós csilliárdokért cserébe a NER-nek ne kelljen csatlakozni az Európai Ügyészséghez.

Idehaza meg Rogán Antal és Varga Judit szívükre tett kézzel megesküdtek, hogy az EU kérésére majd ők létrehoznak hivatalokat a NER-es lopkodás elhárítására. Aki itt nem esett be a tárgyalóasztal alá a röhögéstől, annak komoly mentális problémái vannak. A Bizottságnak minimum: miközben odakint sokadik körben a magyar jogállamiság mibenlétén merengenek, idehaza orbánék a Brüsszelből elcsaklizott lóvéból éppen óriásplakátok ezrein hirdetik, hogy Brüsszel háborús bűnös, a kormányuk minden eresztékéből bugyog fel a háborús bűnös Oroszország birodalmi propagandája. Magyarország amúgy EU- és NATO-tag.

Aki ezek után is komolyan vette a magyar kormány (Orbán) őszinte jogállami- és korrupcióellenes elkötelezettségét, annak álljanak itt a tények. A vonatkozó törvényeket átláthatatlanul, gyorsított üzemmódban, a civilek kizárásával szavazták meg. Az ún. Integritás Hatóság (IH) elnökére, helyettesére javaslatot tevő embereket átláthatatlan eljárással a NER embere választotta ki. Független, civil szakértők szóba sem jöttek, csak olyat neveztek ki, aki így vagy úgy de összefonódott a NER-rel. Egy kivétellel, akiről sejteni lehetett, hogy ő Brüsszel delegáltja. Röviddel kinevezése után távozott is a testületből. A kiválasztott IH-elnökjelöltek neve ismeretlen. A helyettes-jelölteké meg bár ne lenne ismert: mindkettő vastagon összefonódott a NER-rel. Elvileg ennek a csapatnak kéne csapkodni az asztalt a NER-korrupció láttán. Aha.

A dolog tétje most már inkább csak az, hogy Brüsszel vagy Magyarország-e a menthetetlen. A tovább élő merkelizmus jegyében Brüsszel inkább tovább pénzeli Orbánt, vagy elzárja a csapot és hagyja, hogy az egész hóbelevanc orbánostul-országostul beleszáguldjon a szakadékba.”

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2022. november 04. 09:43
Ha még nem jött el az ideje, hogy Batka Zoltán, a Népszava újságírója akasszon, addig szívesen szívja a NER minden előnyét, minden bűzös eresztékéből bugyog fel a háborús uszítók Magyarország elleni birodalmi propagandája. Független, civil szakértők: "A Transparency International, mint a függetlenség állítólagos nemzetközi nagykövete jogot formál arra, hogy részt vegyen az új hatóság felállításában. Delegáltak ajánlásával újfent tudomásunkra hozza, hogy szerinte mit is jelent a függetlenség." A kiválasztáshoz csak kormányellenes személyeket jelölt: Bod Péter Ákos, volt MNB elnök, saját elmondása szerint is ellenzéki beállítottságú, társalapítója a Karácsony Gergely alapította 99 Mozgalomnak, továbbáa hatpárti, ellenzéki közös lista győzelme esetén Bod Péter Ákos felelt volna a gazdasági, költségvetési és adóügyekért a Márki-Zay Péter vezette kormányban, tehát az összeférhetetlenségi kritériumnak korántsem felelne meg. Jancsics Dávid, aki ma már az Egyesült Államokban él és dolgozik, a függetlenség alapfeltételétől feltehetően messzi pozícióban helyezkedik el, azaz szintén aggályos lenne a megválasztása, ehhez elég a következő kijelentéseit idézni: „A több korrupció politikai instabilitást okozna, ez az orosz példára egyértelműen nem igaz, de hát a magyar példára sem egyértelműen igaz, ugyanis itt az történik, hogy a korrupció be van emelve a mindennapi politikai gépezetbe, és nem is nevezzük már korrupciónak: törvényeket igazítgatnak hozzá, és az elmúlt 12 év jól bizonyítja, hogy el tud döcögni egy kvázi demokratikus ország ilyen körülmények között is”. Ugyanezt erősíti egy 2017-es, angol nyelvű interjújában, miszerint „Magyarországon a demokráciából már csak a négyévente tartott választások maradtak, valamint koncentrált támadás folyik a független, civil szervezetek ellen”. Marschall Miklós, mint a Transparency International egykori európai igazgatója, majd általános igazgatóhelyettese, – 15 évig dolgozott a Transparency International berlini központi titkárságának helyettes vezérigazgatójaként –, szintén számos olyan aggályt vet fel, amely a függetlenség kérdését alapjaiban kikezdi. szazadveg.hu az-integritas-hatosag-letrehozasahoz-a-transparency-international-nem-alkalmas-jelolteket-delegal-a-kivalaszto-testuletbe
Bokros Birka
2022. november 04. 08:58
Reformálni Titeket kell büdös népirtó kommunisták! Ja, hogy nem sikerült a libsi reform, Azért próbálkozzatok egy kicsit neomarxisták! :D
akiaki
2022. november 03. 17:33
ez a Padka csak hányni tud?
vip era
2022. november 03. 16:20
Batka népbiztos elvtárs. Magyarországon az EU előtt is volt élet,és az EU után is lesz.Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!