A hazugságra épített politika lehet a Fidesz veszte

2022. július 27. 15:11

A Fidesz-választók lesznek a legdühösebbek arra, hogy becsapták őket, hiszen saját magukkal is szembe kerülnek. Interjú.

2022. július 27. 15:11
null
Fleck Zoltán
Fleck Zoltán
Hírklikk

Ön szerint mi hozott nagyobb bizalomveszteséget a Fidesznek, hogy a választások előtt a hatalma megtartása érdekében azt mondta: a rezsicsökkentés megmarad, nem lesz adóemelés, kiszórt egy csomó pénzt, vagy az, hogy vissza kellett vonnia a rezsicsökkentést, adóemelés is lett, és ezáltal a pénzt is szedi vissza?

A bizalomhoz legközelebb álló, polárisan szemben levő fogalom az a hazugság. Abban nem bízunk, aki becsapott minket. A bizalom legerősebb ellensége a hazugság lelepleződése. Emlékezetes, Churchill azt mondta: »nem ígérhetek mást, csak vért, verítéket és könnyeket«. Ha Orbán megmondta volna előre, hogy nagyon nehéz lesz, akkor nyilván ez a típusú bizalmi válság, ami a hazugság következménye, nem áll elő. De hát a hazugságra épül minden. Az az érdekes ebben a magyar politikai helyzetben, hogy nem csak a rezsicsökkentéssel kapcsolatosan van hazugság, hanem szinte mindennel, ami a közt érinti. A hazugság egész építménye tud megrendülni, ha az egyik hazugság ilyen nagyon durván lelepleződik. Azt gondolom, hogy egyszerűen csak az a pszichológiai dolog működik most, hogy azok haragszanak a leginkább arra, aki hazudott, akiket sikerült becsapnia korábban. A Fidesz-választók lesznek a legdühösebbek arra, hogy becsapták őket, hiszen saját magukkal is szembe kerülnek. 

Ön szerint ezt a jelenlegi helyzetet hogyan kezeli most a Fidesz?

Azt látom, úgy, ahogy eddig is kezelte. Megpróbálja elterelni a figyelmet. A fasiszta beszéd, amit Orbán Tusványoson elmondott, azt a célt is szolgálta. Nem gondolom azonban, hogy ne lenne igaz, tehát kifejezi az ő politikai ideológiáját, de mégiscsak arról van szó, hogy van egyfajta terelés. A másik szokásos módszer, hogy abban bízik, nincs alternatívája úgysem a dolognak, tehát az emberek mindent le fognak nyelni, hiszen nincs, aki a másik oldalról azt mondaná: itt vagyok egy ütőképes alternatívával. Ehhez hozzájárul még az is, hogy megpróbálja nyilván kompenzálni valami mással, ideológiával, újabb Európa elleni kirohanással, ideológiai összetartással. A csalódottakat valahogy mindig sikerült eddig más szellemi, ideológiai termékekkel megnyugtatni. Mondom még egyszer, a tél és a rezsiszámlák megjelenése azonban már valóban olyan dolog lesz, amit az M1 híradója már nem fog tudni kompenzálni.”

Kép forrása: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tuco
2022. július 28. 17:31
Ezt jól megszakértette ez a barom...
Vakfolt
2022. július 28. 11:21
"Megpróbálja elterelni a figyelmet. A fasiszta beszéd, amit Orbán Tusványoson elmondott, azt a célt is szolgálta." A legtöbb embert egyáltalán nem érdekli Orbán beszéde, főleg, ha a tévében le sem adják. Azt meg igen érdekes elképzelés Orbán tervének gondolni, hogy a beszédéből a balhibbantak náci dolgot kreálnak, és az ez elleni tiltakozással haknizzák tele a világot.
zakar zoltán béla
2022. július 28. 10:13
Az entelekTŰellllllllllll sohasem lesz értelmiségi, csak egy kis körben dadogó önmagát istenítő koffer....
kemjuma
2022. július 28. 09:06
Hirklikk +Fkeck... Na nemane...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!