A magyarok a németek óvatosságát osztják

2022. március 26. 16:34

Nem véletlenül: attól függ, melyik gazdaságot hogyan érinti az orosz gáz és olaj szállítása, a függőség.

2022. március 26. 16:34
null
Szombathy Pál
Szombathy Pál
Outsider

„Háborúban, a fájó szenvedély óráiban nem könnyű okosnak lenni, ezért hozzátenném előző posztunkhoz, mely a fegyverszállításból erősen deklarált magyar kimaradás páriaveszélyeiről értekezett, hogy a fő konfliktust én eközben az energiahordozókra javasolt szankciókban látom, ez a vita legkényesebb lényege, nem is annyira maguk a fegyverek – energiaügyben pedig Zelenszkij a maga szempontjából érthetően az amerikai állásponton van (és fordítva; EU-álláspont mint olyan meg nincs egységesen, legfeljebb keserű szavazással/vétókkal).

A magyarok ellenben a németek óvatosságát osztják, nem véletlenül: attól függ, melyik gazdaságot hogyan érinti az orosz gáz és olaj szállítása, a függőség; és ebből megint egy nagyon valós kérdés következik: lehet-e valaki mint vezető a szó tisztán köznapi értelmében »erkölcsösebb« a saját népét képviselve háborús szomszédként azoknál, akiket jóval távolabb, más gazdasági háttérrel sokkal kevésbé sújt a háborús »erkölcsösség« gazdasági következménye? Vagy azoknál akik a háború legsúlyosabb áldozatai az epicentrumban szenvedve? Nem lehet.

Azt hiszem, minél távolabb vagyunk egy háborús térségtől, minél kevésbé van ránk hatással az erőszak és rombolás legtöbb következménye, annál könnyebben hozhatunk tisztán erkölcsi ítéleteket az adott konfliktusról – és akkor mindenféle geopolitikai és üzleti érdekekről meg nem is beszéltünk.

Ráadásul ez az egész ránk magyarokra nézve nem is függ össze feltétlenül oly szorosan magával a választással, ha az ember hosszabb távra gondolkodik – és ugyanakkor az is igaz, hogy a választás még inkább erősíti a politikusokban, hogy a többségi álláspontot képviseljék, ha nyerni akarnak.

De mi most a magyar többségi álláspont? És mi lesz egy hét múlva? Lehet döntő különbség a két állapot között?”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2022. március 27. 14:41
"A magyarok a németek óvatosságát osztják" Pont fordítva igaz: A németek a magyarok óvatosságát osztják. A németekkel ellentétben nem csak a gazdaságunkat, hanem az állampolgáraink életét is védjük, a mi szomszédunkban van a háború. :)
Vasalo
2022. március 27. 10:17
Az embargopártiak mindent elfelejtenek ami lényeges ( ha egyáltalán valamikor tudták). Az egész világ Kinának tartozik igy mindenki megprobál valamit odaszállitani és mérsékelni a tartozást. Sajnos pontosan az un nevezett fejlett világnak van egyre kevesebb versenyképes felkinálnivaloja. És ezt nem akarják/tudják beismerni. (Mindenféle szabályokkal lekötött kezek képtelenek a hatásos termelésre ). Ennek a háborunak is az lesz a következménye, hogy még jobban romlik a versenyképesség. Már hallani, hogy ( nincs) nem lesz papir, az egész kontinensen már csak egy francia forrás van olcsó müanyag alapanyagra ( PET flakonok meg kismillio aproság az auto-, gép- meg az elektromos ipar számára.), és az is drága és nem fedi az igények 30%-t sem. De pofa az van, mit kell még inkább eltüntetni a környezetünkből. A Fridays for future hiveit meg egyenesen Ukrajnába kellene küldeni, mert ott garantált jövöjük lenne.
Alcofrybas
2022. március 27. 06:47
Rendnek kell lenni. Fontos, hogy a muszka rajta tartsa a kezét az orosz gyepűkon. Különben jönnek a teutonok, a tatárok,  Napóleon, a nácik vagy valami sokkal rosszabb. Svájci zsidók, dnyeperi humoristák... Vova varég vitézei elkapják a rakoncátlankodó hucul bohócok grabancát.
foldizs
2022. március 26. 22:24
Hát a német fegyverszállítást a magyarhoz hasonlítva nem tudom, milyen óvatosságról beszélünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!