NER a Mátrai Erőműben

2020. szeptember 08. 07:18

A kormány bármi áron garantálja a baráti cégek kiemelkedő profitját és befektetésük gyors megtérülését.

2020. szeptember 08. 07:18
Miklós László
Népszava

„A Mátrai Erőmű MVM általi megszerzése jól példázza az állam és a kiválasztott vállalkozások – ebben az esetben egy Mészáros érdekeltség – közötti üzletelés mibenlétét. Ennek lényege, hogy a kormány bármi áron garantálja a baráti cégek kiemelkedő profitját és befektetésük gyors megtérülését. Ha szükséges, akár kormányfői beavatkozással is.

Az MVM egy 2019. december végén indult és ez év márciusában zárult tranzakcióban 672721 százalékos, azaz hatszázhetvenkétezer-hétszázhuszonegy százalékos árfolyamon vásárolta meg a Mészáros érdekeltségébe tartozó OPUS Nyrt.-től a két éve alapított - és a Mátrai Erőműben közvetetten 72,7 százalékos tulajdonnal rendelkező - Status Power Invest Kft-beli üzletrészét. Ez valószínűleg világrekord. E lap hasábjain is többször írtak már a Mátrai Erőművel kapcsolatos ügyekről, de azért tekintsük át a legfontosabb elemeket dióhéjban: mi is történt, és mi a probléma.

A sajtóban megjelent hírek szerint 2017-ben az MVM is tárgyalt a német tulajdonossal a Mátrai Erőmű Zrt. 72,7 százalékának megvételéről, amelyben 26,2 százalékban maga is tulajdonos, de sokallotta az eladó által kért vételárat. Végül 2018 márciusában a Status Power Invest és egy cseh befektető által fele-fele részben birtokolt Mátra Energy Holding Zrt. vette meg a Mátrai Erőmű társaságnak az RWE tulajdonában lévő 72,7 százalékát 5,9  milliárd forintért.

A tranzakció hatóságok általi jóváhagyását követő héten az OPUS bejelentette, hogy kivásárolja cseh partnerét az erőművet birtokló holding társaságból, mert a cseh fél le akarja építeni az erőművet, ők pedig fejleszteni szeretnék. De azért közös egyetértéssel úgy döntöttek, hogy 11,2 milliárd forint osztalékot kivesznek az erőmű társaságból a 2018. évi veszteséges év után. 2019 közepére a csehek óriási nyereséggel kiszálltak a közös vállalatból, de az erőműben folytatódott a veszteség termelés. Már az első félév is katasztrofális volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2020. szeptember 08. 18:53
A hitelt éppenséggel elvileg vissza is lehet kapni, de most őszintén, te mekkora esélyét látod, hogy a Mátrai valaha is vissza fogja fizetni? De ha nagyon akarod, felőlem vond le magadnak a hitelt, akkor marad az összes többi, és kiderül, hogy amit két éve meg lehetett volna venni hatmilliárdért, azt most sikeresen megvettük jó ötvenért, közben Mészáros zsebre tett egy kis lovettát (a cseheket ugyan ki kellett fizetnie, de azt cserébe ki is emelte a cégből, tehát az az összeg már nulla, és amit ezen felül nyert rajta, azt nyerte rajta). És még az se tudjuk, kinek a zsebében landolt valami azért, hogy a csehek négy nap alatt megnégyszerezhették a tűpénzüket. Szóval, azért legalább ne állj már ide nagy garral megmagyarázni, hogy miféle fenemód nagyszerű boltot kötött most az állam az erőmű ügyében. Senki nem vonja kétségbe, hogy jócskán kell rá költeni, ha akarunk vele kezdeni valamit. Tiszta sor. Ami nem az, az pont az, hogy mi a fenének kellett ebbe Mészárost belevenni két évre, hogy nyerhessen rajta egy szépet, és felélhessen mindent, ami félre volt téve a cégben előre.
T. Péter
2020. szeptember 08. 15:40
Ha lehetséges, ne februári cikket idézz be szeptemberben. Már régen többet tudunk. Mészárosék kivették az össze tartalékot, és az erőmű teljesen eladósodott (a végére már annyi pénz sem maradt volna benne, hogy az alkalmazottak egyhavi bérét fedezze). A vételáron felül további közel 60 milliárdot költött már rá azóta az állam, hogy valahogyan egyenesbe hozza.
formaegy
2020. szeptember 08. 09:21
Csak 3 kérdésem van ezekhez a hazug népszara dögökhöz. Tesssssenek már megmondani ott a népszaránál, hogy hányan fizetik a Gyurcsány féle közüzemi díjakat nem élvezve a rezsicsökkentést? Amikor Gyurcsány a nép megnyuvasztása alatt olcsón kapta az áramot akkor is teccccettek fröcsögni? Amikor a ballibesek kiprivatizáltak mindent ami az ország önállóságát, az emberek munkahelyét, megélhetését biztosította - utcára dobva az embereket - akkor is habzott a szájuk? Köszönöm, nincs több kérdésem! Hazaáruló mocskos dögök!
zakar zoltán béla
2020. szeptember 08. 09:10
A Népszava mai cikke OP 9876. Beethoven-Mozart.Lenin.Kis Jancsi....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!