Az európai forró krumpli

2020. szeptember 15. 07:13

A kormányzat robog a teljhatalomba: már a szellemi élet van soron, a kultúrharc totális.

2020. szeptember 15. 07:13
Friss Róbert
Népszava

„A többi tagállam akár újra is alakíthatná az Uniót Magyarország és Lengyelország nélkül – vetette fel »nukleáris opcióként« Mark Rutte holland miniszterelnök a hágai képviselőházban, ahol az uniós jogállami kritériumok érvényesítését kérték számon rajta a képviselők. Azt a mechanizmust, amihez az Európai Parlament a költségvetési támogatásokat kötné. Na, itt egy újabb nukleáris opció: évek óta afféle forró krumpli, hogy az EU-nak kezelnie kellene valahogy azt a bódító politikai terméket, amit a lengyel és a magyar hatalom feltálalt, s amit Nyugat-Európa értetlenül nézeget. Mert teljesen idegen az Unió konyhájától, s már szabadulni akarna tőle. A halogatás ára mérhetetlen.

Lépésről lépésre éltük át azt a tíz éves folyamatot, amelynek végére nem maradt más, csak a »nukleáris opció«. Némi csörömpölés kísérte ugyan a parlamentarizmus orbáni lebontását, hogy a végére maradjon »az idegen nyugati életforma«, a bevándorláspárti, kereszténység-tagadó Nyugat, a német nagytőke beágyazott érdeke, a magyar ellenzék tehetetlensége, hogy képtelen volt politikai formát adni a társadalmi elégedetlenségnek, sőt hogy parlamenti jelenlétével legitimálta a rendszert. A kormányzat robog a teljhatalomba: már a szellemi élet van soron, a kultúrharc totális, mert a kritikai gondolkodás kiirtása nélkül nem teremthető meg az orbáni történelmi korszak.

E harc kenyere a romantikus nacionalizmus, a magyar szupremácia felélesztése. Brüsszel elsődleges érdeke volt, hogy a keleti végeken bármi áron nyugalom legyen, de ez a lefojtott béke a maga kibontakozó nacionalizmusával végképp összeférhetetlen az európaisággal. Ezt a romantikus nacionalizmust 2010 után találta magának a Fidesz, mint amivel autokrata politikájához egybe tudja szervezni a nemzetet. Ez a nacionalizmus addig csak tagadásból állt. A »kommunizmus« tagadásából, aztán eljutott saját múltjáig, a liberalizmusig, hogy a nyílt, demokratikus társadalom helyett kezdje kiépíteni a félelemre alapozott zárt, autokrata világot. Lett ellensége – Európa, Soros György –, ki lett tagadva a nemzetből minden ellenzék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2020. szeptember 15. 20:53
Nem TEJhatalon nálatok?
Európai téridő
2020. szeptember 15. 17:58
"Ellenmucsa" "illojális" internáci hülyelvtársi kultúrnyikjai életek vissza az "istenbéke" (Treuga Dei) - szerű eddigi "kegyelmi állapottal".
sozlib_abschaum
2020. szeptember 15. 13:18
Tisztelt honfitársaim, amikor ezek a bolsevik tömeggyilkos ivadékok (pc moslékkoalíciósok) ajvékolnak, azt jelenti, Magyarország jó úton jár!
kovsa
2020. szeptember 15. 12:32
Én úgy emlékszem mi a Helmuth Kohl vezette Keresztény Szociális Unió-val fémjelzett EU-hoz csatlakoztunk. Nem pedig az Angela Merkel vezette Katyvasz Szocialista Ultrák által fémjelzetthez. Nem ahhoz az EU-hoz, ahol a parlament vezetője Marx szobrot avat, és a bíróság, a helyi közösség kérésére, nem akarja megakadályozni Lenin (a kommunista rémuralom legfőbb jelképe) szobrának felállítását. Ezek után, igazából, mi indíthatnánk 7-es cikkely szerinti eljárást fél Európa ellen, hiszen ők tértek el a korábbi értékektől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!