Európai alapkérdések

2017. december 22. 11:48

Az európai politikai elit egy része egyre távolodik a normalitás európai formáitól.

2017. december 22. 11:48
Hölvényi György
Magyar Idők

 

„Ebben a ma uralkodó környezetben kell az embernek megtalálnia a jövő, a boldogulás útját, s ez nagyon nagy kihívás. A fogyasztás növekedésével túl vagyunk a materiális megélhetési kényszeren. A bizonytalanság közben egyre nő, amit ismételten a manipulált fogyasztással hozunk egyensúlyba. Nem hiszem, hogy az ebből való kitörés nélkül létre lehetne hozni egy közös Európát. A társadalom alapsejtjei, elsősorban a családok, mivel nem fogyasztóbarátok, a piac által eltűnésre vannak ítélve. A közösségi élet torzulásaival szemben újra fel kell mutatnunk azt, ami állandó: a társadalom bázisát, a családot. Ferenc pápa már idézett Európa-beszédében leszögezi: »A család továbbra is alapvetően fontos elsődleges közösségként, amelyben előtérbe kerül a különbözőség, és ugyanakkor egységet alkot. A család a férfi és a nő közötti különbségek harmonikus egysége, ami annál igazabb és mélyebb, minél inkább képes megnyílni az életnek és másoknak. Hasonlóképpen egy polgári közösség akkor élő, ha nyitott, ha képes befogadni a különbözőséget, ha képes új életet világra hozni, újat alkotva a fejlődés, a munka, az újítás és a kultúra terén.«

A normalitás nem egyenlő az unalommal és a bornírtsággal. A normalitás az emberi létezés, a küzdelem alapja; a felhalmozott tudást befogadni képes összegzés. Enélkül nincs jövő. Az európai politikai elit egy része azonban egyre távolodik a normalitás európai formáitól. Az európai polgár bénultan szemléli, mi történik felette, és ami még fontosabb, a nevében a politika világában. A távolság láthatóan növekszik. Az eredmény pedig az, hogy a polgárok életstratégiájává válik a szélsőséges nézetekbe menekülés. A kereszténydemokrácia sosem lehet szélsőséges. Jegyezzük meg azt is, hogy a jövő Európájában a személy tisztelete mindenkit megillet.

Az alapkérdések itt vannak. Meg tudjuk-e őrizni Európa keresztény identitását? Mit jelent ma egyáltalán Európa keresztény identitása? Milyen jövőképet fogalmaznak meg ma az európai polgárok? Képesek vagyunk-e a társadalmi ellentmondások kritikájára és gyakorlati korrekciójára? Fel tudjuk-e mutatni újra a közösségi élet hiteles formáit, középpontba állítva a családok szerepét? Helyes választ tudunk-e adni a migráció bonyolult, összetett jelenségére? Az Európai Unió mai vezetői képesek-e az alapító atyák szellemében megfogalmazni Európa jövőjével kapcsolatos vízióikat?

És ha nem?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. december 22. 18:12
Röviden tömören. Az európai alapértékeket minden EU országgal kétoldalú szerződésben rögzítették. Csak annak teljes teljesülése esetén csatlakozhattak. Ha a szerződéstól eltértek akkor azt kell vizsgálni, de itt nem erről van szó, mert senki nem tért el ettől, kivéve az Európa Parlamentet akik egyoldalúan felrúgták azt. Ellenük kéne nagyon szigorú eljárásokat indítani, sőt azokat a képviselőket akik ebben tevőlegesen részt vettek el kell távolítani az EP-ből.
szeekely
2017. december 22. 16:28
"Jegyezzük meg azt is, hogy a jövő Európájában a személy tisztelete mindenkit megillet." Termeszetesen ez a haborus menekultekre is vonatkozik, akiknek keresztenyi kotelessegunk megadni eletuk ujrakezdesenek lehetosegeit. "Egy polgári közösség akkor élő, ha nyitott, ha képes befogadni a különbözőséget, ha képes új életet világra hozni, újat alkotva a fejlődés, a munka, az újítás és a kultúra terén." Pontosan errol van szo! Egy magat keresztenyinek nevezo orszag, ahol a szaporodasi rata negativ, pont ugyanolyan mint az a "polgari" kozosseg, amelyik nem kepes konyorultesseget gyakorolni haboru sujtotta embertarsai irant. Nulla befogadas = nulla hozadek. Vegre valaki ki meri ezt is mondani a kormanypartok berkein belul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!