Valódi tiszteletet!

2016. december 02. 07:21

Hiába van meg szavakban a tisztelet, ha közben a miniszterelnök elhallgatja: a jövőre beígért, kifejezetten magas béremeléshez képest alamizsnának tűnik a most bejelentett nagyobb összegű nyugdíj-kiegészítés.

2016. december 02. 07:21
Hajdú Péter
Magyar Nemzet

„S hiába van meg szavakban a tisztelet, ha közben a miniszterelnök elhallgatja: a jövőre beígért, kifejezetten magas béremeléshez képest alamizsnának tűnik a most bejelentett nagyobb összegű nyugdíj-kiegészítés. Ahogy azt is elfelejtette megemlíteni, hogy azok, akik már most is nyugdíjasok, egyre inkább lemaradnak azokhoz képest, akik csak a jövőben – a most megemelt béreknek köszönhetően – jóval nagyobb összeget kapnak majd idős korukra. A tisztelet akkor sem mutatkozik meg, amikor a jövőbeli nyugdíjasoknak tett ígéretet kellene betartani: azaz létrehozni az egyéni nyugdíjszámlákat, ahol személyre szólóan lehetne nyilvántartani a befizetéseket, s ahol mindenki láthatná, pontosan hogyan is áll a számlája.

Érthető persze az igyekezet, hogy – elődjeihez hasonlóan – elnyerje a legnagyobb szavazóbázis támogatását a kormány, hiszen ha minden nyugdíjszerű ellátásban részesülőt figyelembe veszünk, 2,7-2,8 millió fős tömeget érint a most bejelentett intézkedés. Az ő szavazatuknak pedig komoly súlya lehet a másfél év múlva esedékes választásokon. Első pillantásra érthetetlen is, hogy miért csak 1,6 százalékos emelést ígért a kormányfő, amikor a jegybank számításai szerint is valahol 2-2,5 százalék között várható a jövő évi infláció, amelyhez igazítják a nyugdíjemelést az érvényben lévő törvények értelmében.

Ha azonban figyelembe vesszük, hogy minden év novemberében az inflációhoz kell igazítani a nyugdíjakat, akkor világossá válik, hogy a 2017 novemberében kiutalandó, egész évre visszamenőleges emelés néhány tízezer forintja nagyobb nyomot hagy majd a nyugdíjas választóban a szavazás előtt néhány hónappal, mint ha havonta kapna valamivel nagyobb összeget az év elejétől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2016. december 02. 17:53
" És mi van az öregasszonnyal, akit lerugdostál a lépcsőn, te szemét ?! " ( Mark Twain )
abraxas
2016. december 02. 13:23
Most komolyan: ez az a Hajdú Péter???
tango47
2016. december 02. 11:27
Ez a pasi a Puzsér kedvenc? Vagy csak névrokonok? Egy biztos: legalább olyan korlátolt.
cutcopy
2016. december 02. 11:21
A nyugdíjasok többre értékelik ha gyermekeik és unokáik jobban járnak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!