A politikai generációváltás nyitánya?

2014. október 28. 23:20

Ilyen összetételű volt valamikor a Fidesz bázisa, mint a mai menet. Ilyen választóközönséggel nyertek 1998-ban és ugyanilyen fiatal polgári közönség küzdött a könnyeivel 2002-ben a Millenárison. Nem csoda, hogy inkább visszafújták a Békemenetet.

2014. október 28. 23:20
Timár Gábor
A KARD

„Néztem az arcokat, az embereket a vasárnapi és az iménti keddi tüntetésen: Fiatalok, középkorúak, kifejezetten polgári társaság. Elsőre meghökkentő volt a korábban csak korosodó rutinos szoci tüntetőktől és korengedményes nyugdíjukat vesztett rendvédelmisektől hallott »Orbán, takarodj!« skandálás szopránban, húsz év körüli hölgyek hangján. Ilyen összetételű volt valamikor a Fidesz bázisa, mint a mai menet. Ilyen választóközönséggel nyertek 1998-ban és ugyanilyen fiatal polgári közönség küzdött a könnyeivel 2002-ben a Millenárison. Nem csoda, hogy inkább visszafújták a Békemenetet. Ők is csúnyának tartották volna a kontrasztot a netadó ellen vonulók és a saját híveik között.

A mai tüntetők funkcionálisan kihúzták a Fidesz rövidítésből a »Fi«-t. Az már nem ők, az már ez a generáció, akinek az internetadó politikailag őrült ötlete adta meg az apropót, hogy utcára menjenek. Lehet, hogy mentek volna a félázsiai sodródás miatt is - feltűnő jelkép volt a tüntetők közt az EU-zászló! - de az soha nem volt ennyire egy intézkedéshez köthető, ennyire mozgósító erejű, hisz a közönségnek pont az életelemét és mozgósítási eszközét tervezik most megadóztatni, amivel a korlátlan nethasználat lehetősége kerül veszélybe. És jól látják a Fidesz esetleg morgolódó képviselői: ez bizony veszélyes így. Ennyire nyilvánvalóan nem látszott soha 2010 óta, hogy a Fidesz a mostani kurzusának tetteivel mennyire durván hagyta magára az 1998-2002-es választóinak és stílusának nagyjából a felét: a polgárságot. Értem én, persze, a 2002-es - gazdaságilag és társadalmilag nem megérdemelt, de a fölöslegesen arrogáns stílussal kierőlködött - vereség után a sokkal könnyebb út volt Kádár nyugalmazott népének az élére állni, mint megpróbálni polgárrá átképezni őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. október 29. 11:34
Tökéletes írás,gratula!
Senye Péter
2014. október 29. 10:49
Új korosztály nőtt fel, ez igaz. Olyanok, akiket nem az 'éhség férge bánt', de az őket körülvevő társadalmi és gazdasági helyzet sem ösztönöz sikeres életvitelre. Könnyen adja fejét pótcselekvésre.
Agnieszka
2014. október 29. 10:16
Tény, h. a nyugdíjasok pl. Romániához képest, ahol fölvették az IMF hitelt, s akiknek a feltételeknek megfeleve a nyugdíjakat csökkenteni kellett, eddig egész jól jártak. Különösen azok, akik a 2000-es évek közepétől mentek nyugdíjba. A rezsicsökkentés az ő számukra biztos, h. lényeges. Nem kevésbé lényeges a fiatalok számára, ezenkívül a dolgozó (szakmával rendelkező, tanult), gyermeket vállalók szintén egész jól jártak, mert ennyi gyermektámogatást még életükben nem kaptak. Emelnek a pedagógusoknak, az orvosoknak, nővereknek. Nagyon helyes! Többet akarnak adni a rendőröknek, sokkal többet kell áldozni katonai kiadásokra, a NATO követelményeket teljesítve. Igen, jövedelem átcsoportosítás tanúi vagyunk. Csak ámulok és bámulok azon, h. a tüntetés részt vevői közül hányan villogtak nem kétfilléres mobilokkal. Bokrosra az önkormányzati választáson 200.000-en szavaztak. Ennek a felét gond nélkül lehet bármikor utcára vinni, lehet, h. többet. Máshol is vannak, akiknek "nem jött össze" a Fidesz kormány alatt, nyilván azok is, akiknek a megélhetése valamilyen formában az előző kormányokhoz kötődött, pl. pályázat és tankönyvírók, vidéken Leader csoportok és még nyilván számosan. Akik valóban és csak az internetezést látják korlátozva, veszélyeztetve, ki fognak józanodni, ha elgondolkoznak azon, mit fognak veszíteni, ha visszajönnek a régi arcok. A Gurmai Zita fia, v. a norvég segélyezett Gulyás Márton nem hiszem, h. a kívánatos generáció váltás az ellenoldalon. Baloldal? Ez, sajnos, vicc, persze, nem lesz vicc, ha visszahátrálunk a Ripacs világába, amire természetesen, van esély, miután demokrácia van és ilyen szabad sajtó még errefelé nem volt, csak tessék megszámolni egy újságos stand kínálatát!
madarasi.abel
2014. október 29. 09:57
Áljobber kommentelők figyelmébe ajánlom: a tüntetést nem a balliberálisok szervezték, nem a "leválcsuk Orbánt" volt a cél, hanem a "Nem lesz netadó", nem dk-sok masíroztak végig a városon, hanem elégedetlen, többségében fiatal, POLGÁRI egyének. Annyira más volt ez, mint az eddigiek, hogy még a pártok sem mertek hozzájuk dörgölőzni, egyik sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!