Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ukrajna továbbra is kitart az integráció mellett

2014. október 28. 10:22

Mit tehet Moszkva? Egyik oldalról el kell viselnie a politikai vereséget, másrészt viszont bízhat az integrációpárti erők megosztottságában.

2014. október 28. 10:22
Hámori Viktor
DiploMaci

Ami biztosra vehető: Ukrajna hitet tett a nyugati integráció mellett, és minden bizonnyal az új parlament mindent el fog követni annak érdekében, hogy az uniós közeledés jótékony hatásai minél előbb jelentkezzenek. Másrészt ne felejtsük el, hogy Ukrajna, ha politikailag le is tud válni Oroszországról, gazdaságilag erre még évtizedekig képtelen lesz. A nyugati nyitáshoz kell a politikai akarat (ez már megvan), de a megfelelő gazdasági erőforrások egyelőre nem állnak rendelkezésre, ebből következően az orosz befolyást sem lehet kiváltani középtávon.

Mit tehet Moszkva? Egyik oldalról el kell viselnie a politikai vereséget, másrészt viszont bízhat az integrációpárti erők megosztottságában. A 2004-es narancsos fordulatot követő belpolitikai csatározásokhoz hasonlóan itt is bekövetkezhet olyan törés az amúgy »nyugatos« erők között, ami végül az integrációs folyamat megroppanásához vezethet. Moszkvának továbbra is bizonytalanságot kell gerjesztenie, miközben változatos hívószavakkal megpróbálja visszaédesgetni magához Ukrajnát. Putyin hivatkozhat a pánszlávizmusra, a szovjet örökségre vagy éppen beállíthatja a nyugati integrációt egyfajta uniós gyarmatosító szándékként. Ukrajna pedig – politikai akarat ide, oroszellenes retorika oda – továbbra is aggódva figyelheti, hogyan is döntenek a sorsa felől a két blokk országai.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalhana
2014. október 28. 12:55
Ukrajnát most aztán úgy beintegrálják, hogy mire magához tér, kap egy Jó Barátot a nyakába, aki majd megmondja, hogy ki a korrupt fasiszta és ki a tisztakezű fasiszta.
Onurisz
2014. október 28. 11:20
Ukrajna már kétszer fordult korábban a Nyugat felé, majd vissza is fordult onnan. Most is menetrend szerint jönni fog a csalódás, az oroszoknak pedig van idejük várni. Nyugat-Ukrajna már valószínűleg soha nem fog Oroszország keblére borulni, ezért lesznek még ott szakadási játszmák bőven, csak győzzük majd figyelni.
Csigorin
2014. október 28. 11:14
"beállíthatja a nyugati integrációt egyfajta uniós gyarmatosító szándékként" nem mintha olyan nehez lenne "beallitani" annak ami, eleg Kelet-Europara nezni.
bdi
2014. október 28. 11:04
Annyit biztosan elért putyin, hogy ezer évig nem lesz oroszbarát kormány megválasztva ukrajnában. Egyrészt az egyetlen orosz többségi nemzetiségű országrészt kiesett, a keleti tartományokban volt még hajlandóság erre, gyakorlatilag azok sem részei az országnak. Ami maradt, azt örökre magukra haragították az oroszok. Mondhatni, stabilizálták a maradék ukrajnát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!