Orbán Viktor a politika gyökereihez tér vissza

2013. augusztus 29. 14:09

Orbán egyik pozitív tulajdonsága számomra az, ahogyan szót ért a választóival; egyik nagy gondja azonban, hogy a kívülállókkal nem tud.

2013. augusztus 29. 14:09
Igor Janke
MNO

– Orbán Viktort több politikus és újságíró a nyugati médiában antidemokratikusnak, illetve diktátornak látja. Ön éppen az ellenkezőjének: a könyvében úgy ír róla, hogy ő megerősíti a demokráciát. Mit ér ezen?

– Elég vicces, vagy inkább szomorú, amikor hallom, hogy az uniós biztosok azzal vádolják Orbán Viktort, hogy megszegi a szabályokat. Pedig ami most Magyarországon történik, az szerintem a demokrácia esszenciája. Mégpedig éppen azért, mert a magyar választók ezt a politikai hatalmat választották: pontosan tudták, hogy min akarnak változtatni az országban. Például az alkotmányon, az adórendszeren. Sokszor sok vita folyt erről a választások előtt. Mindenki tudta, hogy mire számíthat, ha a Fidesz nyer. Nagy változást akartak. Orbánék pedig kijelentették, nagy változásokat terveznek. És a magyarok erre szavaztak, ő pedig most megvalósítja az ígéreteit. Éppen erről szól a demokrácia is. Arról, hogy az embereknek hatalmukban áll azokat az embereket megválasztani, akiknek az elképzelései jobban tetszenek nekik.

A magyarok ezt a pártot akarták. Lehet ezt a választást szeretni vagy nem szeretni akár lengyelként, németként, vagy franciaként, de ez nem az ő országuk – persze ettől még elmondhatják a véleményüket; egyébként nekem tetszik a legtöbb megváltoztatott dolog. Ez a demokrácia. És itt vannak az uniós intézmények is, amelyek delegáltjai nem demokratikusan megválasztottak, mégis próbálják megváltoztatni azt a módot, befolyásolni szeretnék, ahogyan mások politizálnak. Persze ezeknek az intézményeknek az vezetőire is valamilyen módon voksoltak, de sokkal gyengébb a demokratikus legitimitása ennek, mint bármelyik helyi kormánynak, így a magyar kormánynak.

Tulajdonképpen az imént említett befolyásolás jelenti a veszélyt a demokráciára, ugyanis éppen a demokrácia működését akarják megváltoztatni. Ha a magyarok egy diktátort akartak volna választani maguknak, akkor ez az ő ügyük. Amikor a spanyolok kilenc évvel ezelőtt megválasztották Zapaterót, aki egy teljesen más jellegű forradalmat hajtott végre, mindenki elfogadta. Ez a spanyolok akarata volt. Személy szerint nem tetszett, de ez volt a spanyolok döntetése. Az ő ügyük, rájuk tartozik. Mint ahogy van, ami a magyarokra tartozik, vagy van, ami a lengyelekre. Ez az, amiről a demokrácia szól. Kilenc évvel ezelőtt a spanyolok egy igencsak balos vezetőt akartak. Joguk volt ehhez; ha elég ostobák, hogy őt akarják megválasztani, hát tegyék. Ha pedig a magyarok olyan ostobák – vagy éppen olyan okosak –, hogy például Orbán Viktort válasszák meg, akkor hadd tegyék ők is. Ez a demokrácia. Hogy jönnek ahhoz a nemzetközi intézmények, hogy beavatkozzanak abba, ami itt történik? Szerintem éppen ez veszélyezteti a demokráciát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2013. augusztus 29. 23:42
Nincs igaza lengyel barátunknak. Van szerencsém belülről látni jelen kurzus hatalomgyakorlását. Ellenvélemény nincs és nem is lehet megfogalmazni. Az "önjáró", akinek saját véleménye van és nem béget a nyájjal, szitokszó. Ez nem demokrácia.
Trükkök Százai...
2013. augusztus 29. 17:33
http://m.cdn.blog.hu/ve/velemenyvezer/image/2011december/orbanmti.jpg
JaJoK
2013. augusztus 29. 16:41
Nem tudom ez az Igor fiú Magyarországon él-e, de lafatyolni azt tud. Biztos tagja volt vmelyik. itt tüntető lengyel keresztény brigádnak....Ami neki tetszik a változások közül, az számunkra élhetetlenné teszi ezt az országot!
BőröndÖdön
2013. augusztus 29. 16:17
Igor,fogalmad nincs a baltás igazi énjéről!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!