Miért nem mondatták le Schmittet?

2012. március 31. 18:51

Orbán az erős vezető imázsnál semmit nem tart fontosabbnak. Ő nem hátrálhat meg ilyen látványosan, nem engedheti, hogy úgy tűnjön, a közvélemény erősebb, mint ő.

2012. március 31. 18:51
M. Kovács Tibor
Hírszerző

„Orbánt mérsékelten foglalkoztatja a közvélemény, pláne nem érdekli a másik oldal véleménye. Egész politikai stratégiája, amelyhez a választási és közjogi rendszert igazították, arra épül, hogy ő saját táborát egységesen megőrizze. Ha van 2 millió körüli szavazója (és mellette ott a Jobbik), akkor teljesen mindegy mit tesz a másik oldal, akár még újra kétharmada is lehet. Ezért csak az számít neki, hogy mit gondol a saját oldala egy ügyről. A saját oldal, pedig befolyásolható és ennek módszereit ő ismeri. Jelenleg úgy gondolja, hogy ezen az oldalon Schmitt tekintélye akkora, hogy képes megvédeni a támadások ellen, sőt azzal tesz jót a tábor egységének, ha meg is védi. A leváltás belül több vitát és eróziót generálna, mint a megvédés.(...)

Orbán az erős vezető imázsnál semmit nem tart fontosabbnak. Az egész rendszere erre épül. Ő nem hátrálhat meg ilyen látványosan, nem engedheti, hogy úgy tűnjön, a közvélemény erősebb, mint ő. Egy ilyen kiélezett helyzetben ez mindenképpen az ő veresége lenne. Sokan azt gondolhatnák az ő táborában, hogy lám lehet Orbán akaratával ellenkezően cselekedni. Ahogy a Schmitt-ügyben meg is történt: a jól felépített forgatókönyvet, amiben a Fidesz a jelentés után csak annyit mondott »ezzel az ügyet lezártnak tekinti«, hiba csúszott. Valakik erkölcsi alapú döntést hoztak, valakik, akiknek elvileg pártérdekekre alapuló döntést kellett volna hozniuk.  Ez megengedhetetlen Orbán rendszerében.(...)

A Fideszre a másik veszélyt pedig az jelenti, hogy az ügy összehozza az amúgy atomizált közélet egy jelentős részét. Ezért megköszönhetjük Schmittnek, hogy nem mondott le, mert ez az egész igaz színfolt a magyar politikában. Egy nagy játszma, hogy vajon a közvélemény erősebb-e, mint a Fidesz? Ha lemondott volna, a küzdelem véget ér, és annak ellenére, hogy így látszólag a közvélemény nyert, elveszettük volna a nagy nemzeti összefogós játékot. A közvélemény ilyen mértékű egyesítésének pedig fontos társadalomépítő szerepe van, mert ritkán vannak olyan ügyek, melyek ennyire egységbe forrasztják a nép Fidesz-táboron kívüli részét és még a táborból is egy részt. Szóval hajrá! Köszönjük Elnök úr!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
man
2012. április 01. 17:29
Ugy látszik a fenti hozzászóllások jobbos része csak félrebeszélni tud, soha nem a témához ir kommentet,személyeskedik, mert nincs lényegi mondanivalója, erre nem képezték ki a fidesz agymosó tanfolyamain. Sajnálom, hogy az orbánisták ide juttatták az országot, az ORSZÁGOMAT, amire szeretnék büszke lenni, mert itt születtem, itt élek, ha nehezen is,Magyarnak születtem, nem egy alcsuti putriban.
OrangeOrder
2012. április 01. 17:21
Na, még mindig a teljes Kazinczy utca itt kommentel meg nyomkod a Mandineren? Nem unják :) Amúgy jó cikk és kivételesen tárgyilagos is. Jól mondja: nincs a Fidesz arra rászorulva, hogy az ellenzéknek tegyen gesztusokat. Mi majd megoldjuk házon belül.
dé208
2012. április 01. 09:11
H.szerzővel nemigen szoktam egyetérteni, de most igen. Az én olvasatom persze egyszerűbb. A libalegelő a falu szélén, ahol a helyi suttyók reggeltől estig fociznak, és van aki állandóan ott van még az is lehet, hogy övé a labda is és akkor egy idő után ez elkezd csk.-ként viselkedni /ki állhat be, te nem tusz focizni, te leszel a kapus/ és innentől a jobb érzésűek már le se mennek a pályára...... Pedig olyan egyszerű és rokonszenves és meggyőző olykor magunktól azt mondani, hogy bocs ezt el...
kukagyerek
2012. április 01. 08:40
"Miért nem mondatták le Schmittet?" ------------- Itt egy hihető verzió: http://kuruc.info/r/7/94235/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!