Korrupció

Lemondatná pártja a dél-afrikai elnököt

2018. február 13. 09:03

Kedd hajnalban döntést hoztak a dél-afrikai kormánypárt vezetői: lemondásra szólítják fel a korrupcióval vádolt Jacob Zumát, aki 2009 óta tölti be az ország államfői tisztségét.

Kedd hajnalban döntést hoztak a dél-afrikai kormánypárt, az ANC (Afrikai Nemzeti Kongresszus) vezető politikusai: lemondásra szólítják Jacob Zuma államfőt – írja a BBC. A korrupcióval vádolt Zuma helyzete december óta bizonytalan, miután Cyril Ramaphosa váltotta őt a párt élén, az elnök mindeddig azonban nem volt hajlandó távozni a hatalomból. Ramaphosa a hírek szerint hétfőn felkereste az elnököt, és személyesen értesítette őt a pártvezetők döntéséről. Amennyiben Zuma nem hajlandó eleget tenni az ANC felszólításának, bizalmatlansági szavazást indíthatnak ellene, amit várhatóan elveszít majd az elnök.

Zuma 2009 óta Dél-Afrika elnöke, elnökségét korrupciós botrányok árnyékolják be, az elnök ugyanakkor tagadja, hogy ezekben szerepe volna. 2016-ban a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy Zuma megsértette az alkotmányt, amikor nem volt hajlandó visszafizetni a háza felújítására költött közpénzt. Emellett Zumának 18 rendbeli hivatali visszaélés, csalás, zsarolás és pénzmosás miatt kell bíróság elé állnia, a közelmúltban pedig fény derült az elnök és a kormányra állítólag nagy befolyással bíró indiai Gupta család kapcsolatára, az ügy nyomán Zuma népszerűsége esni kezdett.

Az ANC 2016-ban Nelson Mandela 1994-es hatalomra kerülése óta a leggyengébb eredményét érte el az önkormányzati választáson, a párt vezetői fel szeretnék frissíteni az ANC arculatát a 2019-es országgyűlési választások előtt. Miután Zuma második ciklusát tölti elnökként, amúgy sem indulhatna újra a posztért.

vissza a teljes nézetre