Trump kémkedéssel vádolta a kínai Huawei óriásvállalatot, Pompeo újabb szigorításokat ígért

2020. augusztus 18. 09:53

Donald Trump amerikai elnök kémkedéssel vádolta a kínai Huawei óriásvállalatot, Mike Pompeo külügyminiszter pedig újabb szigorításokat ígért.

2020. augusztus 18. 09:53
null

 Az amerikai elnök a Fox televíziónak telefonon adott interjújában beszélt a Huaweiről. Mint fogalmazott: „apró elektronikus dolgokat helyeznek el (a berendezéseikben), olyanokat, amelyeket

Trump ismét kitért arra is, hogy Washington elítéli azokat az országokat, amelyek üzleti kapcsolatban állnak a Huaweijel. Úgy fogalmazott: ezekkel az országokkal „nem fogunk üzletelni, mert ha a Huawei rendszerét használják, ez azt jelenti, hogy kémkednek utánuk.” Hozzáfűzte, hogy több országnál elérte a Huaweijel folytatott kapcsolatok megszakítását, ám nem nevezte meg, hogy mely országokról van szó.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn közleményt adott ki. Ebben leszögezte: a Huawei „folyamatosan megpróbált kibújni" a májusban bejelentett amerikai korlátozó intézkedések alól. A tárcavezető közölte, hogy

az amerikai kormányzat további korlátozásokat fog bevezetni a Huaweinek

és leányvállalatainak exportálandó amerikai termékekre. „Sürgetjük szövetségeseinket, hogy hasonlóképpen járjanak el” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy a kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára. A tárca ezt azzal indokolta: így kívánja megnehezíteni a kínai óriáscégnek, hogy hozzáférjen amerikai technológiákhoz. Elemzők emlékeztettek rá, hogy a bejelentés egybeesett a korábbi korlátozások alóli ideiglenes felmentés határidejének lejártával, így a Huawei már csak a már működő hálózatok karbantartásához szükséges amerikai technológiát tudja igénybe venni.

Közben Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter a Fox televízió üzleti csatornájának adott interjújában hétfőn sürgette Kínát, hogy továbbra is vásároljon nagy mennyiségben amerikai agrártermékeket. Ugyanakkor ő is megerősítette, hogy a Trump-kormányzat tovább szigorítja majd az amerikai technológiához történő hozzáférést.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!