Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A magyar zenész, aki tényleg megvalósította az amerikai álmot

2024. június 23. 06:25

Amikor négy évvel ezelőtt először járt hazánkban a világ második legnépszerűbb metálzenekarának számító Five Finger Death Punch, ritka örömünnep volt a magyar rajongók számára, már csak Báthory Zoltán alapító-gitáros személye miatt is. Az amerikai együttest július 9-én a Papp László Sportarénában láthatjuk, ráadásul nem is akármilyen társaságban.

2024. június 23. 06:25
null

Nyitókép forrása: Facebook

***

Német Dániel írása

Fiatal korában egy bőrönddel a kezében Amerika felé vette az irányt, hogy megvalósítsa az álmát. Megszámolni sem lehet, hány történet kezdődik így, az pedig megbecsülhetetlen, mennyi lehet  közülük olyan, amelyről sosem fogunk hallani, mert az illető nem járt végül sikerrel. 

Báthory Zoltán nem az utóbbiak közé tartozik. Amikor kora tizenévesen először találkozott az Iron Maiden és a Pantera dalaival, rögtön tudta, rocksztár szeretne lenne, de úgy érezte, az itthoni közeg erre nem alkalmas, és egyébként is nagyobb léptékben gondolkozott. New Yorkba költözött, és bár 2004-ben az akkoriban már egész sikeres U.P.O. nevű post-grunge banda felvette  basszusgitárosnak,

 alig egy év után kiszállt, és megalapította a Five Finger Death Punchot.

A többi innentől történelem, ahogyan azt végtelenül közhelyesen mondani szokás. Rögtön az első lemezükkel, a The Way of the Fisttel komoly feltűnést keltettek, az azon szereplő The Bleeding című daluk a mai napig koncertjeik visszatérő záróslágere, azóta minden egyes korongjuk arany vagy platina minősítést ért el, jelenleg pedig a lemezeladások és a streamingplatformok tekintetében a második legnépszerűbb metálzenekarnak számítanak. Egyedül a Metallica előzi meg őket; velük  egyébként közösen turnéznak szerte Európában, amikor éppen nem önálló koncerteket adnak, mint teszik azt majd nálunk.

Azt gondolhatnánk naivan, hogy az elképesztő siker rengeteg szeretettel jár, de annak ellenére, hogy a rockzene elméletileg a toleranciáról szól, kevés kirekesztőbb közeg van a régimódi metálosokénál.  Ők legtöbbször azért támadnak egy-egy bandát, mert mondjuk kicsit populárisabbnak találják a zenéjüket, vagy ne adj’ isten túl femininnek tartják a frontembert, mint például a Black Veil Brides esetében, amelyet több fesztiválon meg is dobáltak palackokkal. 

Nos, a Five Finger Death Punch esetében éppen ellenkező a helyzet. Ahogyan Finn McKenty, a népszerű YouTube-csatorna, a Punk Rock MBA műsorvezetője szellemesen megjegyezte, amikor látunk az autópályán egy halálfejekkel tarkított fekete dzsipet, benne egy tetovált kopasszal, aki ütemesen rázza a fejét, és azon gondolkozunk, vajon milyen zenét hallgathat közben, valószínűleg pont olyan dalokra asszociálunk, mint amelyeket Báthory Zoltánéké.

De nem is emiatt váltak az egyik legmegosztóbb együttessé az észak-amerikai színtéren. Hanem mert Báthory köztudottan fegyverpárti, vélhetően republikánus is,

mindenesetre a formáció militarista megjelenésmódjával erősen jobboldali rajongótábort vonz. 

Ugyanakkor, ahogyan a sikereik is bizonyítják, az ellentábor gyűlölete inkább a hasznukra, mintsem a kárukra vált.

A Five Finger Death Punch eddigi pályáján azért akadtak döccenők is, elsősorban az énekes súlyos alkohol- és drogfüggősége miatt: Ivan Moody számos alkalommal olyannyira szétcsúszott, hogy nem is volt képes fellépni, és beugró vokalistával kellett pótolni. Ez a veszély azonban elvileg már nem fenyeget, Moody évek óta tiszta, a józanságért való küzdelmét számos friss dalban fel is dolgozta.

A Five Finger Death Punch egyébként először 2020-ban járt nálunk, és joggal merül fel a kérdés, Báthory Zoltán miért éppen a magyar rajongóit ignorálta másfél évtizeden keresztül. Ő ezt egy interjúban azzal indokolta, hogy először Amerikában szeretett volna felépíteni egy masszív bázist, és úgy akart első alkalommal fellépni itthon, hogy már büszkén elmondhassa: megvalósította az álmát. 

És bár nem ő az egyetlen magyar rockzenész, aki szép sikereket ért el nemzetközileg, elég csak Téglás Zoltánra gondolni az Ignite-ból, vagy Bodor Mátéra, aki 2015 óta a rendkívül népszerű skót kalózmetál banda, az Alestorm gitárosa, de amit Báthory felépített, az már-már szürreális. 

Valószínűleg az elképesztően látványos koncertjeik is hozzájárultak mindehhez. 

Nyilvánvalóan a Rammstein brutalitásával és monumentalitásával lehetetlen versenyre kelni, de mint az alábbi videó is bizonyítja, enyhén szólva sem spórolnak a pirotechnikával, talán még Putyin gáztározói is kifogynak a budapesti fellépésük után.

Előzenekaruk, az Ice Nine Kills szintén megér egy misét: a metalcore banda a fogós dalaik mellett azzal tűnt ki a rendkívül telített közegben, hogy minden egyes számuk horrortematikára épül, és az előadásaikat is erre építik. Így az énekes hol az Amerikai pszichó Patrick Batemanjeként, hol Sikoly-maszkban vagy éppen az Az bohócaként tűnik fel a színpadon.

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. június 23. 18:22
A magyar zenész, aki tényleg megvalósította az amerikai álmot" ez inkább rémálom...
EX_Terminator
2024. június 23. 16:07
Bizony, a legnagyobb a legkomolyabb teljesítmény.
catalina11
2024. június 23. 10:32
hörgőpörgők...
Hyazinth
2024. június 23. 09:15
Trú metál (sic) hívőként sose vennék jegyet Black Veil Brides-koncertre, csak azért, hogy meghajigáljam őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!