Belga kormányfő: A harmadik országbeli migrációs központok soha sem működtek

2024. október 17. 16:37

Alexander De Croo szerint ehelyett szélesebb körű együttműködésre van szükség a harmadik országokkal.

2024. október 17. 16:37
null

Nyitókép: BENOIT DOPPAGNE / BELGA / AFP) / Belgium OUT

Alexander De Croo belga miniszterelnök elutasította az EU-n kívüli menekültügyi feldolgozóközpontokat, azok történelmi hatástalanságára hivatkozva. A belga kormányfő hangsúlyozta, hogy ehelyett szélesebb körű együttműködésre van szükség a harmadik országokkal – írja az Euronews.

Ezt is ajánljuk a témában

Az egynapos csúcstalálkozót várhatóan erősen a migráció fogja uralni, mivel a tagállamok „innovatív megoldásokat” keresnek az illegális érkezők megfékezésére.

Az Európai Unió vezetői Brüsszelben gyűltek össze egy egynapos csúcstalálkozóra, amelynek témája Oroszország ukrajnai inváziója, a közel-keleti válság és a blokk migrációs politikájának egyes részeinek – például a kitoloncolásoknak – a kiszervezésére vonatkozó új (és ellentmondásos) elképzelések.

Az Ukrajnáról szóló megbeszélésre csütörtök délelőtt került sor, amikor Volodimir Zelenszkij elnök csatlakozott az állam- és kormányfőkhöz, hogy bemutassa „Győzelmi tervét”

Beszéde során Zelenszkij felszólította a tagállamokat, hogy növeljék katonai rendelkezéseiket és szüntessék meg a használatukra vonatkozó korlátozásokat, hogy az ukrán hadsereg mélyen orosz területen lévő katonai célpontokra csapást mérhessen.

Az ukrán vezető várhatóan találkozik Roberta Metsola európai parlamenti elnökkel és Mark Rutte NATO-főtitkárral is, mielőtt elhagyja Brüsszelt.

Az ukrajnai fejezet lezárása után az uniós vezetők a közel-keleti válságra fordultak, ahol Izrael dél-libanoni betörése és Irán megtorló támadásai miatt egyre nagyobb a félelem, hogy a térség hamarosan totális háborúba torkollik.

A csúcstalálkozó energiáját azonban a migrációs politika fogja felemészteni, mivel egyre hangosabbak a politikai felhívások az EU-n kívüli „visszatérési központok” létrehozására. 

Spanyolország és Belgium már nemet mondott az áthelyezési projektre, azzal érvelve, hogy sérülnének az emberi jogok, és a magas költségek nem térülnének meg.

Az illegális migráció megfékezésére irányuló „innovatív megoldások” körül kialakult beszélgetést azonban egy nagyobb országkoalíció – köztük Olaszország, Dánia, Ausztria, Hollandia, Lengyelország és Magyarország – uralja. 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tompika-2
2024. október 17. 18:18 Szerkesztve
Belga az nincs. Vallnok vannak, meg flamandok abban a mesterséges államban, no meg a vicc szerint: Belgiumban a sorozásnál a sorozótiszt így szól: - A flamandok jobbra, a vallonok balra álljanak. Kohn és Grün marad középen és felteszik a kérdést: - És a belgák hova álljanak?
tompika-2
2024. október 17. 18:10
De Croo a "belgák" szokása szerint megint hazudik! Igenis működik a harmadik ország beli tábor, ugyanis Ausztrália éveken keresztül Naurun (Salamon szigetek) és a Pápua Új-Guineahoz tartózó Manus szigetére vitte a tengeri úton érkező migránsokat. Akkor mi a kurva anyja van?
sceptical
2024. október 17. 17:35 Szerkesztve
"harmadik országbeli migrációs központok soha sem működtek" Nah, akkor majd működik Brüsszelben a Grote Markt-on! #rohaggyámeg
sexykitty-5000116
2024. október 17. 17:34
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­­­k­­­e­­­l­d­­­ ­a­­­ ­s­­­z­­­e­­x­­i­­­ ­p­u­­­n­c­­i­­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!