Miben rejlik az AfD ereje a fiatalok körében?

2024. szeptember 26. 06:37

Kormánypárti és ellenzéki politikusok próbálják kideríteni az Alternatíva Németországért sikerének titkát.

2024. szeptember 26. 06:37
AfD

Nyitókép: Hannes P Albert / DPA / AFP

Az utóbbi hónapok tartományi választásai egyértelműen bebizonyították, hogy a fiatalok körében az AfD a legnépszerűbb párt. A szakértők úgy vélik, a legfontosabb témák között a migráció és a biztonság is egyaránt szerepel – írja a Magyar Nemzet.

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla: a hétvégén rendezett brandenburgi tartományi választáson az Alternatíva Németországért (AfD) lett a legerősebb párt a fiatalok és az első választók körében. A 16–24 évesek 31 százaléka szavazott a pártra Brandenburgban. A jelöltek hasonló, sőt ennél is erősebb eredményeket értek el korábban ebben a korcsoportban a türingiai és a szászországi tartományi választásokon.

Az AfD fiatalok körében elért választási sikere az ARD közszolgálati műsorának is témája volt. A beszélgetésen részt vett Kevin Kühnert, a 35 éves szociáldemokrata (SPD), Philipp Amthor, a 31 éves kereszténydemokrata (CDU) politikus, valamint Katharina Warda szociológus, akik próbáltak választ találni arra, hogy mi lehet az AfD erejének titka a fiatal választók körében.

Azonban ismét kimondatlan maradt a nyilvánvaló: más generációkat sem érintenek olyan közvetlenül a migrációs politika következményei, mint a fiatalokat. 
A köztereket – legyen szó sétálóutcákról, uszodákról, játszó- és focipályákról, klubokról vagy iskolákról – 2015 óta egyre inkább a muszlim arrogancia kultúrája uralja
– írja a német Junge Freiheit lap.

A fenyegetések és támadások áldozatai minden generáció között megtalálhatók. A fiatalabbak azonban itt is különösen érintettek. 

Az AfD az egyetlen párt, amely egyértelműen foglalkozik a tömeges bevándorlás okozta problémákkal. 

Más pártok viszont igyekeznek megértést és szimpátiát szerezni a Németországban védelmet keresők iránt – olvasható a Junge Freiheit cikkében.

Rüdiger Maas augsburgi pszichológus most először említette nyilvánosan ezeket a nyilvánvaló összefüggéseket. A szakértő a Die Welt német lapnak a fiatal szavazók körében elért magas AfD-választási eredményekről elmondta: „Ők például sokkal közvetlenebbül élik meg a migránsok beáramlását, mint az idősebbek, mert gyakran ugyanazokon a tereken osztoznak a menekültekkel, a szabadtéri uszodában, a szórakozáskor vagy az iskolában. Az elmúlt hetek támadásai további félelmeket tápláltak.

Maas hozzátette ugyanakkor, hogy „ha most minden párt azt mondja, hogy határellenőrzést kell bevezetni és növelni kell a kitoloncolásokat, az csak azt mutatja a fiataloknak, hogy az AfD nyilvánvalóan nem is olyan rossz. Ez többször is kiderült azokból az interjúkból, amelyeket az ifjúsági választási tanulmányunk keretében több mint száz első választóval készítettünk Brandenburgban”. Leszögezte, hogy a migráció és a belső biztonság egyértelműen a választást meghatározó témák.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:35
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­k­­­e­l­­d­ ­­­a­­ ­s­­­z­­­e­x­­i­­ ­p­­u­­­n­c­­­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
2024. szeptember 26. 15:10 Szerkesztve
"más generációkat sem érintenek olyan közvetlenül a migrációs politika következményei, mint a fiatalokat. " Ez igaz, de pont nem a vidéki Türingiára, meg Brandenburg keleti részére, ahol a legerősebb az AfD. Ezeken a helyeken nemigen van migráns. Ha az AfD népszerűsége azon múlna, hogy kit hol mennyire érint a a migrációs politika, akkor az AfDnek NRWben és a nyugati nagyvárosokban kellene tarolnia, ami pont nem igy van. Ami viszont igaz: az AfD radikális szakitást jelent az eddigi mainstream német politikával. Minél inkább kötődik valakinek a jóléte ehhez a politikához, annál kevésbé lesz AfD szavazó. A fiatalság, már csak koránál fogva is, kevésbé kötődik az establishment pártjaihoz. Jólétről pedig Türingiában és Brandenburgban nemigen lehet beszélni. Hát ezért erős ott az AfD: a támogatóinak nemigen van mit veszteniük, ha a mostani mainstream megy a levesbe.
auditorium
2024. szeptember 26. 13:18
Amikor egy kormány politikája évekig...tehetetlenül nézi az országba beáramló tömegeket, a média elhallgatja a bűnösök származását, statisztikát nem közölnek a börtönökben fogvatartottakról (mely országból mennyi?), akkor a nép egyre elégedetlenebb lesz és a pártok radikalizálódnak. Nem nosztalgiából, mert azért nagy árat fizettek és fizetnek a németek, hanem mert "sie haben die Nase voll". Más tagországban is hasonló a helyzet. Egyik 18 éves rokongyerek az adriai tengerparton nyaralt szüleivel. A discóból hazamenet a nyaralójuk kapujában négy magrebi fogta közre, egyik kezében kés volt és követelte a mobilját, pénzét és elvette a dzsekijét. A gyerek halálra ijedt, odaadta mindenét, h. a késelést elkerülje. Gondoljátok, h. ezek után a svájci nőre fog szavazni, aki bevándorláspárt (bezzeg Svájcban...másképp van), aki a minimális EU-s bért adná (csak azt nem mondja, miből?), aki az állami kórházakat javitaná, holott rengeteg a migráns beteg, ingyen. Hol itt a logika ?
polárüveg
2024. szeptember 26. 10:12
"Miben rejlik az AfD ereje a fiatalok körében?" Esetleg az igazság és patriótaság kimondásában és megélésben, amelyre másutt nincs lehetőségük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!