Brüsszel leköszönő agrárbiztosának titokban benyújtott tervezete kimondja: a Green Deal veszélyezteti az élelmiszerellátást

2024. szeptember 02. 20:58

Janusz Wojciechowski leköszönő mezőgazdasági biztos az Európai Bizottságot megkerülve, titokban írt egy tervezetet, ami szembemegy a Green Deallel.

2024. szeptember 02. 20:58
Janusz Wojciechowski
Nagy Kristóf

Nyitóképünkön Janusz Wojciechowski agrárbiztos. Fotó: Bruno Fahy/Belga/AFP

Szembefordult az Európai Bizottsággal Janusz Wojciechowski leköszönő agrárbiztos. A lengyel politikus az elmúlt években többször is bírálta Brüsszel erőltetett zöldpolitikáját, amelynek hátrányait a mezőgazdasági termelők szenvedték el. Az év eleji gazdatüntetéseken többször is a termelők pártjára állt és olyan intézkedéseket jelentett be amelyeket az Európai Bizottság döntéshozatala nem hagyott jóvá. A bizottsághoz képest sokkal reálisabb megközelítést alkalmazó agrárminiszterek is elismerték a lengyel biztos tevékenységét.

Legutóbb azonban Wojciechowski példátlan lépést tett. A Politico birtokába került dokumentum szerint a biztos titokban benyújtott egy törvénytervezetet, amely gyakorlatilag kimondaná, hogy az Ursula von der Leyen vezette bizottság zöldcsomagja, a Green Deal veszélybe sodorja Európa élelmezés-biztonságát. 

Az mezőgazdasági tevékenységek védelméről szóló irányelv nem szerepel az Európai Bizottság jogalkotási programjában, és meglepte Brüsszelt 

a Politico információi szerint. Wojciechowski közelgő leváltására, úgy tűnik, hogy ez a lengyel biztos legújabb – és egyben utolsó – kísérlete arra, hogy pozitív örökséget hagyjon az uniós gazdákra.

Ezt a dokumentumot Wojciechowski biztos készítette személyesen. A bizottsági szolgálatok nem vettek részt a kidolgozásában 

– reagált a dokumentumra Olof Gill, a bizottság szóvivője a brüsszeli lap megkeresésére. 

A négyoldalas dokumentumot nem hozta nyilvánosságra a Politico. A lap állítása szerint a kistermelőkre vonatkozó néhány rendelkezés mellett a nagy termelői érdekképviseletek által hangoztatottakat idézi Kimondja, hogy 

Brüsszelnek csökkentenie kell a környezetvédelmi szigorításokat az élelmezésbiztonság fenntartása érdekében.

Az Ursula von der Leyen átlal stratégiai párbeszédre hívott agrárszervezetek közül többen üdvözölték Janusz Wojciechowski magánakcióját. Ez újabb jele annak, hogy a napokban záruló stratégiai párbeszéd nem vezetett eredményre és Brüsszel továbbra sem találja a közös hangot az európai gazdákkal és agrárvállalkozásokkal, noha a gazdák a több hónapon át tartó, szinte minden tagállamra kiterjedő tüntetéssorozattal világos üzenetet küldtek Brüsszelnek: nem az ő felelősségük a klímaváltozás.

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. szeptember 04. 14:19
Lassan leeseik a tantusz az európai embereknek: Az EU elkezdett az európai orszáűgok, gazdaságok, vaállalkozások, emberek ellen dolgozni. A szankciópolitika, a migránspolitika, az agrárpolitika, a kereskedelmipolitika, az energiapolitika, a HÁBORÚPOLITIKA területén végzett döntéseik mind mind egyenként ütéssorozat a padlóra küldéshez. A válaszreakció pedig késik. Senki által meg nem választott embert úgy fogadnak az EU-ban, mint egy császárt. Senki által meg nem választott emberek úgy vesznek Brüsszelben befolyást, lobbit, politikai és gazdasági döntéseket, mint más a piacon a krumplit. Eközben országszuverenitásokat folyamatosan elvonnak, támadnak, zsarolnak, büntetnek. Az EU a népek Európájából a szemünk láttára alakul népek börtönévé, hol a béke és jólét? A sorozat vége az akció-rakció törvénye alapján vagy egy gigalázadása az európai népeknek, vagy egy giga rendkívüli állapot bevezetése fegyveres erővel az őket elárulók ellen fellázadt emberekre. Isten óvja Európa népeit!
salátás
2024. szeptember 02. 22:41
lenullázni az ipart , lenullázni a mezőgazdaságot nem is hiszem, hogy valaha bárkinek is volt ilyen programja, mint a fényességes eunak.
papy on board
2024. szeptember 02. 21:53
Egy derék ember. Egyre kevesebb hasonló lesz ebben a korrupt szemétdomb eu-ban.
pollip
2024. szeptember 02. 21:41
Bátor, korrekt ember! Csak nehogy baja legyen!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!