Amerikai lap: Nagyon megbánja még ezt Magyarország

2024. augusztus 22. 13:05

A The Geopolitics folyóirat hazánk fejére olvasta „bűneit”, és azt is leírta, hogyan kell móresre tanítani Magyarországot; a cikkben Trianont is említik.

2024. augusztus 22. 13:05

Nyitókép: még a hadgyakorlatokból is kihagynák Magyarországot. Forrás: WOJTEK RADWANSKI / AFP

***

A geopolitikai témájú folyóirat szerzője minden ismert panelt felmondott Magyarország különutassága kapcsán a The Geopolitics-ben. A cikk apropója egyébént az EU-n belül élő orosz és fehérorosz vízumkártya volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EU és Magyarország, a jófiú és a rosszfiú

Csak kivonatosan: 

 – Magyarország „egyre inkább a populizmusba és a tekintélyelvűségbe süllyed Orbán Viktor kormánya alatt”.

 – Az EU, „bár tökéletlen, de értékes tömb, amely fellendítette Európa gazdaságait, és segített megelőzni a fegyveres konfliktusokat”

„Orbán, aki ifjúkorában demokratikus tiltakozásokat vezetett és elítélte a szovjet tekintélyelvűséget, most a Kreml-barát táborban van, és gyakorlatilag Európa trójai falvává változtatja Magyarországot”.

Mindezt súlyosbítva „kultúrharcos retorikát” visz, holmi családi értékekről, a gyermekvállalásról és a bevándorlás korlátozásáról.

S a többi: a fegyverszállításokból való kimaradás Ukrajna felé, az oroszellenes szankciók akadályozása, a finn és a svéd NATO-csatlakozás késleltetése, illetve, hogy „Magyarország egyre szorosabb kapcsolata Oroszországgal egyre nagyobb biztonsági kérdéssé válik az Európai Unióban”, különösen az említett vízumkártya okán.

Sőt, egy nem túl cizellált párhuzamot is von a szerző az orosz offenzívát indokló putyini retorika és a kárpátaljai magyarokat ért sérelmek hazai megemlítése között.

A „bűnlajstrom” része még a Türk Tanácsban való részvétel, előszedi a tíz évvel ezelőtti azeri baltás gyilkosos történetet, hozzácsapva a kínai rendőrtolmácsok érkezését. 

Ismerős vádak

S persze előkerül Trianon is, aminek kapcsán szerinte Orbán „Nyugat-ellenes érzelmeket használ , és mindenkit hibáztat, kivéve a nemzetet, amiért a trianoni békeszerződésben nagyobb területeket veszítettek el”, ugyanakkor megjósolja, hogy

„ez a veszélyes nacionalista irredentizmus lesz a Fidesz végső bukása”,

mert a lengyel PiS-kormány bukásával hazánk elvesztette legfőbb unióbeli szövetségesét, és már csak a szintén elszigetelt szlovák Robert Fico maradt neki.

S hogy mit javasol a The Geopolitics volt tengerészgyalogos, antropológus az EU-nak a távoli nagy vízen túlról?

Szerinte a NATO számára olyan jogszabályt kellene alkotni, amely

kikerüli Magyarország részvételét a jövőbeni hadgyakorlatokon vagy az Orbán által Ukrajna ügyében nemrégiben kötött megállapodáshoz hasonló lehetséges műveletekben és konfliktusokban.

Szerinte „Magyarország részvétele nélkül is meg lehet oldani a vészhelyzeteket”. 

Ugyanis „Magyarország egyre jobban elszigetelődik, lassan kezdi megtanulni, hogy az Európai Unióban és a NATO-ban való részvétele nem olyan értékes, mint azt a populista kormány feltételezte”, s „amíg a tagországok nem kényszeríthetik és nem is kényszeríthetik ki a változást Budapesten, Magyarországot figyelmen kívül kell hagyni és amennyire csak lehet, meg kell kerülni, és előkészületeket kell tenni egy esetleges trójai faló ellen Európa szívében”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 720 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. augusztus 24. 23:20
salátás12:16 "szólj már a gazdának, hogy frissítse a szoftvert" - höhöhö ... há' bammeg, akárhogy rakom össze, csak ez jön ki belőle! (2007.03.10.) „Erős vidékre van szükség, amely képes biológiailag és gazdaságilag fenntartani az országot. A politikai, demográfiai, gazdasági biztonság és stabilitás feltétele a vidék megerősítése - jelentette ki Orbán Viktor szombaton.” ... aztán a sok kétharmad biztosan megfeküdte a gyomrát, és megfordult a tápcsatornája: (2023.12.17 - Magyar Közlöny) "A Hunland cégcsoport öt cégét nyilvánította mintagazdaságnak Orbán Viktor, a társaságok tulajdonosa pedig a holland Joseph Janssen. (Agárdi Farm Kft., Bovinia Kft., Dupor Kft., HLT Production Kft., Hunland Service Kft.)”
Krupp Skya
2024. augusztus 23. 19:28
Nagyon bevehetitek az apátok faszát, az amerikai nagy követ az nem mert neki jó esne!
eusebius
2024. augusztus 23. 17:08
Ferenc Jóska mindent meggondolt, mindent megfontolt helyettünk. Kassa bombázása után kardcsörtetve, nagy virtussal nekimentünk a nálunk 100x nagyobb Szovjetuniónak. Tudjuk mindkettő végét. Most a lehetőségekhez mérten, NATO tagság, orosz olaj függőség, magyar kisebbség Ukrajnában, talán ez egyetlen józan, meg merem kockáztatni, semlegességet hirdető, de minimum kimaradni kívánó ország vagyunk. Emlékszünk még, hogy 2021 karácsonya körül soproni kávézással fenyegettek az ukránok? Most ezeknek, ha paripát nem is, de áramot, gázolajat adunk, állítólag, fogadjuk napi tízezrével a menekültjeiket és járnak a segélyszervezetek folyamatosan, tudtommal.
Kopi2000
2024. augusztus 23. 15:39
A rabszolgatartó, gyarmatosító uraknak nagyon fáj, hogy kizsákmányolásaik gyümölcsét a hozzájuk tóduló, szerencsétleneket nem tudja mások nyakába sózni.A szlávok sem hajlandók lemészárolni úgy egymást ahogy el lett képzelve, pedig milyen szépen működött ez a "oszd meg és uralkodj" amerikában...semmi nem olyan már mint régen !Lehet hogy ébredeznek a népek ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!